Biker_HR reaguje bardzo emocjonalnie na wszelkie rozważania dotyczące nieodległej historii , ma do tego oczywiście prawo , ale czasem myślę ze zbyt jednostronnie patrzy na te sprawy , a już naprawdę ciężko wysnuć wniosek że ktoś tu ulega serbskiej propagandzie .
Tak naprawdę oczywiście Serbowie byli agresorami w tej wojnie ale też tak wielbiony przez wielu Chorwatów ( w wielu miasteczkach główne ulice noszą jego imię ) prezydent Tjudman nie był bez winy , głosząc nacjonalistyczną retorykę i odwołując sie do symboli państwa ustaszowskiego - nie dawał poczucia bezpieczeństwa Serbom mieszkajacym w Chorwacji a wręcz przeciwnie podgrzewał ich nastroje . Potem ramię w ramię ze swoim wrogiem - Miloszevicem - opracowywał plan rozbioru Bośni ...... A na koniec , spokojnie ukrywał w Chorwacji chorwackich zbrodniarzy wojennych - w tym morederców kobiet i dzieci .
Tak naprawdę dopiero po jego śmierci zaczęto ich wyłapywać .
Tak na marginesie , u nas tego nie oddnotowano za bardzo w mediach - żyły innym sprawami, a tym czasem w Bośni miały miejsce wielkie rzeczy które mogą byc krokiem w kierynku pojednania nadal zwaśnionych nacji .
Mam na myśli ostatnie posunięcia nowego prezydenta Chorwacji w trakcie wizyty w Bośni , przeproszenie w parlamencie muzułmanów za zbrodnie popełnione przez Chorwatów w Bośni środkowej , wizyta i pokłonienie się ofiarom w wiosce Ahmici ( tam Chorwaci popełnili zbrodnie na muzułmanach uważaną za największą w czasie walk pomiędzy tymi nacjami w Bośni srodkowej ) a następnie oddanie czci ofiarom narodowosci serbskiej zabitych prawdopodobnie przez Chorwatów na poczatku wojny w Bośni w jednej z wiosek na Posawinie .
Były to akty wielkiej odwagi które wzbudziły protesty u wielu CHorwatów -podobnie jak kiedyś list naszych biskupów do Niemieckich biskupów
Oczywiście Plavac nie oceniał tylko pisał o swoich odczuciach jakie wywierała przygnębiająca ruinami ale piekna przyrodniczo okolica .
A swoją drogą , mam zamiar objechać te tereny w sierpniu , wracając z nad jadranu zatrzymamy się dwa dni w Lice ( pewnie Slunj), kolega będzie zwiedzał Plitwice a ja okoliczne tereny