Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wroc - Boboszów - Mikulov vs Wroc - Boboszów - Bratysława

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
TS
Croentuzjasta
Wroc - Boboszów - Mikulov vs Wroc - Boboszów - Bratysława

Nieprzeczytany postnapisał(a) TS » 12.06.2006 12:00

Witam,

Do wyjazdu coraz bliżej (14 lub 15.06) i jak co roku waham się odnośnie drogi do CRO. Chodzi mi o odcinek Wrocław - Wiedeń.

Dwa lata temu jechałem drogą Wrocław - Boboszów - Svitavy - Brno -Mikulov - Wiedeń, a rok temu Wrocław - Boboszów - Olomouc - Brno - Bratysława - Wiedeń. Pierwsza jest trochę krótsza, a druga ma plus, że jedzie się non stop autostrada/droga szybkiego ruchu. Będę jechał na noc, więc obawiam się trochę zwierzątek przy pierwszej opcji.

Co radzicie? Czy są jakieś duże remonty na wspomnianych drogach?

Pzdr,
TS
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2006 14:09

Traszeczkę niżej masz opisane + i - trasy z Wrocka!!!!!! :evil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2006 14:11

[url]Trasa z wrocławia na rijeke proszę o rady[/url]
TS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TS » 12.06.2006 14:48

szaki17 napisał(a):Traszeczkę niżej masz opisane + i - trasy z Wrocka!!!!!! :evil:

Temat do którego mnie kierujesz przejrzałem już wczesniej i NIE MA tam odpowiedzi na moje pytanie. Nie pytam tutaj o drogę z Wrocławia do Cro, bo tą doskonale znam, ale o FRAGMENT tej drogi.

Wydaje mi się, że wiele osób jadących z Wrocławia stanie przed DOKŁADNIE takim wyborem i miło byłoby się dowiedzieć, czy w tym roku na tym odcinku są jakieś utrudnienia.
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 12.06.2006 17:54

przejechałem obie drogi już kilkanaście razy i radzę jechać Olomouc - Brno. i tu i tu spotykały mnie niespodzianki, ale większe (typu kilkukilometrowe objazdy na drodze "nieautostradowej", na "dalnice" najwyżej jakieś zwężenia (teraz też jest jedno kilkanaście kilometrów za Olomouncem - ale do Twojego wyjazdu wszystko może się zmienić. W nocy ruch co prawda mniejszy, ale i tak musisz w miejscowościach zwalniać. Jeśli miałbym wyznaczyć ścieżkę krytyczną :) to najdłużej drogą "nieautostradową jechałem - dzięki objazdom 5,5 godziny (ale zimą), a "autostradową" najdłużej 3 (wczesną wiosną). Podsumowując plusy "autostrada":
mniejsze ryzyko objazdów najwyżej zwężenia i zwolnienia do 80
brak miejscowości
płynny przejazd przez duże miasta
większa prędkość podróżna
minusy:
dalsza
no i kosztuje vinieta + paliwo :) no z tym paliwem to różnie zależy jak jedziesz bo można nawet zaoszczędzić na paliwie.

poniżej dwa linki z sytuacją na drogach w Czechach jak się trochę pomęczysz to zrozumiesz :)
http://autorevue.cz/doprava/default.asp?DCID=8 ( i tu z boku strony klikaj na poszczególne "podrobnosti"
http://rdstmc.info/cdi/CDI.asp
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.06.2006 18:03

Mutacja.
Wrocław-Nysa-Głuchołazy-Sumperek-Olomouc-Breclav-Reinthal-Wiedeń.
Tą testowałem rok temu i uważam, że jest najlepsza. Dodatkowy plus; 0 stania na granicy, choć ktoś pisał, że w nocy jest zamykana.

FUX
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 12.06.2006 18:30

Fux: fajny pomysł, nie wiem kto to pisał, ale w nocy faktycznie stałem kiedyś ze dwie godziny bo była zamknięta (nie było nas w UE) - ale teraz to przecież keeine greeenzen - więc może się zmieniło, jeśli mnie pamięć nie myli to stałem między 24 a 2 w nocy, tak jakoś bez sensu ani cała noc ani jakaś zmiana - nie wiem
plusy trasy Fuxa:
w Polsce Autostrada z Wrocka przed Opole
"na maxa" wykorzystujesz winietę w Czechach praktycznie do końca autostrady
mikro przejście z Austrią - mikro korki na granicy
minusy:
kiepski zwłaszcza nocą kawałekJesenik Sumperk
najdłuższa
Fux: jaki czas zanotowałeś na tej trasie?[/img]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.06.2006 18:54

