Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wodospady Krka

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.02.2013 11:09

komanch napisał(a):Będę w HR na przełomie lipca i sierpnia, a więc środek sezonu, nie byłem nigdy w Krka i miałem plan je odwiedzić, ale to co przeczytałem m.in. w tym temacie poważnie naruszyło moje chęci :|
squadus napisał(a):My bylismy w parku Krk 21.08 i wspomnienia mam nieciekawe - upał i tłum ludzi !
Na dzień dobry parking 30 kun w Skradinie i potem widok sporej kolejki do statków ale najpierw koleja aby kupic bilety (95 kun od osoby doroslej i 75 od dziecka) potem koleja w 35 stopniowym upale do statków - 40 minut czekania. Plyniecie statkiem moze i fajne ale bez rewelacji szczegolnie ze mocno czuc zapach spalin silnika.

W związku z tym mam 2 pytania:

1. czy moglibyście mi opisać jakąś wersję trasy zwiedzania Krka bez statków i stania w kolejkach po bilety? skąd rozpocząć, gdzie się kolejno kierować? w razie potrzeby mogę się przemieszczać autem jeśli jest sens ...
2. czy dobrym pomysłem będzie zamiast Krka pojechać na Kravica? jak to można porównać pod względem tłumów, atrakcyjności, wielkości itp?

Hehe... po raz kolejny polecam Krkę od kuchni...
Czyli wycieczkę do Viśovac i pobyt nad pięknym, zielono-niebieskim jeziorem słodkowodnym z darmową plażą, piaseczkiem, cieniem w drzewkach, brakiem tłumów, kamoli i betonu.
Żadnych biletów, ale jak ktoś chce zobaczyć gwóźdź programu czyli słynne główne wodospady, to niestety ale bez biletu się nie za bardzo da. A kolejki? Hmmm.... bez też się da ale zależy jaki miesiąc i przyjedźcie naprawdę wcześnie- przed 8:00 albo wjedźcie na teren parku z innej strony niż w bramie południowej- tam jest największy parking i największe tłumy.

Wycieczka statkiem w górnej (północnej) części parku jest ciekawsza gdyż prowadzi prawdziwym, kolorowym kanionem ze ścianami skalnymi wiszącymi nad głową. Sceneria jest o wiele ciekawsza niż wycieczka ze Skradina.
Niejeden kanion w życiu widziałem i wiem co piszę. I tłumy też o wiele mniejsze, bo większość zadowala się standardem, czyli zobaczeniem tego co najbardziej znane i najłatwiejsze- czyli Skradinskim Bukiem. Wycieczka pod Rośki Slap na północ wymaga więcej czasu ale... jest tego warta bo to... całkiem inna Chorwacja.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 22.02.2013 11:21

Fatamorgana napisał(a):Wycieczka statkiem w górnej (północnej) części parku jest ciekawsza gdyż prowadzi prawdziwym, kolorowym kanionem ze ścianami skalnymi wiszącymi nad głową. Sceneria jest o wiele ciekawsza niż wycieczka ze Skradina.

Górna, północna część parku to gdzie jest? skąd musiałbym startować, z Visovac w kierunku Rośki Slap?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.02.2013 11:30

komanch napisał(a):Dzięki :)
Jacek S napisał(a):Tu jest początek zwiedzania NP Krka

Powiedz mi jeszcze, Twój początek zwiedzania, szklany budynek z kasami i kolejka na statek był z dołu Lozovac, czy to wszystko jest ze Skradina?

Tak, to wszystko ze Skradin.
Ta kolejka nie była taka straszna - nawet szybko poszło.

Górna część parku - start z Lozovac
(Visovac to wyspa)

A tu także trzeba dojechać - polecam
http://maps.google.com :arrow: 43.905777,15.975795

Pzdr
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 22.02.2013 11:35

Jacek S napisał(a):A tu także trzeba dojechać - polecam

a co tam fajnego znajdę? :)
no i jak to pogodzić, gdybym jednak zdecydował się na stateczek?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.02.2013 11:36

Spokój...nirvanę...;)

Na stateczek skąd?
Bo można płynąć różnymi z różnych miejsc parku.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 22.02.2013 11:40

Jeśli proponujecie wyruszyć z Lozovac ze względu na tłumy, to tak zrobię, czyli start stamtąd. Po krótkiej przejażdżce autobusem w dół Lozovac znajdę się od razu przy przystani? czy bilety na statek mam kupić od razu na początku w kasie? czy dopiero jak zjadę?

Jacek S napisał(a):Spokój...nirvanę...;)

no i tego właśnie szukam :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.02.2013 12:13

komanch napisał(a):Jeśli proponujecie wyruszyć z Lozovac ze względu na tłumy, to tak zrobię, czyli start stamtąd. Po krótkiej przejażdżce autobusem w dół Lozovac znajdę się od razu przy przystani? czy bilety na statek mam kupić od razu na początku w kasie? czy dopiero jak zjadę?

Przystań jest 500 m od dolnej pętli autobusowej.
(idąc w górę rzeki)
Bilety kupisz na statku.
(tak nam powiedzieli w budce przy pętli)
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 22.02.2013 12:22

Mam już sporo informacji :) Teraz tak, czy są jakieś różne trasy stateczkiem do wyboru (wypływając z Lozovac)?
Rozumiem, że płynę w kierunku wyspy Visovac ...
próbuję coś zaplanować, żeby to zgrać jeszcze z odwiedzeniem Laskovica.
Jacek S napisał(a):A tu także trzeba dojechać - polecam
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 22.02.2013 13:20

Broszurki znam, niestety nie do końca potrafię się w nich odnaleźć,
uproszczając sprawę, przypuśćmy, że płynę do Visovac, później do Roski Slap ... dalej już nie,
co z powrotem? czy jestem jakoś ograniczony czasowo jesli chodzi o czas przebywania w poszczególnych miejscach? ile trwa łącznie podróż tam i z powrotem? mogę się poruszać tylko w ramach jednego i tego samego statku?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.02.2013 13:26

Czas trwania poszczególnych rejsów jest w rozpisce, którą załączyłem powyżej.
Ograniczony czasowo?
Na zwiedzanie Visovac jest 30 minut.
Mogę się poruszać tylko w ramach jednego i tego samego statku?
Tego nie wiem.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 22.02.2013 13:43

Wg broszurek, do Visovac 2h, zwiedzanie 0,5h, do Roski Slap 3,5h to już razem 6h, licząc tyle samo powrót, to daje 12h? 8O
a gdzie zwiedzanie Roski Slap i potem Skradinski Buk? Coś chyba źle czytam albo nie rozumiem?
Ostatnio edytowano 22.02.2013 13:45 przez komanch, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.02.2013 13:45

Jak dla mnie to podany jest czas "tam i powrót?
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 22.02.2013 13:48

Jacek S napisał(a):Jak dla mnie to podany jest czas "tam i powrót?

Tzn że 3,5h to jest trasa do Roski Slap i z powrotem z zaliczeniem Visovac?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.02.2013 13:49

Moim zdaniem tak.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone