Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wodospady Krka

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 20.07.2014 16:28

Mam pytanie do Was, gdyż albowiem jadę ze Śląska i planuję spać przy Krka przy okazji zwiedzania Parku Narodowego. TYlko gdzie najlepiej ten nocleg znaleźć w samym Skradinie szukać czy lepiej odjechać parę kilometrów. Nie chcę przepłacać za nocleg, czyli coś w granicach parunastu euro :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.07.2014 16:38

A w Plitvicach już byłeś i dokąd jedziesz?
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 22.07.2014 06:08

FUX tak Plitvice zwiedzone już dwa razy, pora zmienić okolice (aczkolwiek zwiedziłbym jeszcze te jaskinie nie daleko Plitvic).
Docelowo półwyspe Poljesac, okolice Orebicia.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.07.2014 09:15

Po Plitvicach to Krka można sobie darować.
:wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.07.2014 09:51

rocker napisał(a):aczkolwiek zwiedziłbym jeszcze te jaskinie nie daleko Plitvic

To ci zajmie godzinę, może dwie - zależy jak trafisz w przewodnika. Po Rastoke można jeszcze pochodzić, do Bihacia skoczyć ... Bez zwiedzania Plitvic, to w sumie szkoda jechać tylko po to, żeby zobaczyć Rakovicko Seliste.
Nam zwiedzenie tego udało się rano, przed wyjazdem nad morze.

Można spróbować obejrzeć cały kompleks jaskiń Muškine, jaskinie Panjko, Dolna i Górna jaskinia Barać, ale nie mam pojęcia, czy wszystkie udostępnione są do zwiedzania.
Ludek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ludek » 22.07.2014 20:26

Wybieramy się w czwartek do wodospadów. Ze względu na 2-latka planowaliśmy ze Skradin, ale chcielibyśmy też jak najwięcej zobaczyć, więc jednak zastanawiam się czy jednak nie z Lozovac, poza tym kusi mnie połażenie, więc mam kilka pytań.
1. Czy damy radę z wózkiem?
2. Czy parkingi są płatne? I gdzie najlepiej zaparkować.
3. Czy z biletami dostaniemy jakąś mapkę zwiedzania?
4. Czy zobaczymy wszystko? Czy warto podjechać potem do innych wejść do parku, żeby coś jeszcze zobaczyć?
5. Jaka jest najtańsza opcja, żeby zobaczyć klasztor Franciszkanów?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.07.2014 20:34

1. Nie pamiętam, ale raczej tak.
2. Przy wejściu głównym nie. W Skradin trzeba się wysilić.
3. Tak. Bardzo poglądową. Nie można sie zgubić.
4 i 5. Warto na punkt widokowy a później w dół na przystań. Tam łódź odplatnie przewiezie na Wyspę. Można sobie ten punkt programu darować.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 22.07.2014 21:19

FUX napisał(a):Po Plitvicach to Krka można sobie darować.

A ja się z tym nie zgodzę. Byłem w Plitvicach dwa razy a potem w Krka i bardzo mi się podobało, więc nie siej defetyzmu, jeśli Tobie się nie podobało.

Odpowiadając na pytania Ludka
1. Jeśli wózek typu gondola to nie polecam, jeśli typu parasolka to dasz radę, ale dużo schodów.
2. W Skradin płatne. Gdzie parkować? Na prywatnym polu u miejscowego chłopa.
3. W Skradin dostaniesz miniprzewodnik w języku polskim i mapką, wystarczającą, żeby wiedzieć gdzie iść.
4. Żeby zobaczyć wszystko, to braknie Ci dnia, wliczając w to dodatko płatne rejsy. Rejsy są do klasztoru na wyspie i do drugiego wodospadu.
5. Gdzieś tutaj na forum znalazlem kiedyś przewodnik, jak dojechać jakąś polną drogą w górę parku, ale nie pamiętam, czy dotyczylo to klasztoru czy tego drugiego znanego wodospadu.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 23.07.2014 07:10

FUX napisał(a):Po Plitvicach to Krka można sobie darować.

Nie obraź się, ale nie skorzystam z Twojej rady :) chcę zobaczyć, pokąpać się i tyle. Wiem że to krótka wycieczka, więc w planach tego samego dnia może uda zahaczyć się o Knin. A zrobimy tak że zaczniemy wycieczkę ze Skradinu, nie wiem tylko jeszcze gdzie nocleg znaleźć.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.07.2014 08:01

Ja sie nie obrażam.
Każdy ma prawo do swojego zdania.
Ludek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ludek » 23.07.2014 16:39

Dzięki
Ludek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ludek » 27.07.2014 11:59

Byliśmy nad wodospadami. Nam się podobało i nie żałuemy :)

Kilka informacji praktycznych.
Bilety: 110 kun osoba dorosła, 80 kun dziecko.

Wybraliśmy opcję płynięcia statkiem ze Skradin. Zaparkowaliśmy na polecanym darmowym parkingu restauracji Visovac. Bardzo miła Pani wyjaśniła gdzie mamy iść i zachęcała do skorzystania potem z posiłku.
Na stateczek wsiedliśmy o 9.00. Tłumu nie było, wszyscy zmieściliśmy się na mniejszy stateczek, ale powoli nadciągały już tłumy.
Na miejscu ludzi było jeszcze stosunkowo niewiele, więc udało nam się zrobić ładne zdjęcia na mostku przy wodospadzie. Radzę nie zostawiać tego na później, bo w godzinach popołudniowych ustawiają się kolejki, żeby w ogóle przejść przez mostek.
Za mostkiem Pani sprzedaje orzechy, migdały itp. oraz pyszne czerwone i białe wino figowe, które można zdegustować. :mrgreen: Wino jest słodkie bez cienia kwasu, czy goryczki. Tak nam smakowało, że w drodze powrotnej kupiliśmy 13 butelek i 2 dostaliśmy gratis. Cena w hurcie 30 kun za butelkę, przy kupnie 1 szt. 40 kun. Wcześniej poprosiliśmy, żeby Pani nam odłożyła.

Następnie udaliśmy się na zwiedzanie. Chcieliśmy przejechać się również autobusem, więc za elektrownią, młynem skręciliśmy w prawo (nie kładkami w lewo), doszliśmy do asfaltu i przystanku autobusowego, z którego pojechaliśmy do Lazovac. Kierowca patrzył się na nas potem trochę dziwnie, jak nie chcieliśmy wysiąść z autobusu. :lol: Trochę się baliśmy, że jak wysiądziemy, to nie będą nas chcieli wpuścić z powrotem, ponieważ przy wsiadaniu do autobusu sprawdzane są bilety. Obsługa parku, po wyjaśnieniu, że auto mamy w Skradin, nie robiła problemu. Widocznie nie byliśmy jedyni :mrgreen:

Wróciliśmy do parku, i już w dzikim tłumie ludzi dokończyliśmy zwiedzanie i potem kąpiel pod wodospadem.
Tłumów nie da się uniknąć, ale czym wcześniej się pojedzie tym lepiej. Statki powrotne odpływają co 30 min. (na rozkładzie jest napisane, że co godzinę) Na jeden się nie załapaliśmy, ale następny przypłynął już duży i udało nam się na niego dostać.

Z dodatkowych wycieczek nie korzystaliśmy.

Czuliśmy się zobowiązani zjeść coś w restauracji Visovac. Zamówiliśmy zestaw obiadowy (10 E). Były 3 do wyporu. My wzięliśmy: zupa-rosół, pierś z kurczaka grilowana, frytki, sałatka z pomidorów, sałaty, kapusty, a mąż z karty:lemoniada 0,2 l, zupa pomidorowa, spagetti - porcja okazała się raczej dziecięca, za to podana na dużym talerzu :lol: Zestawem facet zaspokoi głód, ale się nie przeje. W sumie zapłaciliśmy 160 kun.

Samo Skradin to 2 uliczki na krzyż za to bardzo klimatyczne.
listek2000
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) listek2000 » 11.08.2014 18:37

siemka , spędzamy wakacje w zaboric k.sibenika i byliśmy w plitvicach i teraz choć jest tutaj sporo opinii ,ze nie warto, to wybieramy się na wodospady krka pojutrze w środę, i właściwie to ten temat wyczerpał moja ciekawość, gdzie zaparkować, z której strony najlepiej i o której godzinie itd,za co wam dziękuje,
mam jednak jedno pytanko i może zdążycie mi odpowiedzieć, czy taka sweet focie da się zrobić gdzieś z góry?
czy jest ona wykonana z lotu ptaka?
jako,ze jestem swiezak to nie mogę wstawiać linków ,wiec muszę łopatologicznie wyjaśnić , o które ujecie mi chodzi:
na stronie npkrka.hr w zakładce about us pierwsza fotka po lewo od góry, dzięki i pozdr.
bogdan64
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan64 » 11.08.2014 18:52

Jedź do Lozovaca -jak wyjedziesz z Zaborica to droga jest wyraźnie oznakowna. Parking jest bezpłatny a obsługa pomoże zaparkować. Bilet kosztował 95 kun płatne gotówką ( tylko Kuny) lub karta. Po wejściu zjedziecie autobusem i miłego zwiedzania.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.08.2014 19:20

listek2000 napisał(a):siemka , spędzamy wakacje w zaboric k.sibenika i byliśmy w plitvicach i teraz choć jest tutaj sporo opinii ,ze nie warto, to wybieramy się na wodospady krka pojutrze w środę, i właściwie to ten temat wyczerpał moja ciekawość, gdzie zaparkować, z której strony najlepiej i o której godzinie itd,za co wam dziękuje,
mam jednak jedno pytanko i może zdążycie mi odpowiedzieć, czy taka sweet focie da się zrobić gdzieś z góry?
czy jest ona wykonana z lotu ptaka?
jako,ze jestem swiezak to nie mogę wstawiać linków ,wiec muszę łopatologicznie wyjaśnić , o które ujecie mi chodzi:
na stronie npkrka.hr w zakładce about us pierwsza fotka po lewo od góry, dzięki i pozdr.

Myślę, że to jest to miejsce

https://goo.gl/maps/KMxS5

lub z drona.

Po ostatnim wypadku w Portugalii takie foty sa passe...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wodospady Krka - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone