Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wózek czy nosidło dla dziecka- Dubrovnik+Zupa

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Chavele
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chavele » 01.08.2012 12:08

Witam, poczytuję Was z krzaczorów od jakiegoś czasu, bo po raz pierwszy w życiu jadę do Chorwacji. W szczycie sezonu na dodatek, czyli 11-25 sierpien. Znalazłam kilka interesujących mnie wątków na forum, ale mam też kilka pytań jeszcze.

Jadę z dwójką półtorarocznych dzieci, czy Dubrovnik i okolice np Cavtat da się zwiedzać wózkiem dziecięcym? Czy w wielu mcach są tylko schody czy są też podjazdy dla wóżków? czy lepiej sobie darować wózek i ładować dzieci w nosidła turystyczne?

Jak wygląda spacer po murach obronnych Dubrovnika z punktu widzenia bezpieczeństwa dzieci? Widziałam zdj w necie i wydawało mi się że miejscami na murach nie ma żadnego zabezpieczenia, po prostu o jeden krok za daleko w bok i się spada. Ale może tylko mi się wydawało?

jeszcze jedno pytanko czy w sezonie plaże w samym Dubrovniku są mocno zasyfione?

pozdrawiam i mam nadzieję że Chorwacja mi się spodoba mimo zapewne tłumu turystów sezonie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.08.2012 12:22

Cześć.

Wejście na mury z wózkiem to nie jest dobry pomysł.
Zabezpieczeń typu siatka faktycznie nie ma.
Zwiedzanie starówki Dubrovnika i Cavtat z wózkiem jak najbardziej.
O plażach nic nie napiszę bo nie plażowałem tam (stacjonowałem w Orasac).

Pozdrawiam
Chavele
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chavele » 01.08.2012 12:28

dzięki za odpow. Nie myślałam o wózku na murach, bez przesadyzmu, chyba że w ramach jakiejś extremy :wink:
napisałam 'o jeden krok w bok z daleko" to raczej sugeruje piesze zwiedzanie murów przez dziecko, ale tego się właśnie boję, bo nie wiem jak to wygląda, cały czas za rączkę?
o wózku myślałam raczej w samym mieście. dzięki.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 01.08.2012 13:39

w mieście wózek obowiązkowo, na murach nosidło :)
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 02.08.2012 09:11

Chodziliście już z dzieciakami w nosidełkach?

Przerabiałem wycieczki z dzieciakami w nosidełkach i radzę je ograniczyć do 3 - 4 godzin dziennie (z przerwami na odpoczynek) a w upały jeszcze krócej.
Mniejsze miasta jak Korcula, Rab, Nin czy Primosten to spokojnie dacie radę.
Co do Dubrownika to się nie wypowiadam bo jeszcze nie byłem ale wydaje się trochę duży i ciężki do zwiedzania zwłaszcza w sezonie.
Biorąc pod uwagę cały majdan który trzeba ze sobą nosić plus ciężar dzieci to będzie dla Was męczarnia.
Dzieci też się męczą. Nasi chłopcy już pod koniec wycieczki zasypiali w nosidełkach.

Ku przestrodze - słyszałem o tragicznym wypadku w górach, gdy chłopak z dzieckiem w nosidełku podszedł
do krawędzi przepaści i do niej zajrzał, w tym momencie dziecko wypadło bo nie było dobrze zapięte.

Oczywistą oczywistością jest fakt że zwiedzanie z wózkiem jest dużo bardziej komfortowe ale nie wszędzie się da wjechać ;)
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 02.08.2012 11:18

ita napisał(a):w mieście wózek obowiązkowo, na murach nosidło :)

Na murach pojazdem też można.
nie mówię iż jest łatwo, ale...
Byliśmy przerabialiśmy.

Obrazek

Trza chcieć.

Pozdrawiam
edytas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edytas » 02.08.2012 11:29

W zeszłym roku z roczniakiem i tylko wózek. Nosidło w takich warunkach pogodowych wykańcza szybciutko. Fakt jest dość dużo schodów do pokonania, ale wózek to optymalna opcja. Na murach niebezpiecznie nie jest, ale trzeba tam ten wózek wnieść. Poza murami spokojnie zwiedzi się Dubrovnik na kółkach. Cavtat - piękne miato, wózek spokojnie. W Dubrovniku z plaż nie korzystaliśmy, w Cavtacie tak.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.08.2012 12:47

Sama mam fioła jak mój syn chce się wychylić za jakieś barierki i zobaczyć, co jest w dole, ja już widzę katastrofę... a ma już 9 lat :x

W tym roku byliśmy na murach i było ciężko mu się wychlać, mury były nie wiele niższe od niego, więc było bezpiecznie i nawet wizji katastroficznych nie miałam.

Ja proponuję na murach na piechotę z dziećmi (wózek zostawić przy wejściu, widziałam, że ludzie tak robili), trochę pochodzą, pobiegają, wypaść nie wypadną, wiadomo, że tam gdzie okienka z armatami będzie trzeba mocniej przypilnować, ale taki szkrab raczej sam się nie wdrapie...

Nosidełko - wg mnie za ciepło (mój latem od razu był mokry od noszenia), szybko się zmęczą w upale i Wy też i polecam pod wieczór (wpuszczają do 19:30, a potem można chodzić ile się chce). My startowaliśmy o 18 i było ok.
Zabrać wodę dla szkrabów i obowiązkowo czapki.
Powodzenia :D :D
thopson23
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) thopson23 » 02.08.2012 13:22

Chavele napisał(a):Witam, poczytuję Was z krzaczorów od jakiegoś czasu, bo po raz pierwszy w życiu jadę do Chorwacji. W szczycie sezonu na dodatek, czyli 11-25 sierpien. Znalazłam kilka interesujących mnie wątków na forum, ale mam też kilka pytań jeszcze.

Jadę z dwójką półtorarocznych dzieci, czy Dubrovnik i okolice np Cavtat da się zwiedzać wózkiem dziecięcym? Czy w wielu mcach są tylko schody czy są też podjazdy dla wóżków? czy lepiej sobie darować wózek i ładować dzieci w nosidła turystyczne?

Jak wygląda spacer po murach obronnych Dubrovnika z punktu widzenia bezpieczeństwa dzieci? Widziałam zdj w necie i wydawało mi się że miejscami na murach nie ma żadnego zabezpieczenia, po prostu o jeden krok za daleko w bok i się spada. Ale może tylko mi się wydawało?

jeszcze jedno pytanko czy w sezonie plaże w samym Dubrovniku są mocno zasyfione?

pozdrawiam i mam nadzieję że Chorwacja mi się spodoba mimo zapewne tłumu turystów sezonie.

podepnę się do wątku...

a jeziora plitvickie? da się pozwiedzać z wózkiem? na zdjęciach dużo schodów.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.08.2012 13:31

Byłem z "parasolką" w zeszłym roku.
Trochę trzeba się nanosić ale można.
thopson23
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) thopson23 » 02.08.2012 13:42

Jacek S napisał(a):Byłem z "parasolką" w zeszłym roku.
Trochę trzeba się nanosić ale można.

dzięki wielkie :D
a mogę zapytać którą trasą zwiedzaliście?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.08.2012 13:51

Nie pamiętam...zobacz tu:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=863036#863036

Coś jakby "H" ale nie szliśmy do górnych jezior.

Pozdrawiam
Chavele
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chavele » 03.08.2012 12:51

Mibi napisał(a):Chodziliście już z dzieciakami w nosidełkach?

tak, wielokrotnie, w górach, także latem w dość upalne dni w alpach, dzieci znoszą to bardzo dobrze, dobrze się przygotowujemy i mamy to rozpracowane. niemniej zawsze to jakiś ciężar na plecach i chciałabym już trochę tego unikać, bo przy bliźniętach to się już dość nadźwigałam i kręgosłup wysiada.

na murach chyba sobie odpuścimy i wózek i nosidła, czytałam że udostepniony odcinek to jakieś 2km, dadzą radę na piechtę.
CZY NA MURACH RUCH JEST DWUKIERUNKOWY?

w jakich godzinach najlepiej wchodzić na Srd z punktu widzenia temp?

gego dzięki za fotkę z murów, to mam już jakieś wyobrażenie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.08.2012 13:04

Chavele napisał(a):CZY NA MURACH RUCH JEST DWUKIERUNKOWY?

Chodzisz jak chcesz (kierunek).
Raczej z samego rana.
Potem coraz cieplej a po całym dniu mury nagrzane jak piec.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.08.2012 19:02

Jacek S napisał(a):
Chavele napisał(a):CZY NA MURACH RUCH JEST DWUKIERUNKOWY?

Chodzisz jak chcesz (kierunek).

Ja miałam wrażenie, że raczej jednokierunkowy i jakoś nie trafiłam na osoby idzące "przeciwko" nam.
Weszliśmy przy bramie Ploce i po wejściu po schodach strzałka pokazywała kierunek w lewo, czyli ku morzu, choć dla mojego syna celem była Baszta Minceta, a ona była na prawo, czyli na końcu trasy. I w ten sposób przeszliśmy całe mury. :lol: :lol:
Wg mnie ten kierunek był dość logiczny, wspinanie sięod Bramy Ploce ku morzu lekko męczące, ale w odwrotną stronę zjeżdżałabym na d.... w dół :D :wink:
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone