Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wroc - Boboszów - Mikulov vs Wroc - Boboszów - Bratysława

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 12.06.2006 22:39

Tomiusz: Fux dał czytelną odpowiedź;
jako alternatywa zostaje Ci Boboszów Dolni Lipka PL CZ
Mikulov Drasenhofen CZ AUT
Graz
I teraz albo do Słowenii Spielfeld - Sventilij AUT SLO (autobahn) i dalej Maribor, Ljubljana
lub
Dalej Austria do Klagenfurtu i fajna wspinaczka przez alpy (super droga - polecam) przejście na przełęczy Lojblpass a potem w dół na Ljubljanę
jakościowo droga lepsza raczej dłużej przez AUT, no i oczywiście lepsza jakość w RP jeśli pojedziesz tak jak pisał FUX
tomiusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiusz » 13.06.2006 17:59

dzieki wielkie za rady ale z tej wyprawy przez alpy to chyba zrezygnuję bo jade seicento 900 wiec nie chce zabardzo forsować swojego bolida ale jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam Tomiusz
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 14.06.2006 08:06

spoko widziałem słabsze auta na tym podjeździe (renault 4, panda), ja przejechałem tam 5 lat temu siecento 1.1 i dał radę, kolega jechał twingo i też... a frajda na górze jest jak widzisz, że auta klasy s stoją i wietrzą silnik (małe autko jakoś sobie tam radzi) i to nie jest aż tak długi odcinek, a widoki niezapomniane. Możesz też pojechać za Klagenfurt i przejechać do SLo przez płatny tunel, ale taniej to chyba wyjdzie przez SLO
tomiusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiusz » 15.06.2006 20:36

dzieki za rady ale w sumie jak juz wczesniej wspomniałem jade pierwszy raz wiec wole spokojnie dojechac do celu chociaz przyznaje że zaciekawiły mnie opisywane widoki w austrii kto wie może za rok sie skusze pozdrawiam tomiusz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.06.2006 20:49

Jedź przez Grossglockner, jedź.

FUX
tomiusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiusz » 16.06.2006 09:44

Witaj FUX mozesz coś blizej na temat Grossglockneer, tzn. co to dokładnie jest i jka tam dojechać pozdrawiam Tomiusz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.06.2006 10:48

tomiusz napisał(a):Witaj FUX mozesz coś blizej na temat Grossglockneer, tzn. co to dokładnie jest i jka tam dojechać pozdrawiam Tomiusz

Tego nie da się opisać, to trzeba przejechać. Jak chcesz wjechać na 2504 m.n.p. i zobaczyć śnieg w lipcu, to serdecznie zapraszam. Wienner schnycel smakuje tam wybornie.
http://www.grossglockner.at/

FUX
tomiusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiusz » 17.06.2006 19:35

no to w sumie teraz mam dylemat czy zrezygnować z takich atrkcji dzieki i pozdrawiam Tomiusz
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 18.06.2006 00:24

Witajcie!
Mnie też czeka po raz pierwszy trasa Wrocław-Zivogosce. Czytam posty dotyczące tras i zauważylem, że spora ich część optuje za trasą przez KudowaZdr./Nachod - Hradec Kralowe - Svitavy - Brno - Mikulov/Drasenhofen - Wiedeń - Graz - Spielfeld/Sventilj - Maribor - Zagrzeb - itd. Tak też trasę tę wyznacza ViaMichelin i Map24.
Pozdrawiam.
Jacek
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 18.06.2006 12:33

jacirg: jechałem kiedyś i tą trasą, ale jest najdłuższa i najwolniejsza z trzech opisanych w tym poście. Jeśli chcesz zaoszczędzić i nie płaćić za winietę w Czechach to już lepiej jechać przez Boboszów, Cerveną Wode, Lanskorun, Svitavy, Brno i dalej MIkulov lub Znojmo. Przejście w Kudowie największe i najwięcej aut, a do tego droga do Switav po czeskiej stronie kiepskiej jakości. Zdecydowanie lepiej tak jak pisał Fux lub ja.
Zdrów!
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 18.06.2006 14:39

Witam.
Faktycznie droga Fuxa wydaje się być najlepsza, trochę dłuższa (o ok. 30 km) ale wygodniejsza i co ważne szybsza (no i wykorzystana należycie winietka też się liczy).
Dziękuję za radę. :D
Pozdrawiam.
Jacek
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 18.06.2006 23:14

Witam ponownie!
W innych postach ostrzegają przed złym oznakowaniem dróg w Czechach, szczególnie w rejonie przygranicznym. Czy mógłby Ktoś się podzielić swymi doświadczeniami jak ta sprawa wygląda na kierunku Głuchołazy/Mikulowice-Mochelnice? Oraz o trudnym odcinku drogi Jesenik -Sumperk, szczególnie jazda nocą.
Wdzięczny będę też za informację przejazdu przez Wiedeń z kierunku Mikulov (E461) tak by dostać się na autoban A2 w kierunku na Graz.
Dziękuję i pozdrawiam.
Jacek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.06.2006 15:05

jacirg napisał(a):Witam ponownie!
W innych postach ostrzegają przed złym oznakowaniem dróg w Czechach, szczególnie w rejonie przygranicznym. Czy mógłby Ktoś się podzielić swymi doświadczeniami jak ta sprawa wygląda na kierunku Głuchołazy/Mikulowice-Mochelnice? Oraz o trudnym odcinku drogi Jesenik -Sumperk, szczególnie jazda nocą.
Wdzięczny będę też za informację przejazdu przez Wiedeń z kierunku Mikulov (E461) tak by dostać się na autoban A2 w kierunku na Graz.
Dziękuję i pozdrawiam.
Jacek

Kup przyzwoitą mapę Czech, 1:500 000 lub 1:750 000. Przejazd jest dziecinnie prosty. Musisz tylko uważać na czeskie objazdy ze specyficznymi strzałkami. Pomoc pasażerki także może być mile widziana. Przez Mikulov nie jedź. W piątek wieczorem kilku kilometrowa kolejka murowana. Kiedyś zajęła mi 3 godziny.
Wiedeń oznakowany jest, moim zdaniem, doskonale. Na ulicy wjazdowej do Wiednia, wypatruj z lewej strony dziwnego bubynku ze skośnymi ścianami, następnie BP z prawej strony i zaraz za nią skręt w prawo w ulicę prowadzącą do autostrady. Na autobanie kieruj sie na Graz. Na jezdni są wymalowene nawet nazwy tego miasta.

FUX
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 19.06.2006 15:25

Witaj FUX!
Dzięki, że się odezwałeś. Liczyłem na to :). Wielkie dzięki.
Oczywiście planuję za Twoją wcześniejszą radą przejazd przez Breclav/Reinthal.
Cieszę się, że w Wiedniu nie ma problemu, bo na innych postach straszą korkami i możliwością błądzenia.
Możesz powiedzieć na czym polega trudność odcinka drogi Jesenik -Sumperk?
Pozdrawiam.
Jacek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.06.2006 15:31

jacirg napisał(a):Witaj FUX!
Dzięki, że się odezwałeś. Liczyłem na to :). Wielkie dzięki.
Oczywiście planuję za Twoją wcześniejszą radą przejazd przez Breclav/Reinthal.
Cieszę się, że w Wiedniu nie ma problemu, bo na innych postach straszą korkami i możliwością błądzenia.
Możesz powiedzieć na czym polega trudność odcinka drogi Jesenik -Sumperk?
Pozdrawiam.
Jacek

Tylko na zakrętach :lol: :lol: :lol: .
Jak żartowałem w zeszłym roku, sierżantami pepiki oznaczają agrafki o kącie ponad 90 stopni a i to nie zawsze. Generalnie hamuj silnikiem, żeby klocki Ci nie poszły z dymem. Później już jest OK.

FUX

FUX
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi