Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wprowadzanie i szukanie punktów z GPS

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 21.06.2012 08:08

Ponieważ czeka mnie wyjazd do Chorwacji (po raz pierwszy z autem na gaz) będę musiał znacznie częściej tankować niż kiedyś diesla (przynajmniej co 200km). Znalazłem kilka stron z różnymi miejscami za granicą, gdzie są stacje LPG. Niekiedy podawane są nawet namiary GPS (jak choćby nawet tu: http://www.travel.po...opole-zaton,100 ).
Moje pytanie do Was. Czy do nawigacji GPS Garmina, model bodajże 250, można wprowadzić nie adres, a właśnie takie szczegółowe koordynaty, które by mnie zaprowadziły na miejsce. Np. tak podane:
GPS : 47.332352, 16.060617
Kolejna rzecz. Czy jeżeli mi się uda je wprowadzić, to czy nawigacja zaprowadzi mnie do zaznaczonego miejsca po drogach, czy wskaże prostą linię lotniczą - jak np. w niektórych ręcznych GPS-ach?
I ostatnie pytanie. Czy mając tak dokładnie dane, jak np:
GPS : 47.332352, 16.060617,
można wpisać to gdzieś w mapę Google (lub inną), by zobaczyć dokładnie gdzie to się znajduje?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2012 08:11

Na ostatnie:

47.332352, 16.060617 - tak.

Pozdrawiam
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 21.06.2012 08:31

Dzięki Weldon. Bardzo mi pomogłeś wskazując dokładne miejsce tej stacji. Czy możesz opisać jak to zrobiłeś, czyli jak i gdzie wpisujesz dane GPS, które chcesz znaleźć? Bo napisałeś - na ostatnie: - ale nie wiem, co to znaczy...?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2012 08:45

Pod linkiem masz wszystko: namiary wpisujesz w te samo okienko, co nazwę miejscowości.

W drugą stronę, jak znajdziesz interesujący cię obiekt na mapie, klikasz na nim PPM, wskazujesz "Co tu jest" i w tym samym okienku dostajesz dokładne współrzędne GPS.

Przykład.

Na Garminie się nie znam, ale wydaje mi sie, że powinna być opcja wpisania współrzędnych geograficznych, ewentualnie, w zależności od posiadanej mapy, powinna być opcja wczytania ściągniętych z netu punktów POI.

Ale to już zobacz w postach dotyczącym nawigacji samochodowych. Gdzieś tu są :)

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2012 08:46

terenowiec napisał(a):Dzięki Weldon. Bardzo mi pomogłeś wskazując dokładne miejsce tej stacji. Czy możesz opisać jak to zrobiłeś, czyli jak i gdzie wpisujesz dane GPS, które chcesz znaleźć? Bo napisałeś - na ostatnie: - ale nie wiem, co to znaczy...?

Wpisujesz dane w miejscu tak jak w linku i klikasz szukaj :)
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 21.06.2012 10:04

Jako stary wyjadacz LPG :D , który już osiem razy jechał do CRO na gazie myślę, że nie warto aż takiej roli przypisywać jeździe całej trasy na LPG.
Osobiście zaliczyłem taką podróż tam i spowrotem całość (100%) na LPG - ale było to raz i więcej szkoda mi było czasu na powtarzanie (szukanie/zjeżdżanie do stacji LPG).
Wiem, że temat dotyczy GPS i oto pytasz, ale napiszę kilka wskazówek.
Ja zawsze jeżdżę przez Czechy-Austrię-Słowenię.
Mój poprzedni samochód na zbiorniku w trasie miał zasięg ok. 400km, aktualny 340-360km. Ty piszesz o tankowaniu co 200km - jeżeli faktycznie tylko tyle jesteś w stanie przejechać na zbiorniku - no to masz "gorzej" niż ja.
Moja jazda na LPG wygląda następująco:
- kiedyś tankowałem jeszcze w Polsce przed wjazdem do Czech - ostatnie wyjazdy już sobie to pomijam szkoda czasu na zatrzymywanie się.
- w Czechcach gaz jest bardzo popularny (prawie tak jak u nas) tankuję sobie w okolicach Brna, później dotankowuję w Mikulovie (tam jest kilka stacji). Za tankowania na każdej płacę kartą.
- z pełnym bakiem gazu wjeżdżam do Austrii. W Austrii po drodze jest jedna stacji LPG. Raz tam wjechałem by dotankować. Ale zaraz z niej wyjechałem, bo po 1. cena była kosmiczna (jak pamiętam jak gaz był wszędzie po 2,30 - to tam wtedy po 3,20 - więc uwzględniając cenę paliwa z PL, większe spalania na LPG (+20%) - to jak to wyliczyłem to oszczędnośc była rzędu 2 zł na 100km. Po 2. w kolejce do dystrybutora była (policzyłem) 16 samochodów. To ile to stania pół godziny.... 40 minut... Wolałem jechać na Pb
- no więc wjeżdżam do Austrii z pełnym zbiornikiem gazu, który wyczerpuje mi się w Słowenii. Tu kiedyś tankowałem LPG na gazwonii (w centrum Moriboru) - wtedy właśnie jak jechałem 100% na LPG. Teraz to tankowanie olewam i jadę dalej juz na benzynie. Następne tankowanie mam dopiero na autostradzie chorwackiej (na pierwszej stacji nie ma, dopierona drugiej). Na benzynie muszę pzejechać około 70-80km.
- w Chorwacji gaz jest popularny - prawie na każdej stacji, na auutostradzie przewaznie na co drugiej. Po Chorwacji jeździsz cały czas na gazie. Ważne by nie przoczyć ostatniej w drodze powrotnej przed Austrią.
Przejechanie tych 2x70km na benzynie to nie jest majątek (60zł więcej niż na samym gazie - a ile czasu zaoszczędzonego). Więc uważam, że nie ma co mieć ciśnienia na oszczędności. Chyba, że faktycznie masz dystans na gazie tylko 200km.
Ja jeszcze mam taki zwyczaj, że z Polski wyjeżdżam z pełnym bakiem benzyny - gdyby po drodze nie było gdzieś gazu (awaria dystrybutora/czytnika kart/ brak gazu na stacji) - więc nawet chce mi się trochę tej benzyny wyjeździć.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 21.06.2012 10:28

Mariusz moja sytuacja jest wyjątkowa. Auto pojemności 3800ccm pali z przyczepą 20 litrów benzyny i 25 litrów gazu. Jak skończy mi się gaz za Wiedniem, to przyjdzie mi przejechać (z objazdem Słowenii) ponad 300 km na benzynie. Czyli 65 litrów x1,5 euro za litr, to wyjdzie mi około 450 zł.
Na gazie spalę 75 litrów x 0,8 euro za litr to wyjdzie koło 270 zł. Różnica prawie 200 zł. W obie strony to prawie 400zł. Dlatego jedno tankowanie lub 2 w Austrii lub Austrii i Słowenii aż się proszą.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 21.06.2012 11:01

Zgadzam się - masz wyjątkowo niekorzystną sytuację.
Przy takich "liczbach" też był zaprogramowal GPS tak aby maksymalnie jechać na gazie. Nawet austriackim.
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 21.06.2012 15:26

Wracając do tematu. Czy wiecie jak nastawić punkty GPS w najnowszej wersji auto mapy. W poprzednich wersjach to było proste. Teraz ....
czark123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) czark123 » 21.06.2012 15:47

szakal36 napisał(a):Wracając do tematu. Czy wiecie jak nastawić punkty GPS w najnowszej wersji auto mapy. W poprzednich wersjach to było proste. Teraz ....
Ja mam AM 6.10.0 napisze z pamięci bo nie chce mi się isć do auta ale mniej więcej wygląda to tak -wybierasz w menu PROWADŹ DO przechodzisz strzałką na następną stronę i masz wybór PUNK GPS wpisujesz współrzędne i już.
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 21.06.2012 19:54

Tak było w poprzednich wersjach. Teraz niestety nie ma już PUNKT GPS.
czark123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) czark123 » 21.06.2012 21:18

To ja nie chce takiej wersji :( Ale na stronie AM jest że 6.10 jest najnowsza.
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 22.06.2012 00:21

szakal36 napisał(a):Tak było w poprzednich wersjach. Teraz niestety nie ma już PUNKT GPS.

Jest, jest, tylko musisz sobie wyłączyć "Menu proste" na drugiej stronie menu głównego, wtedy pojawi Ci się taka opcja i jeszcze parę innych.
Odkąd pamiętam AutoMapę - zawsze tak było.
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 22.06.2012 15:14

lichy, sąsiedzie z za miedzy, dzięki serdeczne. Jest tak jak mówisz. Dzięki.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 22.06.2012 15:24

terenowiec napisał(a):Mariusz moja sytuacja jest wyjątkowa. Auto pojemności 3800ccm pali z przyczepą 20 litrów benzyny i 25 litrów gazu. Jak skończy mi się gaz za Wiedniem, to przyjdzie mi przejechać (z objazdem Słowenii) ponad 300 km na benzynie. Czyli 65 litrów x1,5 euro za litr, to wyjdzie mi około 450 zł.
Na gazie spalę 75 litrów x 0,8 euro za litr to wyjdzie koło 270 zł. Różnica prawie 200 zł. W obie strony to prawie 400zł. Dlatego jedno tankowanie lub 2 w Austrii lub Austrii i Słowenii aż się proszą.

Na co dzień też tym smokiem pomykasz. Do drobnych dojdziesz.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone