Witajcie,
We wrześniu wybieramy się do Baška Voda. Będzie to nasz drugi wypad do Chorwacji, pierwszy na Riwierę Makarską. W związku z tym mam kilka pytań do osób, które miały okazję odwiedzić już to miejsce. Byłbym wdzięczny za odpowiedzi, nawet jeśli ktoś zna odpowiedź tylko na jedno pytanie. Myślę, że w przyszłości skorzysta na tym sporo osób.
1) Jedziemy z Wrocławia. Przeglądałem to forum oraz listy dyskusyjne na kilku innych portalach i w większości przeważają polecenia trasy przez Międzylesie i Ołomuniec. Są to jednak stare wpisy, 5-letnie i starsze. Nawigacja prowadzi mnie przez A4 na Śląsk i potem A1 na Ostrawę. Jak lepiej? Nie ukrywam, że mógłbym nawet nadłożyć 100km, jeśli trasa miałaby być przyjemniejsza i porównywalna czasowo.
2) Gdzie można dobrze zjeść w Baška Voda?
3) Na która plażę najlepiej się kierować, by uniknąć tłumów?
4) Czy w samej Baška Voda jest coś wartego koniecznego zobaczenia, a niekoniecznie popularnego turystycznie?
5) Biegam amatorsko. Warto brać ze sobą buty do biegania, czy w tym rejonie raczej mogę zapomnieć o jakiejś sensownej pętli 10 kilometrowej?
6) Czy do Breli można przejść wzdłuż wybrzeża spacerkiem?
7) Bardzo lubimy chodzić po górach. Czy w tym rejonie jest jakaś góra oprócz Sveti Jure, na którą warto wejść i nie będzie bardzo trudna technicznie, a widokowo będzie bardzo porównywalnie? Sveti Jure wydaje mi się jednak zbyt długą wyprawą pieszo (szacun dla kilku osób z tego forum, które tego dokonały)
8 ) Gdybyśmy chcieli wjechać samochodem na Sveti Jure, to czy musimy się udać najpierw do Makarskiej, czy z Baška Voda jest jakaś droga? Czy za bilet można płacić kartą?
9) Czy opłaca się jechać do Makarskiej na jakąś imprezę, czy w Baška Voda jest równie atrakcyjnie pod tym względem?
10) Czy warto wybrać się do Mostaru? Jeśli tak, ile orientacyjnie potrzeba na zwiedzenie najważniejszych miejsc w tym mieście.
11) Nastawiać się na ciekawe widoki przy snorkelingu? Jeśli nie w Baska Voda, to gdzie w okolicy?
Gdyby mi się przypomniały jeszcze jakieś pytania, to będę pisał w odpowiedziach