Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem 10.07.2010 z chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 10.07.2010 19:45

To lepiej płacić kartą niż kupować kuny w kantorze.
tayson2009
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tayson2009 » 10.07.2010 20:29

Ja złotówki wymieniałem w cro, a euro brałem tylko tyle co na paliwo i winiety
dib2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dib2 » 10.07.2010 21:55

napisz jaką trasa jechałeś i czy były utrudnienia na autostradach typu remonty
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2010 22:18

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 14:19 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 10.07.2010 22:18

tayson2009 napisał(a):Ja złotówki wymieniałem w cro, a euro brałem tylko tyle co na paliwo i winiety

Ja tak robię od zeszłego roku.
Zabieram złotówki i wymieniam w banku np. Sparkasse bez prowizji.
Natomiast na poczcie, przy wymianie pobierają prowizję.
tayson2009
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tayson2009 » 11.07.2010 08:23

Jechałem przez cieszyn mikulov wieden graz (mureck lenart ptuj) maciej zagrzeb i zjechałem z autostrady na starą drogę ( warto droga naprawdę bardzo dobra i piękna ale dłużej się jedzie ok 3godziny dłużej do Igrane za Makarską. Droga powrotna ta sama z tym że jechałem cały odcinek drogą niepłatną i przyznam że lepiej wjechać na autostrade przynajmniej w zagrzebiu ja chciałem spróbować i to był błąd droga kręta przez wiochy i nawgacja trochę głópawki dostawała. Ale da się całą cro ominąć i nie płacić ale nie z oszczędności ale dla oka.
Wody lepiej zabrać sobie tyle ile myślisz że wypijesz a wypijesz naprawde dużo bo kase którą wydasz w polsce na picie w cro dasz x 3. Piwo na ogródkach przy plaży od 20-25 kun woda fanta 12 kun a w sklepie przy plaży mineralka 1.5 l 10 kun.
Nie było utrdnień na drodze aż byłem w szoku korek był jak wracałem na granicy w słowena- cro dla wjeżdzających do cro aż do ptuj.
robson277
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robson277 » 11.07.2010 08:51

Witaj tayson.
Ja też wybieram sie do CRO i mam zamiar trasę przejechać na lpg ,trasa ta samo co twoja jak byś mógł to napisz gdzie tankowałeś lpg i w jakich cenach ,zasięg mojego auta to jakies +\- 400 km wyjeżdzam ze śląska okolice Gliwic.Jak by co to adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 11.07.2010 09:52

skywalker_01 napisał(a):
tayson2009 napisał(a):....

Czyli wymiana na miejscu PLN -> Kuna lepiej wychodzi niż EURO ->Kuna, uwzględniając zakup Euro w PL?
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 11.07.2010 10:49

Nie, ale różnica niewielka...
Już to pisano parę razy we właściwym wątku: nie warto sobie tymi różnicami zawracać głowy :wink:
W końcu jesteśmy na wakacjach :)
Adalberto
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adalberto » 11.07.2010 10:59

Adax napisał(a):
skywalker_01 napisał(a):
tayson2009 napisał(a):....

Czyli wymiana na miejscu PLN -> Kuna lepiej wychodzi niż EURO ->Kuna, uwzględniając zakup Euro w PL?

Też czekam z niecierpliwością na podpowiedź, bo planujemy za 2 tygodnie po raz pierwszy wyjazd do Chorwacji.
Trochę też jestem niepewny co do podpowiedzi, by jak najwięcej ze sobą zabrać, szczególnie napojów. Mowa była o trzykrotnej przebitce, ale rozumiem, że chodzi o sklepiki tuż nad morzem. Rozumiem, że Chorwaci gdzieś robią normalne, codzienne zakupy - czy oni też takie ceny płacą, czy tylko trzeba troszkę poszukać jakichś tamtejszych Biedronek czy Lidlów.

Adalberto
Adalberto
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adalberto » 11.07.2010 11:38

Adalberto napisał(a):
Też czekam z niecierpliwością na podpowiedź, bo planujemy za 2 tygodnie po raz pierwszy wyjazd do Chorwacji.

Adalberto

Odpowiedź od witia nadeszła w międzyczasie - ale to moje pierwsze posty :)

Adalberto
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 11.07.2010 11:46

tayson2009 napisał(a):Jechałem przez cieszyn mikulov wieden graz (mureck lenart ptuj) maciej zagrzeb i zjechałem z autostrady na starą drogę ( warto droga naprawdę bardzo dobra i piękna ale dłużej się jedzie ok 3godziny dłużej do Igrane za Makarską. Droga powrotna ta sama z tym że jechałem cały odcinek drogą niepłatną i przyznam że lepiej wjechać na autostrade przynajmniej w zagrzebiu ja chciałem spróbować i to był błąd droga kręta przez wiochy i nawgacja trochę głópawki dostawała. Ale da się całą cro ominąć i nie płacić ale nie z oszczędności ale dla oka.
Wody lepiej zabrać sobie tyle ile myślisz że wypijesz a wypijesz naprawde dużo bo kase którą wydasz w polsce na picie w cro dasz x 3. Piwo na ogródkach przy plaży od 20-25 kun woda fanta 12 kun a w sklepie przy plaży mineralka 1.5 l 10 kun.
Nie było utrdnień na drodze aż byłem w szoku korek był jak wracałem na granicy w słowena- cro dla wjeżdzających do cro aż do ptuj.

jechales na AUtoMapa ? Jesli tak, to wyslij dokladny objazd Słowenii jak jechales bez winiet. adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

dzieki
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 11.07.2010 12:06

Adalberto napisał(a):... Trochę też jestem niepewny co do podpowiedzi, by jak najwięcej ze sobą zabrać, szczególnie napojów. Mowa była o trzykrotnej przebitce, ale rozumiem, że chodzi o sklepiki tuż nad morzem. Rozumiem, że Chorwaci gdzieś robią normalne, codzienne zakupy - czy oni też takie ceny płacą, czy tylko trzeba troszkę poszukać jakichś tamtejszych Biedronek czy Lidlów.

Adalberto

3x to właśnie sklepiki z dala od morza, nad morzem i w parkach to tak na oko 6x więcej niż w Polsce
krystian186
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian186 » 11.07.2010 12:11

Kurs złotówki to 1,69 do 1,70 w bankach. Wróciłem wczoraj.
krzys182
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzys182 » 11.07.2010 12:22

wrocilem 09,07,2010 polecam droge przez Brno -Wien- Mikulow-Slowenia -Zagreb i dalej , non stop autostrada jedynie austria to oklo 40 km zwyklej drogi i slowenia oklo 20 km takiej drogi . Czas przjezdu z Pagu do Pszcyny to 10 godz polecam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wróciłem 10.07.2010 z chorwacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone