Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem 10.07.2010 z chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 12.07.2010 11:29

poziomek napisał(a):
Monte Christo napisał(a):poziomek tylko nie zdziw sie jak bedzie ci kopcic strasznie :D
Byl juz tu watek o paliwach, te chorwackie maja wiecej zwiazkow siarki (te zwykle) nawet od tych naszych zwyklych.
Jak masz CommonRail to ja polecam tylko EuroDiesla.

Ok dzięki.

Tak mam CR, nowe Bravo, nowy silnik 1.6 MJ 105 "kuni". Jeszcze nie obadany przez "środowisko" więc nie chcę być testerem wytrzymałości wtrysków ;).

Tankując w Polsce (na każdej prawie stacji, niezależnie od firmy) i tak jesteś testerem wytrzymałości wtrysków. Myślisz, że jak zatankujesz na Shell, BP, czy Orlenie, to Ci nakapią miodu?? Hehehe...
tayson2009
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tayson2009 » 12.07.2010 15:25

Ja w czechach zatankowałem 18 l lpg i zrobiłem juz na tym paliwie ponad 300 km a na polskim lpg robie ok 200. Nie wiem jakim códem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2010 17:20

piotr62 napisał(a):
tayson2009 napisał(a): wracałem o 9 rano korek był aż do Ptuj temp ok 30st. W strone słoweni nie było korka.

Ten korek to był w sobotę, tak?
P.

Przed wyjazdem i dla statystyki pooglądajcie tutaj:

http://www.hak.hr/rmt/

Pozdrav
darabont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darabont » 12.07.2010 18:51

Co do paliw nie tankujcie za dużo na stacji w Orebić.Średnia na trasie do Chorwacji wyszła mi 6,7l na 100 (1,9 TDI).Po zatankowaniu w Orebić z powrotem po zatankowaniu przed Węgrami wyszło 8,5l a samochód szedł tylko do 130.Ceny ,przynajmniej w Orebić (Konzuum przed miastem) nie dużo wyższe niż w Polsce,chociaż wodę to mają paskudną.Pepsi,Coca Cola porównywalne ,piwo Ożujsko 2l w promocji 18,99.Także dla kilku groszy chyba nie warto targać przyczepki.Oczywiście opisuję tu ceny w Orebić ,Makarska może być droższa
P.S
W tym roku mało brakowało a powrotu by nie było.Na drodze do Orebić na słynnych zakrętach Passat z tablicą DU wyjechał z zakrętu z przeciwka na moim pasie.Reszta to jak to mówią "cud".Przez 2 tygodnie nie ruszyłem samochodu a z powrotem prom.W drodze powrotnej widziałem jadące na mnie samochody na każdym zakręcie.Do dzisiaj nie wiem jak się z nim minąłem.
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 12.07.2010 19:12

darabont napisał(a):Co do paliw nie tankujcie za dużo na stacji w Orebić.P.S

Wcale się nie dziwię. Jedyna stacja w obrębie 100 km :D
pierro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pierro » 12.07.2010 21:20

tosur napisał(a):Trasa ok ale BRNO zakorkowane ale mozna to ominąć

Pytanko mam. W którym miejscu jest Brno zakorkowane. Bo ja z Brna jadę "2" w kierunku Bratysławy i do Austrii wjeżdżam przez Breclav - czy też trafię na te korki?
Już za niecałe 2 tygodnie.....
ttomee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttomee » 12.07.2010 21:31

gordipi napisał(a):
darabont napisał(a):Co do paliw nie tankujcie za dużo na stacji w Orebić.P.S

Wcale się nie dziwię. Jedyna stacja w obrębie 100 km :D

dzięki :)
a gdzie ostatnia normalna stacja jadąc przez BiH ?

pozdrawiam
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 12.07.2010 21:52

ttomee napisał(a):

Na pewno jest w BiH, nie wiem tylko jak ceny.

P.
Hollywood
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hollywood » 12.07.2010 21:59

tayson2009 napisał(a):Przy wydawaniu reszty, dała mi za mało o 10 kun . Ogulnie są mili dla polaków.

Jak widzą analfabetów to z radością kręcą tłumoków
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 12.07.2010 22:11

piotr62 napisał(a):
ttomee napisał(a):

Na pewno jest w BiH, nie wiem tylko jak ceny.

P.

W ichniejszej walucie niby jest tanio, ale jak zaplacisz w kunach lub euro wg ich przelicznika wyjdzie troche drozej niz w Chorwacji. W tamtym roku placilem ok. 0.65 euro za litr.
senior111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) senior111 » 12.07.2010 22:52

pierro napisał(a):
tosur napisał(a):Trasa ok ale BRNO zakorkowane ale mozna to ominąć

Pytanko mam. W którym miejscu jest Brno zakorkowane. Bo ja z Brna jadę "2" w kierunku Bratysławy i do Austrii wjeżdżam przez Breclav - czy też trafię na te korki?
Już za niecałe 2 tygodnie.....

Jechałem identycznie 24.06. i nie było korków ... więc śmiało, spokoj cisza jak makiem zasiał. W samej Austri zanim się wbijesz na autortade to jest jakieś 40/50 km.
sandr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandr » 13.07.2010 05:37

tayson2009 napisał(a):Ja w czechach zatankowałem 18 l lpg i zrobiłem juz na tym paliwie ponad 300 km a na polskim lpg robie ok 200. Nie wiem jakim códem.

Żadnym códem (a nawet cudem). Po prostu - w Czechach często nie tankują "do pierwszego odbicia" tylko "na maxa" (zawór w zbiorniku trzeszczy, a pompiarz z uśmiechem dobija kolejne litry). Oczywiście, po takim tankowaniu przejedziesz dłuższy dystans, tylko że nie w wyniku wyższej jakości tego paliwa - lecz, większej jego ilości w zbiorniku...
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 13.07.2010 05:50

sandr - ale 18l to 18 litrów. Przecież nie tankują dalej za friko.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.07.2010 05:58

sandr napisał(a):
tayson2009 napisał(a):Ja w czechach zatankowałem 18 l lpg i zrobiłem juz na tym paliwie ponad 300 km a na polskim lpg robie ok 200. Nie wiem jakim códem.

Żadnym códem (a nawet cudem). Po prostu - w Czechach często nie tankują "do pierwszego odbicia" tylko "na maxa" (zawór w zbiorniku trzeszczy, a pompiarz z uśmiechem dobija kolejne litry). Oczywiście, po takim tankowaniu przejedziesz dłuższy dystans, tylko że nie w wyniku wyższej jakości tego paliwa - lecz, większej jego ilości w zbiorniku...

Jedna dygresja. wolne nalewanie i dobijanie powoduję, że liczydło liczy mniej, w stosunku do rzeczywistego, nalanego do zbiornika, paliwa.
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 13.07.2010 09:13

Największego oszustwa dokonano na mnie na wyspie Krk, na pierwszej stacji po lewej stronie za mostem. Zatankowano mi do pełna (z dobijaniem na maxa, poza dozwoloną granicę bezpieczeństwa) niezliczoną ilość litrów, na których to litrach przejechałem 3/4 tego co zwykle.

I tu chciałbym się podzielić kilkoma spostrzeżeniami:

1. Ww. stacja z plinem jest stacją wybitnie złodziejską:
- "kręcony" dystrybutor - zatankowano mi więcej gazu, niż wynosiła fizyczna objętość zbiornika, nawet gdyby był on bez opony w środku,
- oszukana mieszanka LPG - na wydajność gazu w głównej mierze składa się stosunek procentowy gazów składowych mieszanki LPG, a ten musiał być wybitnie zafałszowany, bo auto nie miało mocy, szarpało jak na końcówce gazu itp.

2. Dobijanie LPG na maxa do zbiornika ma sens wyłącznie wtedy, gdy tankujemy "po drodze" i na dalszą bezpośrednią drogę, i paliwo szybko zużyjemy. Inaczej podczas upału (w związku ze wzrostem ciśnienia ponad dopuszczalne) przeładowana butla po prostu zrzuci nadmiar gazu na asfalt i tyle będzie z naszego tankowania na zapas.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wróciłem 10.07.2010 z chorwacji - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone