Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wodospady Krka

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Harnaś
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Harnaś » 25.09.2012 21:55

19 września byłem na wodospadach i powiem, że same wodospady super i jestem zadowolony.
Jeśli jest tu ktoś kto również był, lub wie ktoś kto organizował tą przyjemność to z chęcią się dowiem bo niestety nie wiem, nie pamiętam.
Niezadowolony jestem z samej organizacji wycieczki fakultatywnej organizowanej przez biuro Rainbow Tour.
Kosztowało mnie to trochę pieniędzy a jechaliśmy o 10 z Kastel Kambelovac i o 12 wchodziliśmy od Lozovac na wodospady i statku nie było, przeszliśmy ścieżkami aż do miejsca gdzie można zażyć kąpieli z czego skorzystaliśmy z narzeczoną, nie trwało to długo i prawie że biegiem do autokaru i do Szybenika, tam wysiadka na dworcu i 50min czasu wolnego więc trochę spacerku, fotek itd i z powrotem. Około 18 meldujemy się w hotelu.
Jak widać to żadna rewelacja i cena 50E od osoby wydaje mi się lekko przesadzona.
skylogg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skylogg » 27.09.2012 14:25

No myśmy (2+2) w roku bieżącym A.D. 2012 (późny sierpień) zwiedzili i Krka i Plitvive, ale na Visovac nie płaciliśmy żadnych dodatkowych opłat
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.09.2012 14:27

Bo wypasiony bilet kupiłeś.
myszatorek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) myszatorek » 30.09.2012 23:25

crodream napisał(a):
PabloX napisał(a):A napisałem, dokąd ten statek płynie? :wink:

Mówiąc już poważnie - pytającemu pomyliły się być może wodospady, a ja nie sprawdziłem, co autor miał na myśli. Tak czy siak zjazd parkowym autobusem jest w cenie biletu, a za statek do Visovaca i Roskiego Slapu płaci się osobno. Jeżeli warto, to głównie ze względu na franciszkański klasztor na wysepce Visovac.

autor napisał co miał na myśli
pozzi

Masz rację napisałem co miałem na myśli i nic mi się nie pomyliło i na własnym przykładzie wiem że statek na Skradinski buk jest w cenie biletu (95 kun) na statek z Skradinu dzięki za pomoc :) Polecam wszystkim NP KRKA i kąpiel przy wodospadach i obejście wodospadów dookoła :)
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 01.10.2012 00:21

Dla uniknięcia nieporozumień, bo dopiero po bliższym przyjrzeniu się tematowi widzę, że co innego jest w cenie biletu, kiedy wejście jest przez Skradin (wtedy do Skradinskiego Buku dopływa się statkiem), a co innego jak wchodzi się (tak jak ja) w Lozovacu (wtedy dojazd busem).

http://www.npkrka.hr/upload/tbl_za_posj ... _17563.pdf

Rejs do Visovaca i Roskiego Slapu tak czy inaczej płatny dodatkowo. Przy wcześniejszej rezerwacji koszt rejsu doliczają do biletu za wejście do parku.
kris2682
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kris2682 » 19.02.2013 14:18

Witam
Mam pytanie do osob, ktore odwiedzily juz wodospady. Chcialem sie tam wybrac w tym roku. Jechalbym nowym motocyklem z bygazem przytwierdzonym do siedzenia czy jest tam bespiecznie dla takiego pojazdu? Chodzi mi o to czy jest tam jakis parking strzezony? Ktos pilnuje dobytku podroznych.
Zastanawiam sie tez nad jeziorami plitwickimi i mam ten sam dylemat czy jak zostawie na dwie godziny maszyne czy bede mial na czym do kraju wracac?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.02.2013 14:32

Cześć Kris.

Krka - w mieście Skradin są parkingi strzeżone.
W Lozovac - nie wiem.
Co do kradzieży - czy nikt Ci z kanapy czegoś nie ściągnie?
Wielu motocyklistów przyjeżdża więc chyba jest bezpiecznie.

W Plitvicach motocykliści parkują przy kasach.
Jest parking strzeżony...kradzież - j.w.

Lewa w górze.
:papa:

Na zdjęciu NP Plitvicka Jezera
Załączniki:
Dalmacja 2011 (I) 176a.jpg
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 20.02.2013 11:23

Będę w HR na przełomie lipca i sierpnia, a więc środek sezonu, nie byłem nigdy w Krka i miałem plan je odwiedzić, ale to co przeczytałem m.in. w tym temacie poważnie naruszyło moje chęci :|
squadus napisał(a):My bylismy w parku Krk 21.08 i wspomnienia mam nieciekawe - upał i tłum ludzi !
Na dzień dobry parking 30 kun w Skradinie i potem widok sporej kolejki do statków ale najpierw koleja aby kupic bilety (95 kun od osoby doroslej i 75 od dziecka) potem koleja w 35 stopniowym upale do statków - 40 minut czekania. Plyniecie statkiem moze i fajne ale bez rewelacji szczegolnie ze mocno czuc zapach spalin silnika.

W związku z tym mam 2 pytania:

1. czy moglibyście mi opisać jakąś wersję trasy zwiedzania Krka bez statków i stania w kolejkach po bilety? skąd rozpocząć, gdzie się kolejno kierować? w razie potrzeby mogę się przemieszczać autem jeśli jest sens ...
2. czy dobrym pomysłem będzie zamiast Krka pojechać na Kravica? jak to można porównać pod względem tłumów, atrakcyjności, wielkości itp?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.02.2013 12:32

http://www.npkrka.hr/#/za-posjetitelje/ ... /?lang=eng

Wszystko w linku włącznie z mapkami.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 22.02.2013 08:16

Przeglądnąłem stronę Parku. Zdecydowałem, że rozpocznę zwiedzanie od Lozovac. Teraz mam dylemat, załączyłem mapkę z google gdzie zaznaczyłem dwa punkty A i B, powiedzcie mi, w punkcie A jest duży parking, ale z kolei żeby dalej iść piechotą do punktu B to trochę daleko się wydaje. Jak to wygląda w rzeczywistości? gdzie powinienem zaparkować?
Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.02.2013 08:26

Z Lozovac (z parkingu parku) na dół jeździ autobus (w cenie biletu).
Zobacz u mnie w relacji z 2011.

Pzdr
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 22.02.2013 08:58

Jacek S napisał(a):Zobacz u mnie w relacji z 2011.

Mógłbyś mi linka dać? nie mogę znaleźć. Dzięki.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.02.2013 10:13

Tu jest początek zwiedzania NP Krka.
Przejażdżka busem z Lozovac.

Pzdr
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 22.02.2013 10:58

Dzięki :)
Jacek S napisał(a):Tu jest początek zwiedzania NP Krka

Powiedz mi jeszcze, Twój początek zwiedzania, szklany budynek z kasami i kolejka na statek był z dołu Lozovac, czy to wszystko jest ze Skradina?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.02.2013 11:01

Szklany budynek jest w Skradinie przy przystani.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone