Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wodospady Krka

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
akwarysta6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) akwarysta6 » 09.05.2015 13:17

Witam, a ja z rodziną wybieram się w tym roku do Makarskiej i jedną z wycieczek mają być wodospady Krka. Mam jedno pytanie do osób, które już tam były: pojedziemy do Krka z żoną i 3 letnią córką i zastanawiamy się, która opcja zwiedzania będzie lepsza, czy od Lozowac, czy od Skradin. Pozdrawiam.
strzelec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) strzelec » 11.05.2015 19:57

Witam.
Mąż- jako kierujący rodzinnym pojazdem, pojechał do Skradina i było super, chociaż była to sobota w pierwszej dekadzie lipca 2014 r.
Rejs statkiem jest ogromną frajdą - można popatrzeć na wielokrotnie pokazywany na tym forum na fotografiach most "od dołu" i cała podróż odbywa się bez "och! i ach!" jak to jest w przypadku jazdy autobusem od Lozowaca. Zresztą- ile głów, tyle pomysłów, a przede wszystkim- to cytat zakupiony:
"organista lubi ogórki, a ksiądz jego córki..."
Pozdrawiam. Alicja
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.05.2015 10:10

strzelec napisał(a):Witam.
Mąż- jako kierujący rodzinnym pojazdem, pojechał do Skradina i było super, chociaż była to sobota w pierwszej dekadzie lipca 2014 r.
Rejs statkiem jest ogromną frajdą - można popatrzeć na wielokrotnie pokazywany na tym forum na fotografiach most "od dołu" i cała podróż odbywa się bez "och! i ach!" jak to jest w przypadku jazdy autobusem od Lozowaca. Zresztą- ile głów, tyle pomysłów, a przede wszystkim- to cytat zakupiony:
"organista lubi ogórki, a ksiądz jego córki..."
Pozdrawiam. Alicja

Płynęliśmy ze Skradin. Fajny rejs. Czytaliśmy wcześniej o tej szaleńczej jeździe autobusem z Lozovac więc zrobiliśmy sobie też taką wycieczkę "do góry i na dół". Były ochy i achy. :D
madi-ad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) madi-ad » 17.05.2015 08:13

Witam Ja tez wybieram się w tym roku na wycieczkę do Krka, mam pytanie czy z Rogoznicy lepiej pojechać na lazowac czy Skardin. Poczytałem na forum o lazowc ale chciałbym wiedzieć dokładnie jak ten dojazd wygląda :?:
frohse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) frohse » 17.05.2015 11:06

Z Rogoznicy do Skradin czy Lozovac jedziesz tą sama droga czyli 56 Lozovac jest bliżej i ma duży parking no i ciekawa jazda busem na dół :D Jednak Krka to nie Plitvicka jezera :!: Nam się nie podobało :?(byliśmy w 2013 )Można lepiej spędzić czas w Szybeniku :idea:
madi-ad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) madi-ad » 17.05.2015 11:36

w Szybeniku byliśmy bardzo fajne miejsce, do krka chcemy pojechać bo w zeszłym roku się nie udało, plitvice odpadaj bo mamy 1,5 rocznego malucha a tam sporo do przejścia jest. :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.05.2015 11:37

madi-ad napisał(a):Witam Ja tez wybieram się w tym roku na wycieczkę do Krka, mam pytanie czy z Rogoznicy lepiej pojechać na lazowac czy Skardin.

My właśnie z Rogoznicy odwiedziliśmy wodospady, ale ze wzgl. na stateczek wybraliśmy Skradin
madi-ad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) madi-ad » 17.05.2015 11:45

My właśnie też chyba wybierzemy tą opcje, jest chyba bardziej przyjemna i mniej męcząca,piękne widoki ze statku :lol: . Mam jeszcze pytanie czy ze statku do tego największego wodospadu jest daleko :?:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.05.2015 12:02

madi-ad napisał(a):My właśnie też chyba wybierzemy tą opcje, jest chyba bardziej przyjemna i mniej męcząca,piękne widoki ze statku :lol: . Mam jeszcze pytanie czy ze statku do tego największego wodospadu jest daleko :?:

W relacji, może nie wprost, ale o tym napisałam. Wysiadasz ze statku, potem 50 m i jest strażnik sprawdzający bilety, jakiś mini wodospad i jesteś na polanie przed wodospadem. Dokładnie nie pamiętam czas dojścia do Skrad. Buku, ale było to ok. 5 min. (max. max to10) i stąd moje lekkie rozczarowanie tym, że tak od razu, od ręki jest cel podróży...
madi-ad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) madi-ad » 17.05.2015 12:08

Przestudiowałem jeszcze raz twoją relacje i faktycznie wszystko jest napisane (czytanie ze zrozumieniem) :oops: Faktycznie to dość blisko ale dla nas jest ok dzieciaki nie będą się nudziły za wstęp może robić podróż statkiem :lol:
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 09.06.2015 21:24

Słuchajcie, a ile czasu trzeba przeznaczyć na Krka płynąc statkiem ze Skradina? Tam i nazad? Zakładając, że przy wodospadzie spędzimy max godzinę? [dopływamy tylko do wodospadu]. Czy na powrotny rejs są także kolejki?

Pozdrawiam! :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.06.2015 21:59

Tytusdj napisał(a):Słuchajcie, a ile czasu trzeba przeznaczyć na Krka płynąc statkiem ze Skradina? Tam i nazad? Zakładając, że przy wodospadzie spędzimy max godzinę? [dopływamy tylko do wodospadu]. Czy na powrotny rejs są także kolejki?

Pozdrawiam! :papa:

Zajrzyj do mojej relacji 3 posty wyżej dawałam linka, tam jest szczegółowo opisane
Wszystko zależy, o której godzinie będziecie w Skradin i ile ludzi już będzie w kolejce.
Ja bym liczyła ok. 30 min w kolejce na statek (+parkowanie, kupno biletów)
rejs statkiem 20/25 min
park - nie chcecie się przejść? to spacer ok. 1,5 h
kąpiel pod wodospadem - tu chcecie mieć tą godzinę
czekanie na statek powrotny - może to być 1 minuta, ale i 30 min - w zależności od pory dnia
rejs statkiem 20/25 min

Nam całość zajęła od 9 do 14 (rejs statkiem, spacer wokół wodospadu + kąpiel)
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 10.06.2015 08:15

Sorki, ale nie mogłem tego jakoś złożyć do kupy. A czy możesz mi powiedzieć, gdzie dokładnie chodzi się po parku i jak to się ma do dojścia do wodospadu? Ja na kolejny dzień mam w planie Plitvice, więc nie chcę zbytnio dzieci zmęczyć, jedno mam wyjątkowo leniwe.

Pojedziemy tam na pewno rano, max o 9, wiem, czym grozi pojechanie później. Będziemy w środku tygodnia w połowie lipca.
Greg40
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg40 » 10.06.2015 08:34

Może lepiej po prostu popatrzeć na mapę:

http://www.np-krka.hr/stranice/map-of-s ... 45/en.html

Z lewej strony masz przystań, gdzie statek przypływa ze Skradina.

Pierwszy wodospad z lewej to ten pod którym można się kąpać.

Rezygnacja ze spaceru po parku wokół wodospadów, proponowanego przez @piekara114, oznaczałaby dla mnie trochę opcję w rodzaju pojechać pod wodospady i ich sobie nie obejrzeć ;-)
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 10.06.2015 13:08

Dzięki!

Sorki ale nie do końca odrobiłem lekcję i przeczytałem przewodnik :oops: zatem nie dokopałem się także do mapy parku :oops: teraz rozumiem, o czym piszesz.

A także widzę, że jakbym chciał zaoszczędzić ciut czasu to mógłbym spróbować zaatakować z rana autobusem park....

Ma ktoś doświadczenie, jakie są kolejki do autobusu ok 9 rano w sezonie? Czy raczej lepiej statkiem popłynąć?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wodospady Krka - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone