7.09 CZWARTEKPora podgonić tą relację
W środę wieczorem na niebie pojawiły się niegroźne chmurki .
Ale w nocy zrobiły się groźne i rano obudził nas deszcz
Pogoda barowa tylko pić nie można , bo a nuż się poprawi i nie będzie można nigdzie pojechać.
Misiek pogrążył się w lekturze , a ja wybrałam się na zakupy do pobliskiego sklepiku i tam odkryłam mój ulubiony trunek , czyli PROSZEK - oryginalny , sklepowy i w dodatku z Peljesacza . Kupiłam 2 butelki (na półce stały 3 - pod koniec pobytu kupiłam tą trzecią i ostatnią
). Misiek się ze mnie śmiał ,że na Pagu kupuję wino z Peljesacza i w dodatku będę je wozić przez całą Chorwację jakby na koniec pobytu nie można było zrobić takich zakupów.
Moja decyzja okazała się słuszna , bo wino Proszek w sklepach jest rzadkością - króluje za to suho vino ,za którym nie przepadam.
Po południu przestało padać, ale słońce niestety nie chciało się pokazać.
Pojechaliśmy do Lunu obejrzeć słynący z tysiącletnich drzew oliwny gaj. Przy okazji w Lunie zaopatrzyłam się w kolejną butelkę - tym razem oliwy .
Mam na wyjazdy taki składany plastikowy koszyk, który idealnie nadaje się do bezpiecznego przewożenia różnego rodzaju flaszek .Na koniec urlopu koszyk był pełny. O nie ! Same flaszki tam nie stały, były też inne delikatne pamiątki z podróży, które mogłyby stłuc się podczas podróży.
Np. takie cudo:
W Lunie podziwiamy oliwki ,które są baaardzo stare . Najstarsza oliwka ma 2000 lat
Drzewka są dość duże i w optymalnych warunkach można z nich zebrać nawet 300kg oliwek.
Oliwka w wieku 1100 lat:
Oliwka w wieku 1600 lat:
(i ja ciut młodsza
)
A kolo niej wspomnienie bohatera wojennego:
Oliwka 2000 lat
:
I inne drzewka , nie mniej piękne:
Niektóre drzewka kojarzyły mi się ze starym lasem z władcy pierścieni ..... miałam wrażenie ,że zaraz zaczną za mną iść .....
Wracając do Pagu wstąpiliśmy jeszcze do Novalji - nie zachwyciło mnie to miasteczko i cieszyłam się ,że na miejscówkę wybrałam Pag:
Jeszcze tylko zakup arbuza na straganie i wracamy do Pagu .
Zdjęcia z drogi:
I tak kolejny dzień zleciał.
Jutro będzie lepiej