Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wodospady Krka

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gosiapp
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiapp » 07.07.2011 16:27

fasi napisał(a):A ja osobiście odpuściłbym Krka i pojechał na Plitwice.
W ubiegłym roku podczas mojego chorwackiego "debiutu" zaliczyłem obydwa te miejsca i.... zdecydowanie większe wrażenie robią Jeziora Plitwickie.

Mam nadzieję, że zauroczę się Chorwacją i innym razem odwiedzę Plitwice. W tym roku wybieram się w region Makarskiej i chcę zwiedzić jak najwięcej w tamtych okolicach (Split, Makarska, Brela, Omis, Trogir, chodzenie po górach Biokovo (Vošac i jak sił starczy to Sv Jure :)), no i Dubrownik :), dodatkowo KRKA oraz Imotski i jeziorka). Jedziemy na dwa tygodnie więc zostawiamy trochę czasu na LENIUCHOWANIE i oderwanie się od szarej rzeczywistości :)
_chudy_
Croentuzjasta
Re: Wodospady KRKA

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 07.07.2011 16:45

gosiapp napisał(a):
_chudy_ napisał(a):

A jeszcze bardziej polecam wycieczkę do górnej części parku - statkiem (niestety osobno płatne) lub własnym samochodem. Jeśli nie wyjeżdżacie na dniach to może doczekacie i mojej relacji z wycieczki do tego parku w wątku o objeździe Dalmacji ;-)

Jakiej wielkości jest koszt tego rejsu? (50 czy 150kn ?), aby dojechać samochodem rozumiem, że należy powrócić statkiem na parking a następnie kierować się na wodospad Roški Slap? Czy jest to daleka odległość od parkingu, czy droga jest dobrze oznaczona i czy tam jest osobna opłata za zwiedzanie?

Podstawowa cena 95kn to transport tylko do jednego wodospadu Skradinski Buk? Czy z Skradinski Buk można przejść pieszo w okolice innych wodospadów??

Ogólnie mamy w planie zwiedzać i nie szczędzić każdego grosza, aby potem nie żałować, że czegoś nie zobaczyliśmy :)

Cześć,

ze statku w górnej części nie korzystaliśmy i nie mam rachunku więc nie chcę zmyślać ale cena była uzależniona od długości rejsu (3 wersje możliwe, maksymalna to 3.5h) i było to coś rzędu 100-250 kun w zależności od wybranej wycieczki. Pieszo od Skradinskiego Buka do Roskiego Slapa to bardzo duża odległość a i nie wiem czy jest szlak. Samochodem jedzie się ze Skradina bocznymi ale dość przyzwoitymi drogami, trafiliśmy jadąc na mapie bez żadnych problemów i moim zdaniem było zdecydowanie warto. Przy Roskim Slapie były pustki, cisza i spokój. A wokół piękny kanion, kaskady i jeszcze piękniejsze jezioro :-) Bilet wstępu jest ważny również tam a wiem że można pojechać/popłynąć jeszcze bardziej w górę rzeki, niestety nam czasu nie starczyło.

Pozdrawiam.
gosiapp
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiapp » 07.07.2011 17:18

_chudy_ dzięki za wyczerpujące odpowiedzi :)

A jeszcze pytanko: w KRK jest jeszcze 5 innych mniejszych wodospadów. Czy do nich można dojść pieszo z Skardinskiego, czy raczej się ich nie odwiedza wcale bo nie są tak atrakcyjne?
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 07.07.2011 17:25

W ubiegłym roku podczas mojego chorwackiego "debiutu" zaliczyłem obydwa te miejsca i.... zdecydowanie większe wrażenie robią Jeziora Plitwickie.

Krka jest piekna, ale podobno Plitvice piekniejsze i własnie dlatego polecałabym najpier odwiedzić Krkę 8)
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 07.07.2011 17:29

gosiapp napisał(a):_chudy_ dzięki za wyczerpujące odpowiedzi :)

A jeszcze pytanko: w KRK jest jeszcze 5 innych mniejszych wodospadów. Czy do nich można dojść pieszo z Skardinskiego, czy raczej się ich nie odwiedza wcale bo nie są tak atrakcyjne?

Ze Skradina to szczerze wątpię bo powyżej wodospadu jest baaaardzo długie jezioro i następny wodospad to właśnie Roski Slap kilka km w górę rzeki. Tak więc na pewno są jeszcze wyżej w górę ale w tym wypadku podejrzewam że znowu albo samochód albo statek.

Ps. KRK = wyspa, KRKA = rzeka :-)
gosiapp
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiapp » 07.07.2011 17:49

Oczywiście miałam na myśli KRKA :) Literówka
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.07.2011 18:05

Dlatego kolejności zwiedzania jest taka - KRKa , Plitvice.
:wink:
serciu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) serciu » 07.07.2011 19:06

mam dokładnie takie same odczucia przy Plitvicach Krk się chowają :roll:
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 07.07.2011 19:12

serciu napisał(a):

mam dokładnie takie same odczucia przy Plitvicach Krk się chowają :roll:

Ale własnie dlatego lepiej zwiedzać najpierw Krkę- jest śliczna i robi wrażenie większe, gdy ją zwiedzać przed Plitvicami, a nie po :!:
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 07.07.2011 19:28

Jak tak czytam o tej wyższości Plitvic nad Krka to juz się zastanawiam czy wybierać się w tym roku do tych drugich :?:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.07.2011 19:38

henius34 napisał(a):Jak tak czytam o tej wyższości Plitvic nad Krka to juz się zastanawiam czy wybierać się w tym roku do tych drugich :?:

A kąpałeś się kiedyś pod wodospadem ?
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 07.07.2011 19:58

Poniżej kilka zdjęć z Krki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.07.2011 20:00

Mnie wszyscy namawiali na Primosten, a wylądowałem w Rogoznicy ...
Ba, chcę - wróć - chcemy, tam wrócić.

Nie poznasz, nie ocenisz ...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.07.2011 15:37

Witam,

w tym roku wycieczka do wodospodów KRKA - chcemy z synem popływać pod wodospadem :D

I moje pytanko: czy jak wybiorę się ze Skradina stateczkiem to będzie możliwość kąpieli i spaceru po parku :?:
Czy w kasach dają mapki ze szlakami po parku?
To drugie wejście Lozovac to wejście tylko pod wodospad Skradinski Buk? czy można też obejść park? Tu jest ten szalony autobus?

Chodzi mi o to, że chcemy wejść do parku, pospacerować wśród natury (wiem, że w tłumie i Plitvice są lepsze) i wykąpać się pod wodospadem.
Będę jechała z Sibenika - do wejścia Lozovac to jaki kierunek obrać?

Proszę bywalców i Cromaniaków, które wejście (podobno ta sama cena, ten drogi rejs mnie nie interesuje) spełni moje potrzeby :D Stronę www przejrzałam, ale nie wiele mi to wniosło.

Ślicznie wszystkim dziękuję i życze miłęgo weekendu 8)
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 08.07.2011 16:41

piekara114 napisał(a):Witam,

w tym roku wycieczka do wodospodów KRKA - chcemy z synem popływać pod wodospadem :D

I moje pytanko: czy jak wybiorę się ze Skradina stateczkiem to będzie możliwość kąpieli i spaceru po parku :?:
Czy w kasach dają mapki ze szlakami po parku?
To drugie wejście Lozovac to wejście tylko pod wodospad Skradinski Buk? czy można też obejść park? Tu jest ten szalony autobus?

Chodzi mi o to, że chcemy wejść do parku, pospacerować wśród natury (wiem, że w tłumie i Plitvice są lepsze) i wykąpać się pod wodospadem.
Będę jechała z Sibenika - do wejścia Lozovac to jaki kierunek obrać?

Proszę bywalców i Cromaniaków, które wejście (podobno ta sama cena, ten drogi rejs mnie nie interesuje) spełni moje potrzeby :D Stronę www przejrzałam, ale nie wiele mi to wniosło.

Ślicznie wszystkim dziękuję i życze miłęgo weekendu 8)

Pod sam wodospad sie nie dostaniesz (są boje zabezpieczjące widoczne na zdęciu nr 3 z mojego poprzedniego postu), ale jest wystarczjąco blisko, żeby stanowiło atrakcję.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies