Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wodospady Krka

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tommek12345
Podróżnik
Wodospady Krka

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommek12345 » 24.08.2005 21:12

Mam pytanko o Wodospady Krka? Ile czasu należy poświęcić na ich zwiedzanie, ile kosztuje wstęp. Jest jakis wyznaczony szlak zwiedzania? Prosze o jakieś własne spostrzeżenia na ten temat bo w piątek jade do Vodic i planuje się wybrać ich pks-em z vodic na jakąś wycieczke w jakieś ciekawe miejsca. Z góry dzięki
Waldemar Knapiński
Croentuzjasta
vodopady krka

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldemar Knapiński » 24.08.2005 21:18

:D A hoy z tratwy Waldek - byłem w zeszłym roku 2004 suuper - możesz tam się wykąpać - woda była ciepła a wydawać by się mogło że wody z gór są zimne. Co do czasu to cały dzień. Cennik i pozostałe dane na stronce : www.npkrka.hr Będziesz zaprawdę zadowolony. Pozdrawiam Waldek
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 24.08.2005 21:19

Moim zdaniem najfajniejsza bedzie wycieczka z Vodic statkiem. Koszt ok. 250kn. Na statku obiad, a w cenie biletu takze bilet wstepu do Krki. Spacer po wodospadach to jakies 2 godz. Mozna sie takze wykapac prawie pod wodospadem. Super sprawa. Podroz statkiem tez bardzo ciekawa - plynie sie do Sibenika, potem wplywa sie pod Sibenskim mostem na rzeke Krka i plynie sie do Skradina, potem zwiedzanie parku. Calosc trwa od 9 do 18.
Izowita
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izowita » 26.08.2005 11:12

Piekne miejsce
Mozna sie wykapać ale woda to tam jest zimniutka brrrrr
Boniek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boniek » 26.08.2005 11:30

Trzy lata temu płynąłem od Skradina. Fajnie było i jak na pierwszy raz to uważam tę trasę za lepszą. W tym roku, trochę przez pomyłkę, podjechałem do Parku od drugiej strony i tam skolei wsadzono nas w autokary i zwieziono piękną serpentyną do wodospadu. Wcześniej nie miałem pełni wyobrażenia o tym miejscu więc nie żałuję pomyłki. Od tej strony impreza wychodzi taniej.
maciek_l
Plażowicz
Krka

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_l » 26.08.2005 12:10

Byłem w tym roku. Niestety niemożna się już kompać jak kiedyś jest wyznaczone małe kompielisko i zabronione skakanie z wodospadów (niestety). Polecam przeznaczyc na to ze 3 godziny + godzina w Skradinie. Można niedrogo zjeść obejrzeć mecz na boisku (trafiłem na turniej). UWAGA. Moim znojomym przydażyła sie niemiła informacja. Ze skradiny płyną na wodospady bezpłatne statki. Z powrotem równierz ale a powrotem radze zapytac sie dokąd płyniemy. Znajomi zafundowali sobie wycieczke do primosten 500kn za łeb :).
Rosinmi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosinmi » 02.08.2006 22:37

Ja tam bym wolal zeby w parku narodowym byl calkowity zakaz kapieli. Wyobrazacie sobie np. w Morskim Oku w pelni sezonu kapiacy sie tlum? Ja jakos nie, mysle ze to ruinuje krajobraz. Od kapieli powinny byc plaze i morze a nie park, ktory powinien byc traktowany szczegolnie - to takie moje prywatne zdanie. Poza tym nie mozna objac zdjeciem calego kompleksu Skradinski Buk, bo zawsze jacys ludzie sie pojawiaja ;)

bezplatne statki - coz, nie wiem na jaki wsiedli Twoi znajomi, ale raczej latwo odroznic statek do Skradina od innych lajb ktore plywaja do Buka. plynelismy w obie strony i bylo bardzo milo. zreszta wydaje mi sie, ze jesli jakis statek plynie gdzies indziej, to oplate pobiera sie z gory a nie z dolu. Dziwna akcja;)

Pozdrawiam serdecznie
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 02.08.2006 23:12

Witam,
koszt zwiedzania 70kun od osoby dorosłej. Są zniżki dla dzieci do lat 14. Trasa zwiedzania jest jedna - obchodzi się dookoła jeden wodospad (Skradinski buk). Czas zwiedzania ok. 3 godzin. Są dwie możliwości dotarcia - bezpośrednio pod wodospad lub do Skradina na parking (płatny 5 albo 6kun za godzinę) a następnie bezpłatnym stateczkiem pod wodospad. Ta druga wersja jest ciekawsza. Trzeba uważac jadąc z Sibenika w kierunku do rezerwatu. Kilkaset metrów po skręcie w lewo z drogi z Sibenika jest rozwidlenie drogi w prawo - bezpośrednio pod wodospad , w lewo - do Skradina.

Pozdrawiam.

DOPIERO TERAZ ZAUWAŻYŁEM ŻE PYTANIE JEST Z UBIEGŁEGO ROKU :D
Aga_66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga_66 » 03.08.2006 15:13

tydzień temu odwiedziłam wodospady. Najpierw bezpłatny rejs statkiem, potem dopiero opłata przy wejściu do parku. Jak pisze TEKA 70 KN dorośli, dzieci mają zniżki. Do tego dostajesz bilet z mapką trasy zwiedzania i malutki folder w języku polskim. Kąpać się można w wydzielonym miejscu. Nieopodal kąpieliska restauracja, z szybką obsługą i dobrym jedzonkiem.
Powrót również bezpłatny, stateczek może troszkę z muzeum techniki, ale dobrze radzący sobie z pływaniem. Ogólnie, warto.
Zahaczyliśmy o wodospady w drodze powrotnej do kraju i były niezłym sposobem na pożegnanie z Chorwacją, a jednocześnie na ochłodzenie po długiej jeździe w nagrzanym samochodzie.
wolf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolf » 04.08.2006 20:42

Rosinmi napisał(a):Ja tam bym wolal zeby w parku narodowym byl calkowity zakaz kapieli. Wyobrazacie sobie np. w Morskim Oku w pelni sezonu kapiacy sie tlum? Ja jakos nie, mysle ze to ruinuje krajobraz. Od kapieli powinny byc plaze i morze a nie park, ktory powinien byc traktowany szczegolnie - to takie moje prywatne zdanie. Poza tym nie mozna objac zdjeciem calego kompleksu Skradinski Buk, bo zawsze jacys ludzie sie pojawiaja ;)

bezplatne statki - coz, nie wiem na jaki wsiedli Twoi znajomi, ale raczej latwo odroznic statek do Skradina od innych lajb ktore plywaja do Buka. plynelismy w obie strony i bylo bardzo milo. zreszta wydaje mi sie, ze jesli jakis statek plynie gdzies indziej, to oplate pobiera sie z gory a nie z dolu. Dziwna akcja;)

Pozdrawiam serdecznie

Weż kolego pod uwagę , że kąpiesz się za jakieś 40 PLN - jeśli dobrze liczę . To jest właśnie przemysł turystyczny . i co ? Nie było warto ? Gdzie w PL wykąpiesz się legalnie w PARKU NARODOWYM ???
gosiapp
Turysta
Wodospady KRKA

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiapp » 07.07.2011 15:56

Witam serdecznie :)

W tym roku po raz pierwszy wybieram się na Chorwację wraz z przyjaciółmi, dodatkowo zachęcona relacjami z podróży wielu użytkowników forum nie mogę się doczekać tej podróży i już planuję co zwiedzić aby poznać ten cudowny kraj :).

Jedną z atrakcji są wodospady KRKA. W internecie znalazłam informacje o możliwości zwiedzania ich autokarem (z miejscowości Lozovac) lub statkiem (z miejscowości Skradin). Która opcja jest fajniejsza? :)

Pozdrawiam
_chudy_
Croentuzjasta
Re: Wodospady KRKA

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 07.07.2011 16:09

gosiapp napisał(a):Witam serdecznie :)

W tym roku po raz pierwszy wybieram się na Chorwację wraz z przyjaciółmi, dodatkowo zachęcona relacjami z podróży wielu użytkowników forum nie mogę się doczekać tej podróży i już planuję co zwiedzić aby poznać ten cudowny kraj :).

Jedną z atrakcji są wodospady KRKA. W internecie znalazłam informacje o możliwości zwiedzania ich autokarem (z miejscowości Lozovac) lub statkiem (z miejscowości Skradin). Która opcja jest fajniejsza? :)

Pozdrawiam

Cześć!

Polecam wycieczkę statkiem - koszty wstępu są te same bo statek jest w cenie biletu do parku (dochodzi jedynie płatny parking w Skradinie). Jest piękny widok na most ponad kanionem rzeki, dolną część doliny Krka (ze statku) a i sam Skradin niczego sobie :-)

A jeszcze bardziej polecam wycieczkę do górnej części parku - statkiem (niestety osobno płatne) lub własnym samochodem. Jeśli nie wyjeżdżacie na dniach to może doczekacie i mojej relacji z wycieczki do tego parku w wątku o objeździe Dalmacji ;-)

Pozdrawiam.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 07.07.2011 16:13

Zdecydowanie statek.
Zachęcam do poszukania - o Krka na forum jest dużo informacji.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 07.07.2011 16:14

A ja osobiście odpuściłbym Krka i pojechał na Plitwice.
W ubiegłym roku podczas mojego chorwackiego "debiutu" zaliczyłem obydwa te miejsca i.... zdecydowanie większe wrażenie robią Jeziora Plitwickie.
gosiapp
Turysta
Re: Wodospady KRKA

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiapp » 07.07.2011 16:20

_chudy_ napisał(a):

A jeszcze bardziej polecam wycieczkę do górnej części parku - statkiem (niestety osobno płatne) lub własnym samochodem. Jeśli nie wyjeżdżacie na dniach to może doczekacie i mojej relacji z wycieczki do tego parku w wątku o objeździe Dalmacji ;-)

Jakiej wielkości jest koszt tego rejsu? (50 czy 150kn ?), aby dojechać samochodem rozumiem, że należy powrócić statkiem na parking a następnie kierować się na wodospad Roški Slap? Czy jest to daleka odległość od parkingu, czy droga jest dobrze oznaczona i czy tam jest osobna opłata za zwiedzanie?

Podstawowa cena 95kn to transport tylko do jednego wodospadu Skradinski Buk? Czy z Skradinski Buk można przejść pieszo w okolice innych wodospadów??

Ogólnie mamy w planie zwiedzać i nie szczędzić każdego grosza, aby potem nie żałować, że czegoś nie zobaczyliśmy :)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies