Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłam z Pagu

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
justok
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) justok » 09.07.2008 06:46

my wróciliśmy w niedzielę, 6.07 - też z Pagu na Pagu. Mieliśmy świetną kwaterę, nieco na uboczu, ale za to cisza i spokój. Płaciliśmy za 15 noclegów dla naszej trójki 2000zł (córcia miała oddzielny pokój) - dolny poziom domu - ok 50m. Do tego do dyspozycji grill, fajny ogródek ocieniony winoroślami. Super!
Polecamy pizzę w pizzerii Berekin przy rynku. Pyszna i tańsza niż w Polsce:) Niezłe też jedzenie w knajpce Na Tale przy aptece. Zakupy - supermarket Lorenco. Plaże - miejska, ale tylko rano. Zdecydowanie bardziej woleliśmy jechać np do Sv Duha. Dużo więcej miejsca dla siebie:) Polecam spróbować paszki sir - pycha! Można go przywieźć bez lodówki (zresztą podobno on nie lubi zbyt niskich temp) - tylko koniecznie w papierze, np w papierowej torebce od pieczywa. Można też pogadać z gospodarzami sprzedającymi rakiję i spytać o miód szałwiowy (nie ma w sklepach).
Jeśli ktoś ma konto w Pekao SA (nie wiem jak z innymi kartami, ale na pewno karta maestro) - to w bankomatach Zagrebacka Banka (jeden przy rynku, drugi przy hotelu Meridijan chyba - taki za hotelem Pagus) wyciąganie kasy bez prowizji. Nie braliśmy gotówki, tylko na drogę. Przelicznik (po powrocie zerknęłam na konto) - 0,46zł za 1 kunę. Super:) Pogodę mieliśmy jak drut:) Codziennie ok 32-33stopni i słońce.
Nasza prawie 7latka nie chciała wychodzić z wody:))
To był nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji i już planujemy następny w przyszłym roku:)))

Trochę na minus - przeszkadzało buractwo Polaków. Idą do knajpy, głośno komentują ceny, po czym zamawiają cokolwiek i wysyłają kogoś z rodziny po dużą colę do sklepu i rozlewają pod stołem (bo w knajpie drożej). Głośni na plaży. I niektórzy nie próbują nawet nauczyć się paru prostych grzecznościowych zwrotów.. wchodzą do sklepu bez słowa i paluchem pokazują co chcą. Koniec. Zero dziękuję i dowidzenia też. Żenada. Byliśmy pierwszy raz i jeszcze przed wyjazdem dowiedzieliśmy się jak ich powitać itp. A potem rozkręciliśmy się jeszcze bardziej:) Sympatyczny język :)))
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 09.07.2008 10:42

Ja również wróciłam z Pagu i żałuję,że spędziliśmy tam tylko tydzień :cry
(drugi tydzień w Medulinie-też pieknie,ale to już nie ten urok co Pag).Na 8 osób mieliśmy 4b. duże pokoje 2łazienki,salon z aneksem kuch.i duży zacieniony taras,ogród.W nocy chłodno, bo na parterze.Byliśmy już na wstępie mile zaskoczeni apartamentem,bo kosztował ok2tys pln,a posredniczyły2 biura+perla w Pagu 8O ,była nawet pralka :D o uroku miasteczka nie będę nawet pisać.Żadne zachwytynad Pagiem,o których na tym forum przeczytałam nie były przesadzone.Plaża gradzka oczywiście ładna,zjeżdżalnia- dodatkowa atrakcja natomast te za miastem aż do sv duha istne cuda :!: Ludzie w miasteczku b. mili.stare miasto niezwykle romantyczne.Nie zauważyliśmy w konobach żadnych Polaków z własnym "piciem" :wink:
stafid
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stafid » 09.07.2008 18:00

Witam, zapodaj kwaterę gdzie zacumowaliście :oops:
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 15.07.2008 18:06

Nasza kwaterka-u Jure Marzić-za pośrednictwem biura Perla w Pagu(mówią po polsku)adres mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
artmal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artmal » 10.08.2008 07:54

a mnie zaciekawiło te 13 godzin jazdy , z jakiego miejsca w Polsce i o której był wyjazd?
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 11.08.2008 08:08

JustynoP.
Leliszku
Wikusiu
oraz innych posiadających jak najmilsze wspomnienia z Pagu
poproszę o namiary Waszych app. na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
zawsze coś sprawdzonego
mich
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mich » 12.08.2008 12:03

artmal napisał(a):a mnie zaciekawiło te 13 godzin jazdy , z jakiego miejsca w Polsce i o której był wyjazd?

a to chyba nic dziwnego. w majowy weekend właśnie tyle zajął nam przejazd pag - sandomierz przez zagrzeb, budapeszt. ok. 1300 km
wojteker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojteker » 12.08.2008 12:43

artmal napisał(a):a mnie zaciekawiło te 13 godzin jazdy , z jakiego miejsca w Polsce i o której był wyjazd?

Ja jechałem koło 14 godzin z Pagu pod Kraków (włącznie z promem) 4 sierpnia.
ma-r-lena
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ma-r-lena » 15.08.2008 10:58

wojteker napisał(a):

A czy mogę Cię prosić o ceny promu i ewentualny czas oczekiwania? albo link do cennika?
wojteker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojteker » 15.08.2008 22:59

ma-r-lena napisał(a):
wojteker napisał(a):

A czy mogę Cię prosić o ceny promu i ewentualny czas oczekiwania? albo link do cennika?

Czekaliśmy tak z 20 minut może.
oto cennik : http://www.jadrolinija.hr/pdfs/RIJEKA.pdf
odpływa co godzinę,rozkład tu :http://www.jadrolinija.hr/pdfs/335.08.en.pdf
POZDRAWIAM.
bestia75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bestia75 » 15.08.2008 23:22

Faktycznie justok tak jest!!
Buractwo Polaków nie zna granic.Wstyd za rodaków ale nic nie poradzisz.Pewne cechy wysysa się z mlekiem matki.Także te negatywne.W tym roku byłem w Makarskiej.Wuobraź sobie centralną plaże a na niej grupka może 8 osób tzw.ABS-ów (absolutny brak szyji:))
Ogoleni na łyso z butelkami whisky w rękach.Żeby piwko ale buraki whiskacza z gwinta spożywali na plazy,a nawet co gorsze w morzu sie pławili z tymi butelkami.Dzieci dookoła,środek sezonu!!
Żenada ale trzeba z tym żyć i ogólnie zlewać takich palantów!!
Życzę wszystkim aby jak najmniej musieli sie wstydzić w CRO za swoich rodaków!!
artmal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artmal » 16.08.2008 08:03

mich napisał(a):

a to chyba nic dziwnego. w majowy weekend właśnie tyle zajął nam przejazd pag - sandomierz przez zagrzeb, budapeszt. ok. 1300 km

ale w dzień czy w nocy :?:
mich
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mich » 18.08.2008 12:13

artmal napisał(a):
mich napisał(a):

ale w dzień czy w nocy :?:

w dzień. wyjazd w sobotę rano koło 7-8. to był bodajże 3 maja, raczej pusto, jeszcze nikt nie wracał a i jadących na wybrzeze nie było juz wielu, budapeszt wyludniony kompletnie. powroty w sobote to pod tym względem dobry pomysł, fajnie sie jechało
asiah
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiah » 20.08.2008 16:47

ehh... Pag...dożyły wspomnienia, tam 6 lat emu poznałam swoja połóweczke..
polecam dzikie plaże na północnej stronie wyspy
w tym roku piaszczyste plaże na Rabie :D
.:Kasia:.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) .:Kasia:. » 25.08.2008 12:19

witam
my z Pagu wróciliśmy 15.08.
mieszkalismy niedaleko Pagu w wiosce Dnijska ...kwatera ok ale nie rewelacja ....
niestety plaża tam była pomyłką/jak dla mnie/ bo reszta rodzinki zadowolona :roll:
na fajną plazę dojeżdzalismy ok 10km do Povljany :)a jeszcze fajniejsza (choć tłoczna )była w Novaliji..
hhehe my naszczęście buraczanych polaków nie spotkalismy ;p
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne