napisał(a) niezawodny » 24.04.2004 12:53
Oszczepie! Galeria też jest fajna tylko mało fotek. Musisz skompresować zdjęcia dowolnym programem do kompresji (polecam MS Photodraw - prosta, intuicyjna obsługa jak w MS Office), wtedy zdjęcie ma ok. 100 kb (a może i mniej) bez zauważalnej straty jakości. Wtedy to zmieścisz chyba wszystko.
A teraz kilka pytań jeszcze ad vocem;
1. Jakim aparatem to było robione; tzn model i cena mnie interesuje, bo zaczynam się przymierzać do zakupu cyfrówki i uważam że najlepiej kupić coś sprawdzonego - najważniejsza jest jakość zdjęć a u ciebie jest bardzo dobra jak dla mnie
2. Ilu turystów o tej porze w HR? Czy byli też jacyś rodacy?
3. Jaka relacja cen za noclegi w porównaniu z sezonem?
A co do wątku na forum o cenach w chorwackich konobach za obiady to mam następującą opinię. Należę do tych którzy często korzystają z tych przyjemności więc ceny znam dość dobrze. Też wydawało mi się że jest tam drogo, bo za obiad dla 4-ch osób (2+2) z winem i napojami wychodzi mi ok. 250 kun
Ostatnio jednak byłem z rodziną w Zakopanem na nartkach i odwiedziłem kilka tamtejszych knajp (standart już podobny jak w HR!). I za taki sam obiad wychodziło ok 120-150 PLN czyli prawie tyle samo co w HR.
Wniosek stąd taki że w knajpach w kurortach drogo jest i tu i tam. Myślę natomiast że w HR brakuje alternatywy dla Konob, których przeciętny poziom uważam za bardzo wysoki (obsługa, menu, wystrój) natomiast brakuje niedrogich barów szybkiej obsługi lub czegoś w stylu "domacze papanie" dla osób oszczędnych i mniej zamożnych.
A na pocieszenie dla wszystkich opowiem że jak kopnąłem się kiedyś z Krku do Wenecji to po drodze zatrzymałem się na nocleg i kolację w jakimś małym włoskim miasteczku. Była to przeciętna włoska knajpa, jedzenie zankomite przyznaję (pewnie jak wszędzie we Włoszech) ale ceny były 100% wyższe niż w HR!!!! Już sobie wyobrażam ile wyszłoby w Wenecji...I to chyba rozwiewa wątpliwości, HR nie jest tania jeśli chodzi o gastronomię ale wciąż nieporównywalnie tańsza od "zachodu" a jednocześnie poziom wg mnie już "zachodni"