Toś mi pytanie zadał!
Na autostradę Wrocław Wschód wjechałem dobrze po 11-ej. W Czechach obiad, za granicą CZ/A kawa i winieta na BP przed Wiedniem (tam bez korków; piątek po po południu), jakaś przekąska za Wiedniem na pierwszym parkingu. W Grazu na Starówce byłem, po zabukowaniu się w Oekotelu, koło 20-ej.
O parę kilometrów różnicy nie ma (moim zdaniem) co kruszyć kopii. Zgodzę się, że odcinek przez górki czeskie jest dyskomfortowy, ale gdzieś trzeba przez nie przejechać! Uważam tą trasę za najlepszą z tych, które do Cro przetestowałem. Nawet rozważałem w tym roku jazdę przez D, ale ponad 300km różnicy trochę mnie zniechęciło. Choć ostatecznej decyzji jeszcze nie podjąłem.

FUX
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 12.06.2006 19:44

dzięki Fux czasy porównywalne, pełna zgoda, myślę, że obie trasy są ok (ja w tym roku zabieram po drodze znajomych i musze jechać przez Boboszów, ale tego Reinthalu bym spróbował - w Breclaviu byłem daaawno temu); to TS żeśmy nie ułatwili ;) najlepiej niech w jedną stronę jedzie jedną, a w drugą stronę drugą trasą i sam sobie wybierze - ja to już dla odmianki lubię czasem coś zmienić w drodze
napisz, proszę jeszcze trochę szczegółów o przejściu CZ - AUT i tym kawałku do Wiednia.
dzięki jeszcze raz
Zdrów
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.06.2006 19:56

piotrs napisał(a):dzięki Fux czasy porównywalne, pełna zgoda, myślę, że obie trasy są ok (ja w tym roku zabieram po drodze znajomych i musze jechać przez Boboszów, ale tego Reinthalu bym spróbował - w Breclaviu byłem daaawno temu); to TS żeśmy nie ułatwili ;) najlepiej niech w jedną stronę jedzie jedną, a w drugą stronę drugą trasą i sam sobie wybierze - ja to już dla odmianki lubię czasem coś zmienić w drodze
napisz, proszę jeszcze trochę szczegółów o przejściu CZ - AUT i tym kawałku do Wiednia.
dzięki jeszcze raz
Zdrów

Dojazd z Breclav gdzieś w środku mieściny w lewo (jak na Czechy nawet rozsądnie oznakowane; w Austrii podobnie, nie sposób się zgubić tak w jedną jak i drugą stronę). Potem koło jakiś betoniarni, następnie wjazd do lasu i tak do samej granicy. Przejście kameralne. Po jednym pasie w każdą stronę. Paszportów zdaje się nie chcieli. Dalej Grosskrut, potem dojazd do głównej przed Mistelbach. Dalej wszystko po staremu; duży ruch, szeroka droga i .................Wiedeń.

FUX
tomiusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiusz » 12.06.2006 21:00

witam wszystkich cromaniaków przeczytałem dokładnie posty bo też wybieram sie do cro z wrocławia mam jeszcze wątpliwości jaką trase wybrać (jade pierwszy raz)dlatego prosze o wskażowki dokładnie chodzi mi o nazwy poszczególnych przejśc granicznych to na ich podstawie sam sobie ustale trase z góry dziekuje i pozdrawiam tomiusz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.06.2006 21:04

tomiusz napisał(a):witam wszystkich cromaniaków przeczytałem dokładnie posty bo też wybieram sie do cro z wrocławia mam jeszcze wątpliwości jaką trase wybrać (jade pierwszy raz)dlatego prosze o wskażowki dokładnie chodzi mi o nazwy poszczególnych przejśc granicznych to na ich podstawie sam sobie ustale trase z góry dziekuje i pozdrawiam tomiusz

A po co Ci to?
Masz mapę, to sama Ci szlak wytyczy. Nazwy przejść są Ci niepotrzebne.

FUX
tomiusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiusz » 12.06.2006 21:11

pytam sie z tego wzgledu że chce jak najlepiej sie przygotować do tej drogi w sumie korszystałem z viamichelini i map24 ale wole sie lepiej upewnić dlatego wole spytac sie kogoś kto te trasy przetestował pozdrawiam tomiusz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.06.2006 21:41

Głuchołazy-Breclav-Reintal (CZ-A)-Graz/Maribor (A-SLO).

Dalej nie wiem, dokąd do CRO.

FUX
tomiusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiusz » 12.06.2006 21:56

dzieki w sumie to planowałem boboszów olomouc brno wiedeń graz maribor i tutaj mam dylemat bo wybieram sie w okolice rijeki i nie wiem jak dalej jechac pozdrawiam Tomiusz
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi