Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrażenia z Chorwacji 2004

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 23.04.2004 22:29

Mafi jak niektórzy ze stolicy zawsze musi błyszczeć. Oszczep nie przejmuj się takim matołem.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 23.04.2004 22:31

mitam napisał(a):Mafi jak niektórzy ze stolicy zawsze musi błyszczeć. Oszczep nie przejmuj się takim matołem.

Dobrze ze nie wszyscy sa tacy....
Jasne nie przejmuj sie... toż to psychiczny
Piotr
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 23.04.2004 22:43

Mnie by nie było stać na 15-18 Euro od osoby, chyba że za 1 przymusowy dzień i sądzę że bardzo wielu mieszkało taniej. Ja płaciłem poniżej 10(chyba 4 dni), a najwyższe ceny wywoławcze jakie spotkałem, choć mało w zeszłym roku szukałem, to 15 Euro/osobę.Chcę wierzyć że podobne możliwości jeszcze będą w tym roku, bo może wtedy na jakieś 10- 12- 14 dni (x4 osoby) się Tam wybiorę.Ostatnio tam bywałem w sierpniu (wszyscy b.lubimy figi, a one w sierpniu :? ), teraz myślę o 10 lipca, ale to i tak nie będzie taniej niestety. Ale przepraszam za odskok od tematu głównego :? :)
oszczep
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) oszczep » 23.04.2004 22:56

Obiecane zdjęcia z Chorwacji.
Po galerii można się poruszać klikając na "next" lub "previous".
http://www.pbase.com/image/28246492
Niestety nie wszystkie się zmieściły. Darmowa skrzynka nie jest zbyt pojemna.
Piotr
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 23.04.2004 23:04

oszczep napisał(a):Obiecane zdjęcia z Chorwacji.
Po galerii można się poruszać klikając na "next" lub "previous".
http://www.pbase.com/image/28246492
Niestety nie wszystkie się zmieściły. Darmowa skrzynka nie jest zbyt pojemna.
Piotr

fajna galeria- wpsalem Ci swoj komentaz

Pozdrawiam: Piotr
oszczep
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) oszczep » 23.04.2004 23:09

Piotrze,
Jak to zrobiłes, że zmieściło Ci się tak dużo zdjęć w Twojej galerii?
POZDR
Piotr
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 23.04.2004 23:34

oszczep napisał(a):Piotrze,
Jak to zrobiłes, że zmieściło Ci się tak dużo zdjęć w Twojej galerii?
POZDR
Piotr

Po pierwsze: wykupilem dodatkowa opcje tzn 200MB na rok (ok 165pln). Po drugie: te z Chorwacji byly robione kamera miniDV w rozdzielczosci tylko 1,3mpx..... te inne robilem juz Canonem G5 (5mpx) - i kompresuje w Irfan View do 70% jakosci co nie pogarsza wygladu ale znacznie zmniejsza rozmiar pliku- jesli chcesz zachowac orginalne Exif (info o zdjeciu: przyslona, czas..itp) polecam najnowszy Irfan View 3.90 strony www.irfanview.com (free)

Piotr

PS: ale ja juz naprawde musze konczyc- odezwe sie jutro lub poniedzialek - Dobranoc :D
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 24.04.2004 07:33

Bardzo fajne fotki oszczep :) Krka rzeczywiscie wygląda o tej mokrej porze roku o wiele lepiej niż latem/intensywniej/.
Co do cen jedzenia wtrącę swoje 3 groszę i bodaj pierwszy raz zgodzę się z Piotrem. Wierzę oczywiscie w ceny podane przez oszczepa ale nie zgodze się ze stwierdzeniem ze jest to 2 razy drożej niż w Polsce. Wiele osób podajac koszt pobytu w HR popelnia zasadniczy błąd-porównuje ceny ze swojego miasta, supermarketu, knajpy z cenami w turystycznych kurortach w Chorwacji. Żeby nie byc golosłownym ostatnio byłem w K. Dolnym za przyzwoity obiad dla 2 osób zapłacilem około 140 złotych. Czyli mniej więcej 200 kun. Oczywiście jak porównamy to z cenami w restauracjach w Kędzierzynie, Sieradzu, Koninie czy nawet w Poznaniu i Warszawie/poza starym miastem/ to wyda się drogo. Ale porównywać z Chorwacją trzeba właśnie nie te miasta ale Kazimierz Dolny, Sopot, Zakopane, MIędzyzdroje, Mikolajki. Zobaczcie tamtejsze ceny w sezonie nawet w sklepach a nie porównujecie ceny np. pepsi z hipermarketu/ w promocji/ z cena w małym sklepiku w Dubrovniku.
2 lata temu miałem doskonale potwierdzenie tej tezy-wracając z nad Adriatyku zatrzymaliśmy się w Zagrzebiu-bylo nie było w stolicy. W fajnej pizzerii na starówce zapłaciłem za jedzenie o połowę mniej niż dzień wczesniej w Omisiu. Wszystkie miejsca atrakcyjne są droższe niestety. Jak pijecie piwo w ogródku na Starym Rynku to płacicie za to samo nawet 2 razy więcej niż w ogródku w bocznej uliczce.
PZDR :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 24.04.2004 12:53

Oszczepie! Galeria też jest fajna tylko mało fotek. Musisz skompresować zdjęcia dowolnym programem do kompresji (polecam MS Photodraw - prosta, intuicyjna obsługa jak w MS Office), wtedy zdjęcie ma ok. 100 kb (a może i mniej) bez zauważalnej straty jakości. Wtedy to zmieścisz chyba wszystko.
A teraz kilka pytań jeszcze ad vocem;
1. Jakim aparatem to było robione; tzn model i cena mnie interesuje, bo zaczynam się przymierzać do zakupu cyfrówki i uważam że najlepiej kupić coś sprawdzonego - najważniejsza jest jakość zdjęć a u ciebie jest bardzo dobra jak dla mnie
2. Ilu turystów o tej porze w HR? Czy byli też jacyś rodacy?
3. Jaka relacja cen za noclegi w porównaniu z sezonem?

A co do wątku na forum o cenach w chorwackich konobach za obiady to mam następującą opinię. Należę do tych którzy często korzystają z tych przyjemności więc ceny znam dość dobrze. Też wydawało mi się że jest tam drogo, bo za obiad dla 4-ch osób (2+2) z winem i napojami wychodzi mi ok. 250 kun
Ostatnio jednak byłem z rodziną w Zakopanem na nartkach i odwiedziłem kilka tamtejszych knajp (standart już podobny jak w HR!). I za taki sam obiad wychodziło ok 120-150 PLN czyli prawie tyle samo co w HR.
Wniosek stąd taki że w knajpach w kurortach drogo jest i tu i tam. Myślę natomiast że w HR brakuje alternatywy dla Konob, których przeciętny poziom uważam za bardzo wysoki (obsługa, menu, wystrój) natomiast brakuje niedrogich barów szybkiej obsługi lub czegoś w stylu "domacze papanie" dla osób oszczędnych i mniej zamożnych.
A na pocieszenie dla wszystkich opowiem że jak kopnąłem się kiedyś z Krku do Wenecji to po drodze zatrzymałem się na nocleg i kolację w jakimś małym włoskim miasteczku. Była to przeciętna włoska knajpa, jedzenie zankomite przyznaję (pewnie jak wszędzie we Włoszech) ale ceny były 100% wyższe niż w HR!!!! Już sobie wyobrażam ile wyszłoby w Wenecji...I to chyba rozwiewa wątpliwości, HR nie jest tania jeśli chodzi o gastronomię ale wciąż nieporównywalnie tańsza od "zachodu" a jednocześnie poziom wg mnie już "zachodni"
oszczep
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) oszczep » 24.04.2004 21:38

Zdjęcia robiłem aparatem cyfrowym Casio EX-Z4. Poza stosunkowo dobrymi parametrami ma on jeszcze jedną ważną zaletę: jest b. mały.
Firma Casio w swoich reklamach stwierdza, że ma on wielkość karty kredytowej, co jest jednak lekką przesadą.

Turystów w Trogirze i Dubrowniku sporo. W innych miejscowościach zdecydowanie mniej. Przeważnie wycieczki. Spodkaliśmy rodaków (przyjechali indywidualnie) w Cavtacie, oraz polską wycieczkę w Trogirze.

Zarówno w Dubrowniku jak i w Trogirze "mieszkaliśmy" w hotelach. O tej porze roku zakup skierowań w niektórych biurach turystycznych jest znacznie tańszy niż wykup na miejscu. Koszt noclegu dla jednej osoby wraz z wyżywieniem wyniósł nas ok. 90,00 zł. To jest ok. trzy razy mniej niz w sezonie.

Piotr
KAJ
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAJ » 24.04.2004 23:10

Fantastyczne fotki. Teraz już wiem na pewno, że w tym roku nie odpuszczę Parku Narodowego Krka. Zazdroszczę Ci, Oszczepie! Na razie pozostaje mi zanucić sobie "Do lata, do lata..."
yeoz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeoz » 25.04.2004 09:21

Świetne fotki, szczególnie podobają mi się te z Krka gdzie widać tęcze nad wzburzoną wodą
pozdrawiam
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 25.04.2004 10:42

Zdjęcia bardzo fajnie.
Brakuje tylko zdjęć z Hvaru i Dubrovnika.....

Mnie osobiscie przerażają ceny paliwa.... :cry: 4,40 za paliwo w HR to jednak dużo!A człowiek chciałby jak najwięcej zwiedzić i zobaczyć!
andrzej z B.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej z B. » 25.04.2004 18:46

Chciałbym wszystkim przypomnieć galerię Piotra Lutyńskiego.
Tam przy stole na przyjęciu rodzinnym -znajdziecie ,,oszczepa''.
Chyba jednak lubicie ściemę.
oszczep
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) oszczep » 25.04.2004 20:17

Oj mafi, ches, Adrzej B.................................
Piasek Ci się wysypuje z piaskownicy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne