Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem 10.07.2010 z chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 11.07.2010 13:42

Nie ma sensu omijanie autostrady ze wzgl. finansowych - przejechanie całego odcinka od Pagu do granicy węgierskiej to koszt 136 kn plus trochę za wypalone paliwo (nam Forester spalał ok. 14 l LPG na autostradzie i 11 na zwykłej trasie) a jest spora oszczędność czasu i brak ryzyka spotkania z policją (straszą po wioskach z laserowymi suszarkami). Za to stara jedynka jest ładniejsza widokowo. Coś za coś.

Dodam jeszcze, że za paliwo płaciliśmy kartą i nie było problemów. Problem może być z obecnością gazu na stacji (pierwsza taka jest gdzieś przed Zagrzebiem) albo samej stacji - wracając ostatniej zapowiedzianej stacji przed granicą z Węgrami po prostu nie było...

Poza autostradą jest jeszcze gorzej z gazem, on tam po prostu "bywa". Na wszystkich "Tifonach" był, ale już na OMV bardzo różnie.

Ceny w sklepach są o ok. 10-20% wyższe, mówię tu o markiecie "Hiper-Novalis" w Novalii. Sklep korzystał z usług tego samego architekta wnętrz, co nasze Makro, jest tam więc ciemno i paskudnie. Przykładowe ceny: piwo 5,5 kn (przy plaży 6,0 kn, w knajpie 15-20), woda 1,5l 6 kn (10), duża woda 7 litrów 10 kn (!!) (przy plaży nie było), wino Malvazija (super!) 36 kn (42), ser żółty 76-198 kn/kg (!!!!!!!), krem do opalania z filtrem - 46 kn (60-100), jogurty 3-5 kn (5-6), reszty nie pamiętam.

Na pewno warto w Polsce kupić krem do opalania, przebitka jest niesamowita a nie zajmuje dużo miejsca. Trzeba też wziąć herbatę, bo w zwykłych sklepach jej po prostu nie ma, a w markecie nie sprawdzałem. Kawa rozp, też drogo - 27 kn za 50 g w małym sklepie. No i kiełbasa/wędliny - tamtejsze są b. tłuste, mają specyficzny paprykowo-olejowy smak, warto wrzucić do torby ze 2 kawałki żywieckiej lub krakowskiej suchej i trochę kabanosów. Poza tym nie ma co histeryzować, jeśli porównamy ceny z tymi w polskich miejscowościach nadmorskich to różnica nie jest aż tak wielka, generalnie do przeżycia.

Myśmy wydali w sumie (4 os, 2 tyg od wyjazdu do powrotu, na miejscu 9 dni) ok. 2500 kn na żarcie, wstępy (Plitvice!!!), lody, kawy, parkingi - wszystko poza kwaterką i paliwem. Mieliśmy trochę rzeczy z PL (zupki z makaronem - ulubione moich synów, jakiś gulasz w puszce, ryż, kasza z domowych zapasów) - gotowaliśmy sami, 3x byliśmy w knajpie (Zadar, Plitvice, Czorna). Kwaterka 45E/za dobę - 2 pokoje z tarasem, kuchnią i łazienką 20 metrów od plaży. W sumie cały wyjazd ok. 4,5 tysia PLN.
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 11.07.2010 15:37

tayson2009 napisał(a): wracałem o 9 rano korek był aż do Ptuj temp ok 30st. W strone słoweni nie było korka.

Ten korek to był w sobotę, tak?
P.
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 11.07.2010 18:21

piotr62 napisał(a):
tayson2009 napisał(a): wracałem o 9 rano korek był aż do Ptuj temp ok 30st. W strone słoweni nie było korka.

Ten korek to był w sobotę, tak?
P.

dzisiaj koło 2 w nocy wjeżdżaliśmy do Chorwacji - bez kolejki ;)
Scud2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Scud2 » 11.07.2010 19:01

Też w sobotę wracałem z Cro, korek zaczął się tworzyć już od Karlovaca, później było ok a mega problem zaczął się od Krapiny pod granicą gdzie utworzył się ogromny korek.
tayson2009
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tayson2009 » 11.07.2010 19:29

A więc jeśli chodzi o tankowanie lpg to ja tankowałem w polsce pierwszy raz do fulla potem drugi raz dotankowałem w czechach (mikulov) za euro, trzeci raz w austri loipenstorf ( 104 km za wiedniem) czwarty raz w chorwacji ( karlovac) stacja 24/h mi to starczyło aby dojechać na miejsce. Ale w drodze powrotnej tankowałem w chorwcji i gazu starczyło mi aż do mikulowa i nie tankowałem w austri. Gaz za granicą jest o dziwo bardzo wydajny. Objazd przez słowenie jest opłacalny bo to godzina drogi a droga zajefajna i prosta nie ma się czego bać( nawigacja tom tom) W austri zjazd na mureck i z tamtąd nawigacje ustawiłem do drogi e59( dokładnie to miejsce granicy) i naweigacja sama wyznaczy objazd. A co do napojów to naprawde lepiej zaopatrzyć się w polsce nie pożałujesz.
poziomek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poziomek » 11.07.2010 21:19

Marek40 napisał(a):Cena paliw w Cro 7.7.210.
Obrazek

Mam takie pytanie. Moje auto jeździ na ON (diesel). Jakie paliwo jest najbezpieczniej lać w CHorwacji? Coby wtrysków nie zmieniać po wakacjach :)

Euro Diesel? A co oznacza ten sufiks 85 czy B5 (nie umiem odcyfrować)?
Nie ma tam żadnych biokomponentów?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.07.2010 21:23

Mi zdarzyło zatankować tańsze i droższe; bez konsekwencji...
kkk6969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkk6969 » 11.07.2010 21:40

Wracałem w sobotę z CRO około 10 byłem w Zagrzebiu - z powrotem ok ale w storonę Cro przy bramkach na autostradę korek ok 5-8 km na 3 pasach (współczuję ludkom) a późnniej do granicy od strony słoweńskiej ok też 5 km powolnej jazdy z przestyojami.
Woda w lidlu ok 2,5 kuny za 1,5 l za 6 l niegazowanej w prodine 10 kun więc tragedii nie ma - ogólnie więcej marktetów niż rok wcześniej i ceny do przełknięcia (polecam stronę lidla chorwackiego - tam znajdziecie ceny).
TTT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TTT » 11.07.2010 21:49

Euro Diesel BS to taka u nas np. Verva , Ultimate , V-power.
poziomek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poziomek » 12.07.2010 06:51

TTT napisał(a):Euro Diesel BS to taka u nas np. Verva , Ultimate , V-power.

Dziękuję z ainformację.
W Polsce nie tankuję paliw premium ale zastanawiam się czy w Cro nie dmuchać na zimne.... :?:
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 12.07.2010 07:20

poziomek tylko nie zdziw sie jak bedzie ci kopcic strasznie :D
Byl juz tu watek o paliwach, te chorwackie maja wiecej zwiazkow siarki (te zwykle) nawet od tych naszych zwyklych.
Jak masz CommonRail to ja polecam tylko EuroDiesla.
tosur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tosur » 12.07.2010 07:36

Trasa ok ale BRNO zakorkowane ale mozna to ominąć
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 12.07.2010 09:34

tosur napisał(a):Trasa ok ale BRNO zakorkowane ale mozna to ominąć

Witam, już pisałem na forum, że remont drogi, że korki, to zapewniali mnie i innych, że nie ma korków a ja wiem coś innego.
Czy chodzi o ten odcinek drogi remontowanej?
Jeżeli tak, to jak ominąć?
pozdrav :papa: :hut:
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 12.07.2010 10:10

tayson2009 napisał(a):A więc jeśli chodzi o tankowanie lpg to ja tankowałem w polsce pierwszy raz do fulla potem drugi raz dotankowałem w czechach (mikulov) za euro, trzeci raz w austri loipenstorf ( 104 km za wiedniem) czwarty raz w chorwacji ( karlovac) stacja 24/h mi to starczyło aby dojechać na miejsce.

Kurcze pamiętam te czasy. Swoim samochodem przejeżdżałem około 300 km na butli gazu. Teraz diesel potrafi 1000 z haczykiem. Oznacza to, że w moim przypadku mogę pierwsze tankowanie w trasie wykonać w Słowenii.
Pzdr
poziomek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poziomek » 12.07.2010 10:50

Monte Christo napisał(a):poziomek tylko nie zdziw sie jak bedzie ci kopcic strasznie :D
Byl juz tu watek o paliwach, te chorwackie maja wiecej zwiazkow siarki (te zwykle) nawet od tych naszych zwyklych.
Jak masz CommonRail to ja polecam tylko EuroDiesla.

Ok dzięki.

Tak mam CR, nowe Bravo, nowy silnik 1.6 MJ 105 "kuni". Jeszcze nie obadany przez "środowisko" więc nie chcę być testerem wytrzymałości wtrysków ;).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wróciłem 10.07.2010 z chorwacji - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone