Re: wolny apart.2+2 15.07-28.07-Milica i Mrvica-Dobra Voda-
napisał(a) slavko.v » 08.07.2018 09:00
Do Czarnogóry proponuje jechać przez Czechy, Słowację, Węgry, Serbię (lub Chorwację, Bośnię). Jadąc tak omijamy wszystkie newralgiczne punkty jakie spotykamy na drogach jadąc do Cro w szczycie sezonu: zatłoczony Wiedeń, tłok na austriackich autostradach, tłok w Słowenii i na granicy chorwacko/słoweńskiej, korki na chorwackich bramkach, tłok na chorwackich autostradach, przejście graniczne chorwacko/bośniackie.
Ceny czarnogórskich noclegów są najniższe na Morzem Śródziemnym, podobnie z cenami w restauracjach i sklepach.
14.07. - 6.00 mam odjazd... z Gniezna i pojadę mniej więcej tak:
1.) Gniezno-S5 do Kleszczewo-Kórnik-Rawicz-Wrocław-Boboszów-Svitavy-Brno-Rajhrad-Kuty-Bratislava-Rajka-obwodnica Budapesztu-Bataszek-Baja-Backi Breg-Sombor nocleg (CZ bez winiety)
2.) Gniezno-Boboszów-Zabreh-Olomouc-Brno-Bratislava-Budapest-Bataszek-Baja-Backi Breg-Sombor nocleg (CZ z winietą)
nocleg tranzytowy z Sombor (załatwiony przez Booking) Knez Petrol Motel 10E od osoby ze śniadaniem
15.04 7.00 odjazd z Sombor, tutaj nie mam problemu z wyborem trasy.
Sombor-Vrbas-autostradą do Belgradu-dalej droga nr 22 Lajkovac- od Ljig do Cacak autostrada-Uzice-Prijepolje- dalej albo na Pljevlija-Zabljak-Niksic-Podgorica-Dobra Voda, albo Brodarevo-Bijelo Polje-Podgorica-Dobra Voda (trasa trochę krótsza, ale na głównym przejściu granicznym SRB/ME Dobrakovo można postać dłużej niż na Jabuka (kier. Pljevlija).
Jechałem w zeszłym roku serbskimi drogami i standard jest dobry.