Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrażenia z Chorwacji 2004

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
oszczep
Globtroter
Wrażenia z Chorwacji 2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) oszczep » 22.04.2004 22:57

Dwa dni temu wróciłem z Chorwacji. Razem z żoną spędziliśmy jeden tydzień w Dubrowniku i drugi w Trogirze. W kraju tym byłem po raz pierwszy i dzieki forum uniknąlem jak sadzę wielu niespodzianek, za co wszystkim Wam serdecznie dziękuję.
Teraz chciałbym sie podzielić swoimi wrazeniami z podróży do tego pieknego kraju. Zdaję sobie sprawę, że dla stałych bywalców nie bedzie to nic nowego, ale być może ci którzy wybierają sie tam po raz pierwszy znajdą interesujące wiadomości.

1. Trasa
Zdecydowałem sie na trasę: Cieszyn -Brno- Mikulov - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Karlovac - Knin- Sinij - Makarska - Dubrownik - Trogir - Sibenik - Knin - z powrotem jak wyżej. Trasa godna polecenia, szybka, dobre nawierzchnie (za wyjatkiem odcinka Maribor - granica słoweńsko - chorwacka). Góry w Chorwacji ? - spoko, każdy średniozaawansowany kierowca da sobie radę. Ważne jednak aby być wypoczętym, dlatego udającym się na południe Dalmacji radzę przenocować np. za Karlovacem.
Na odcinku od Karlovaca do Plitvic jest cała masa prywatnych kwater. Ceny za nocleg 10 - 20 euro od osoby (w zależności od standardu).
Opłaty za winietki na autostrady: Czechy (1 miesiąc) - 250 koron
Austria (10 dni) - 7,60 euro.
Opłaty za autostrady: Słowenia - 0,8 euro
Krpina - Zagrzeb - 10 kuna
Zagrzeb - Karlovac - 16 kuna.

2. Ceny benzyny (podaję w przeliczeniu na złotówki)
Czechy - 3,80, Austria - 4,30, Słowenia - 4,00, Chorwacja - 4,40, BiH - 3,60. Łatwo zauważyć, że tankowanie należy zaplanować tak aby wyeliminować lub ograniczyć do minimum, nalewanie do baku na terenie Chorwacji. Moja rada: tankujemy w Czechach, Słowenii i BiH w Neum ( wszędzie możemy płacić kartą kredytową).

3. Przejazd przez BiH (odcinek ok. 15 km).
W obie strony nikt nie oglądał naszych paszportów w których rzecz jasna nie było wiz. Radzę próbować przejazdu bez zbędnego wydatku. W razie czego robimy wielkie oczy i udajemy przysłowiowego "głupa".

4. Wymiana pieniędzy.
Wymianę radzę dokonywać w bankach (nie pobierają prowizji jak ma to miejsce w wielu kantorach). Jaki bank wybierzemy nie ma specjalnego znaczenia, ponieważ różnice w kursach są niewielkie. We wszystkich bankach w których byłem w Dubrowniku, Splicie, Trogirze i Sibeniku, bez problemu można było wymienić również polskie pieniądze.
Kursy: 1 PLN = 1,51-1,54 kuna
1 USD = 6,02-6,10 kuna
1 Euro = 7,41-7,45 kuna.
Każdy może teraz policzyć jaką walutę opłaca mu się zabrać ze sobą.

5. Wędkowanie.
Należy stosować się do rad jakich wiele udzielił na tym forum Leon. Ważne aby przypony były montowane nad przelotowym ciężarkiem (odległ. 50-80 cm). Na haczyk najlepiej kawałek świerzego kalmara (można kupić na każdym targu rybnym). Świadomie zrezygnowałem z małży i zakładałem po 2-3 kawałków kalmara (ok 2 cm2) aby wyeliminować drobnicę. Efekty rewelacyjne, brania wyraźne i gwałtowne. Jedną ze złowionych ryb prezentuję na zdjęciu. www.pbase.com/image/28189108

6.Zwiedzanie.
Wszystkim będącym w okolicach Dubrovnika szczerze polecam jednodniowy wypad do Czarnogóry. Kotor jest cudowny a widoki w czasie dojazdu są niesamowite (krajobraz przypomina fiordy w Norwegii). Naprawdę warto pojechać do tego miasta i wypić pyszną gorącą czekoladę w jednej z kafejek na starówce. Nawiasem mówiąc w Czarnogórze oficjalną waluta jest euro, było to dla mnie dużym zaskoczeniem.
Salona k/Splitu. Jadąc z Trogiru tuż przed Splitem na końcu odcinka drogi szybkiego ruchu (dwupasmówka) należy skręcić na Knin i Sinij, brak jakichkolwiek tablic informacyjnych (są małe od strony Splitu). Dalej bez problemu wg. tablic informacyjnych.
Wodospady rzeki Krka. Byliśmy tam po czterodniowych opadach. Widoki rewelacyjne - wody przelewało się 4 razy więcej niż w sezonie letnim.
Dubravnik i Trogir - potwierdziło sie wszystko co piszą w przerwodnikach.
Cavtat - urokliwe miasteczko.
Hvar - puściutki o tej porze roku.
Primosten - miłe rozczarowanie.
Sibenik - nic ciekawego.
Split - warto zobaczyć starówkę.
Plitwice - o tej porze roku myślę, że tracą na wartości co najmniej 50% (zieleń w pączkach).

7. Wyżywienie.
Posiłki w restauracjach są rzeczywiście sporo droższe niż w Polsce (ok.2 razy), ale przyznać trzeba, że porcje są większe. Smak jest zmysłem indywidualnym, nie będe przeto polecał konkretnych potraw. Podzielę się natomiast uwagami na temat kilku lokali.
Dubrownik - restauracja "Captain" (ul. Prijeko 12) - Polacy traktowani są w szczególny sposób, chyba nas tam kochają.
Trogir - Knoba "Skrapa" (ul. Hrvackich mućenika 9), polecam: tuńczyka, kalmary, krewetki wszystko z grila (ceny umiarkowane).
Trasa Split - Trogir ok. 4 km. przed Trogirem - restyauracja "Mutant" dla smakoszy świeżej rąbanki z prosięcia lub młodej baraniny z rusztu (ceny niskie).
8. Mieszkańcy.
Chorwaci są bardzo kulturalni, mili i uprzejmi. Polscy turysci traktowani są na równi z innymi narodowościami, a jeżeli dostrzega się jakieś różnice to tylko na naszą korzyść. Kraj przepiękny (szczególnie wybrzeże) dostarcza wielu pieknych przeżyć.
Kończę już, przepraszam, że się tak rozpisałem. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania spróbuję odpowiedzieć. Pozdrowienia
Piotr

[url][/url]
Ostatnio edytowano 23.04.2004 18:57 przez oszczep, łącznie edytowano 2 razy
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.04.2004 23:33

No to jest relacja z podróży! Brawo dla Oszczepa! Należy ci się browar :lol:
Ta ryba też fajna, widziałem takie przez maskę a jako że wedkować też lubię (choć nie mam okazji zbyt wiele) to zapytam jak wyglądało w szczegółach złowienie tej gadziny i co się z nią stało?
No i jeszcze jakie wrażenia co do pogody w HR o tej porze roku?

A co do Splitu to chyba jednak nie doceniłeś tego miejsca.
Bo ta "starówka" ma tam bagatela ponad 1000 (słownie jeden tysiąc) lat więcej niż ta w Dubrovniku czy Trogirze...
Pozdrawiam 8)
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 23.04.2004 00:26

No Człeku...Oszczepie...
Toż to najświeższa "garść" informacji...i to jaka garść.
Wielkie dzięki.
A tak na marginesie...nie pamiętam nikogo tu, kto wróciłby z "tej" części świata i powiedział, że się nie podobało. :lol:

A Kotorrr....bajka!
Morze, marmur, palmy i góry...i jeszcze tysiąc rzeczy...
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 23.04.2004 07:28

Była taki jeden z 2 lata temu co pisał, że mu się nie podoba bo kelner nie biegał po basenie za żoną (z przywieszoną tablicą z lodami)
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 23.04.2004 07:37

Oszczep!! mam pytanko. Czy bakcyl 8O został zaszczepiony??Pozdrawiam i..... Witaj w klubie
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 23.04.2004 09:04

No, no, no- to się nazywa relacja. Brawo dla oszczepa :coool:
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 23.04.2004 09:11

Brawo Oszczep !!!!!

a przy okazji. Ludzie patrzcie na te ceny benzyny w CHORWACJI :cry: :cry: :cry:
a my narzekamy że u nas jest drogo :wink:
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 23.04.2004 09:38

Wydawnictwa turystyczne mogłyby się od Ciebie uczyć.

A jaka pogoda jest (była) teraz w Chorwacji ?
Można już się zamoczyć w solance ?
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 23.04.2004 10:11

dzieki oszczepie :) za relacje to chyba pierwsza tego typu relacja niemal na goraco :) a co do ceny benzyny to myslalem ze tylko unas tak pocipieli z cenami ale chyba sie mylilem :(
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 23.04.2004 11:21

sezon w takim razie mozna uznac za otwarty - swietna relacja !!!
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 23.04.2004 13:39

Dołaczam sie do koleżanek i kolegów - bardzo sympatyczna relacja -konkretna i aktualna takie są bardzo mile widziane ,ciekaw jestem tylko jaką miałeś pogodę :lol: :hut:

Czekamy na następne realcje z podróży

pzdr :papa: :papa:
Mafus
Croentuzjasta
Re: Wrażenia z Corwacji 2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 23.04.2004 13:42

oszczep napisał(a):Dwa dni temu wróciłem z Chorwacji. Razem z żoną spędziliśmy jeden tydzień w Dubrowniku i drugi w Trogirze. W kraju tym byłem po raz pierwszy i dzieki forum uniknąlem jak sadzę wielu niespodzianek, za co wszystkim Wam serdecznie dziękuję.
Teraz chciałbym sie podzielić swoimi wrazeniami z podróży do tego pieknego kraju. Zdaję sobie sprawę, że dla stałych bywalców nie bedzie to nic nowego, ale być może ci którzy wybierają sie tam po raz pierwszy znajdą interesujące wiadomości.

1. Trasa
Zdecydowałem sie na trasę: Cieszyn -Brno- Mikulov - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Karlovac - Knin- Sinij - Makarska - Dubrownik - Trogir - Sibenik - Knin - z powrotem jak wyżej. Trasa godna polecenia, szybka, dobre nawierzchnie (za wyjatkiem odcinka Maribor - granica słoweńsko - chorwacka). Góry w Chorwacji ? - spoko, każdy średniozaawansowany kierowca da sobie radę. Ważne jednak aby być wypoczętym, dlatego udającym się na południe Dalmacji radzę przenocować np. za Karlovacem.
Na odcinku od Karlovaca do Plitvic jest cała masa prywatnych kwater. Ceny za nocleg 10 - 20 euro od osoby (w zależności od standardu).
Opłaty za winietki na autostrady: Czechy (1 miesiąc) - 250 koron
Austria (10 dni) - 7,60 euro.
Opłaty za autostrady: Słowenia - 0,8 euro
Krpina - Zagrzeb - 10 kuna
Zagrzeb - Karlovac - 16 kuna.

2. Ceny benzyny (podaję w przeliczeniu na złotówki)
Czechy - 3,80, Austria - 4,30, Słowenia - 4,00, Chorwacja - 4,40, BiH - 3,60. Łatwo zauważyć, że tankowanie należy zaplanować tak aby wyeliminować lub ograniczyć do minimum, nalewanie do baku na terenie Chorwacji. Moja rada: tankujemy w Czechach, Słowenii i BiH w Neum ( wszędzie możemy płacić kartą kredytową).

3. Przejazd przez BiH (odcinek ok. 15 km).
W obie strony nikt nie oglądał naszych paszportów w których rzecz jasna nie było wiz. Radzę próbować przejazdu bez zbędnego wydatku. W razie czego robimy wielkie oczy i udajemy przysłowiowego "głupa".

4. Wymiana pieniędzy.
Wymianę radzę dokonywać w bankach (nie pobierają prowizji jak ma to miejsce w wielu kantorach). Jaki bank wybierzemy nie ma specjalnego znaczenia, ponieważ różnice w kursach są niewielkie. We wszystkich bankach w których byłem w Dubrowniku, Splicie, Trogirze i Sibeniku, bez problemu można było wymienić również polskie pieniądze.
Kursy: 1 PLN = 1,51-1,54 kuna
1 USD = 6,02-6,10 kuna
1 Euro = 7,41-7,45 kuna.
Każdy może teraz policzyć jaką walutę opłaca mu się zabrać ze sobą.

5. Wędkowanie.
Należy stosować się do rad jakich wiele udzielił na tym forum Leon. Ważne aby przypony były montowane nad przelotowym ciężarkiem (odległ. 50-80 cm). Na haczyk najlepiej kawałek świerzego kalmara (można kupić na każdym targu rybnym). Świadomie zrezygnowałem z małży i zakładałem po 2-3 kawałków kalmara (ok 2 cm2) aby wyeliminować drobnicę. Efekty rewelacyjne, brania wyraźne i gwałtowne. Jedną ze złowionych ryb prezentuję na zdjęciu. www.pbase.com/image/28189108

6.Zwiedzanie.
Wszystkim będącym w okolicach Dubrovnika szczerze polecam jednodniowy wypad do Czarnogóry. Kotor jest cudowny a widoki w czasie dojazdu są niesamowite (krajobraz przypomina fiordy w Norwegii). Naprawdę warto pojechać do tego miasta i wypić pyszną gorącą czekoladę w jednej z kafejek na starówce. Nawiasem mówiąc w Czarnogórze oficjalną waluta jest euro, było to dla mnie dużym zaskoczeniem.
Salona k/Splitu. Jadąc z Trogiru tuż przed Splitem na końcu odcinka drogi szybkiego ruchu (dwupasmówka) należy skręcić na Knin i Sinij, brak jakichkolwiek tablic informacyjnych (są małe od strony Splitu). Dalej bez problemu wg. tablic informacyjnych.
Wodospady rzeki Krka. Byliśmy tam po czterodniowych opadach. Widoki rewelacyjne - wody przelewało się 4 razy więcej niż w sezonie letnim.
Dubravnik i Trogir - potwierdziło sie wszystko co piszą w przerwodnikach.
Cavtat - urokliwe miasteczko.
Hvar - puściótki o tej porze roku.
Primosten - miłe rozczarowanie.
Sibenik - nic ciekawego.
Split - warto zobaczyć starówkę.
Plitwice - o tej porze roku myślę, że tracą na wartości co najmniej 50% (zieleń w pączkach).

7. Wyżywienie.
Posiłki w restauracjach są rzeczywiście sporo droższe niż w Polsce (ok.2 razy), ale przyznać trzeba, że porcje są większe. Smak jest zmysłem indywidualnym, nie będe przeto polecał konkretnych potraw. Podzielę się natomiast uwagami na temat kilku lokali.
Dubrownik - restauracja "Captain" (ul. Prijeko 12) - Polacy traktowani są w szczególny sposób, chyba nas tam kochają.
Trogir - Knoba "Skrapa" (ul. Hrvackich mućenika 9), polecam: tuńczyka, kalmary, krewetki wszystko z grila (ceny umiarkowane).
Trasa Split - Trogir ok. 4 km. przed Trogirem - restyauracja "Mutant" dla smakoszy świeżej rąbanki z prosięcia lub młodej baraniny z rusztu (ceny niskie).
8. Mieszkańcy.
Chorwaci są bardzo kulturalni, mili i uprzejmi. Polscy turysci traktowani są na równi z innymi narodowościami, a jeżeli dostrzega się jakieś różnice to tylko na naszą korzyść. Kraj przepiękny (szczególnie wybrzeże) dostarcza wielu pieknych przeżyć.
Kończę już, przepraszam, że się tak rozpisałem. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania spróbuję odpowiedzieć. Pozdrowienia
Piotr

[url][/url]

Straszliwie sie opisałeś. Bravo za chęci :!: :!:
Remus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Remus » 23.04.2004 15:15

Noooooo i o takie relacje chodzi. Sam będęw tym roku po raz pierwszy podróżował z rodzinką do krainy nad Adriatykiem i taka garść informacji na pewno się przyda.

Dzięki- pozdrawiam Romek
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 23.04.2004 15:49

Dziwi mnie to stwierdzenie, ze jedzenie jest 2x drozsze.... byle w zeszlym roku i za obiad dla 2+1 osob z dostawkami, podwojnymi lampkami wina i sokow dla dziecka .. zaplacilem 140-160 kun co dawalo 80-100PLN - nie sadze by teraz poza sezonem bylo nieproporcjonalnie drozej mimo spadku zlotowki do wszystkich walut (kuny tez) :cry:
Druga sprawa... to ile kosztuje benzyna w Chorwacji..... wiecej niz w Austrii???
Piotr
Anna S
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anna S » 23.04.2004 18:24

A jakie mamy podstawy aby kwestionować to co Oszczep napisał, panie Piotrze? Przecież to on wrócił właśnie z HR, a nie my. A co do ceny obiadu, to chodziło mu o porównanie cen polskich z chorwackimi (dwa razy drożej niż w kraju), a nie z ubiegłorocznymi w Chorwacji.
Dziękuję Oszczep za cenne informacje. Powiało wakacjami.
PZDR
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne