Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wodospady Krka

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gosiapp
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiapp » 07.07.2011 15:27

fasi napisał(a):A ja osobiście odpuściłbym Krka i pojechał na Plitwice.
W ubiegłym roku podczas mojego chorwackiego "debiutu" zaliczyłem obydwa te miejsca i.... zdecydowanie większe wrażenie robią Jeziora Plitwickie.

Mam nadzieję, że zauroczę się Chorwacją i innym razem odwiedzę Plitwice. W tym roku wybieram się w region Makarskiej i chcę zwiedzić jak najwięcej w tamtych okolicach (Split, Makarska, Brela, Omis, Trogir, chodzenie po górach Biokovo (Vošac i jak sił starczy to Sv Jure :)), no i Dubrownik :), dodatkowo KRKA oraz Imotski i jeziorka). Jedziemy na dwa tygodnie więc zostawiamy trochę czasu na LENIUCHOWANIE i oderwanie się od szarej rzeczywistości :)
_chudy_
Croentuzjasta
Re: Wodospady KRKA

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 07.07.2011 15:45

gosiapp napisał(a):
_chudy_ napisał(a):

A jeszcze bardziej polecam wycieczkę do górnej części parku - statkiem (niestety osobno płatne) lub własnym samochodem. Jeśli nie wyjeżdżacie na dniach to może doczekacie i mojej relacji z wycieczki do tego parku w wątku o objeździe Dalmacji ;-)

Jakiej wielkości jest koszt tego rejsu? (50 czy 150kn ?), aby dojechać samochodem rozumiem, że należy powrócić statkiem na parking a następnie kierować się na wodospad Roški Slap? Czy jest to daleka odległość od parkingu, czy droga jest dobrze oznaczona i czy tam jest osobna opłata za zwiedzanie?

Podstawowa cena 95kn to transport tylko do jednego wodospadu Skradinski Buk? Czy z Skradinski Buk można przejść pieszo w okolice innych wodospadów??

Ogólnie mamy w planie zwiedzać i nie szczędzić każdego grosza, aby potem nie żałować, że czegoś nie zobaczyliśmy :)

Cześć,

ze statku w górnej części nie korzystaliśmy i nie mam rachunku więc nie chcę zmyślać ale cena była uzależniona od długości rejsu (3 wersje możliwe, maksymalna to 3.5h) i było to coś rzędu 100-250 kun w zależności od wybranej wycieczki. Pieszo od Skradinskiego Buka do Roskiego Slapa to bardzo duża odległość a i nie wiem czy jest szlak. Samochodem jedzie się ze Skradina bocznymi ale dość przyzwoitymi drogami, trafiliśmy jadąc na mapie bez żadnych problemów i moim zdaniem było zdecydowanie warto. Przy Roskim Slapie były pustki, cisza i spokój. A wokół piękny kanion, kaskady i jeszcze piękniejsze jezioro :-) Bilet wstępu jest ważny również tam a wiem że można pojechać/popłynąć jeszcze bardziej w górę rzeki, niestety nam czasu nie starczyło.

Pozdrawiam.
gosiapp
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiapp » 07.07.2011 16:18

_chudy_ dzięki za wyczerpujące odpowiedzi :)

A jeszcze pytanko: w KRK jest jeszcze 5 innych mniejszych wodospadów. Czy do nich można dojść pieszo z Skardinskiego, czy raczej się ich nie odwiedza wcale bo nie są tak atrakcyjne?
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 07.07.2011 16:25

W ubiegłym roku podczas mojego chorwackiego "debiutu" zaliczyłem obydwa te miejsca i.... zdecydowanie większe wrażenie robią Jeziora Plitwickie.

Krka jest piekna, ale podobno Plitvice piekniejsze i własnie dlatego polecałabym najpier odwiedzić Krkę 8)
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 07.07.2011 16:29

gosiapp napisał(a):_chudy_ dzięki za wyczerpujące odpowiedzi :)

A jeszcze pytanko: w KRK jest jeszcze 5 innych mniejszych wodospadów. Czy do nich można dojść pieszo z Skardinskiego, czy raczej się ich nie odwiedza wcale bo nie są tak atrakcyjne?

Ze Skradina to szczerze wątpię bo powyżej wodospadu jest baaaardzo długie jezioro i następny wodospad to właśnie Roski Slap kilka km w górę rzeki. Tak więc na pewno są jeszcze wyżej w górę ale w tym wypadku podejrzewam że znowu albo samochód albo statek.

Ps. KRK = wyspa, KRKA = rzeka :-)
gosiapp
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiapp » 07.07.2011 16:49

Oczywiście miałam na myśli KRKA :) Literówka
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.07.2011 17:05

Dlatego kolejności zwiedzania jest taka - KRKa , Plitvice.
:wink:
serciu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) serciu » 07.07.2011 18:06

mam dokładnie takie same odczucia przy Plitvicach Krk się chowają :roll:
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 07.07.2011 18:12

serciu napisał(a):

mam dokładnie takie same odczucia przy Plitvicach Krk się chowają :roll:

Ale własnie dlatego lepiej zwiedzać najpierw Krkę- jest śliczna i robi wrażenie większe, gdy ją zwiedzać przed Plitvicami, a nie po :!:
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 07.07.2011 18:28

Jak tak czytam o tej wyższości Plitvic nad Krka to juz się zastanawiam czy wybierać się w tym roku do tych drugich :?:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.07.2011 18:38

henius34 napisał(a):Jak tak czytam o tej wyższości Plitvic nad Krka to juz się zastanawiam czy wybierać się w tym roku do tych drugich :?:

A kąpałeś się kiedyś pod wodospadem ?
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 07.07.2011 18:58

Poniżej kilka zdjęć z Krki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.07.2011 19:00

Mnie wszyscy namawiali na Primosten, a wylądowałem w Rogoznicy ...
Ba, chcę - wróć - chcemy, tam wrócić.

Nie poznasz, nie ocenisz ...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.07.2011 14:37

Witam,

w tym roku wycieczka do wodospodów KRKA - chcemy z synem popływać pod wodospadem :D

I moje pytanko: czy jak wybiorę się ze Skradina stateczkiem to będzie możliwość kąpieli i spaceru po parku :?:
Czy w kasach dają mapki ze szlakami po parku?
To drugie wejście Lozovac to wejście tylko pod wodospad Skradinski Buk? czy można też obejść park? Tu jest ten szalony autobus?

Chodzi mi o to, że chcemy wejść do parku, pospacerować wśród natury (wiem, że w tłumie i Plitvice są lepsze) i wykąpać się pod wodospadem.
Będę jechała z Sibenika - do wejścia Lozovac to jaki kierunek obrać?

Proszę bywalców i Cromaniaków, które wejście (podobno ta sama cena, ten drogi rejs mnie nie interesuje) spełni moje potrzeby :D Stronę www przejrzałam, ale nie wiele mi to wniosło.

Ślicznie wszystkim dziękuję i życze miłęgo weekendu 8)
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 08.07.2011 15:41

piekara114 napisał(a):Witam,

w tym roku wycieczka do wodospodów KRKA - chcemy z synem popływać pod wodospadem :D

I moje pytanko: czy jak wybiorę się ze Skradina stateczkiem to będzie możliwość kąpieli i spaceru po parku :?:
Czy w kasach dają mapki ze szlakami po parku?
To drugie wejście Lozovac to wejście tylko pod wodospad Skradinski Buk? czy można też obejść park? Tu jest ten szalony autobus?

Chodzi mi o to, że chcemy wejść do parku, pospacerować wśród natury (wiem, że w tłumie i Plitvice są lepsze) i wykąpać się pod wodospadem.
Będę jechała z Sibenika - do wejścia Lozovac to jaki kierunek obrać?

Proszę bywalców i Cromaniaków, które wejście (podobno ta sama cena, ten drogi rejs mnie nie interesuje) spełni moje potrzeby :D Stronę www przejrzałam, ale nie wiele mi to wniosło.

Ślicznie wszystkim dziękuję i życze miłęgo weekendu 8)

Pod sam wodospad sie nie dostaniesz (są boje zabezpieczjące widoczne na zdęciu nr 3 z mojego poprzedniego postu), ale jest wystarczjąco blisko, żeby stanowiło atrakcję.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone