Witam wszystkich serdecznie,
na początek duże podziękowania dla piszących na forum - Wasze informacje przydały mi się bardzo.
Jestem świeżo po podróży, więc to tylko wstępniak. Być może ktoś ma jakieś pytania tak "na gorąco".
Trasa: Czechy, Austria, Slowenia i autostrada w Chorwacji - jechałem tak w obie strony. Wjeżdżałem w nocy i był to dzień przed oficjalnym otwarciem odcinka Zagrzeb-Split. Było pusto, komfortowo. Wracałem w dzień. Jeden z dłuższych tunelów (sprawdzę później nazwę) ma oddany tylko jeden "otwór";) Powoduje to duże korki. Ja stałem 1,5h. Generalnie jeśli można ominąć weekend, radzę jechać w inne dni. Zresztą z przejazdem przez granicę też był problem. Część samochodów jest kierowana na inne przejście ze Slowenią, potem się jedzie wąską trzeciorzędną drogą.
Przeczytałem poniżej wątek gdzie pojawiło się ostrzeżenie przed policjantami. Jeździłem uważam sporo, widziałem raz ukrytych policjantów z "suszarką". Za to bardzo często stoją na odcinku przez BiH.
Ceny kwater - brałem apartamenty za 20euro, super warunki. Potem mieszkałem na polu namiotowym za 11euro - dwie osoby, auto, namiot. Dużo wzdłóż dróg jest naganiaczy, stoją z kartkami "apartamenti" albo "zimmer". Czasem są kartki "Some" - zgaduję że chodzi o pokój, nie cały autonomiczny apartament.
Jedzenie - najtaniej wychodzi jeść pizzę;) Polecam kupowanie ryby na targach i gotowanie samemu. Ryby tak pyszne, że trudno takie danie zepsuć.
To tyle na dziś, tak po krótce.
pozdrawiam wszystkich
Robert