Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wodospady KRKA i Primosten

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2007 20:25

j23 napisał(a):jadę do Rogoznicy i jednym z punktów wycieczkowych są wodospady Krka i Sibenik, myślałem pojechać rano na wodospady i rzecz jasna popłynąć atatkiem, a wracając wstąpić do Sibenika, zjeść dobrą kolację, pospacerować po starówce, dlatego chciałbym wiedzieć czy to jest wykonalne

Jest, lecz wszystko raczej galopem.....
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 05.06.2007 20:45

FUX napisał(a):
j23 napisał(a):jadę do Rogoznicy i jednym z punktów wycieczkowych są wodospady Krka i Sibenik, myślałem pojechać rano na wodospady i rzecz jasna popłynąć atatkiem, a wracając wstąpić do Sibenika, zjeść dobrą kolację, pospacerować po starówce, dlatego chciałbym wiedzieć czy to jest wykonalne

Jest, lecz wszystko raczej galopem.....

chyba to podzielę na dwa razy, może ktoś doradzi co dołożyć do Sibenika, aby zająć cały dzień
Sylvim
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylvim » 06.06.2007 08:30

Trogir :)
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 06.06.2007 13:20

Trogir jest planowany razem ze Splitem, czyli cały dzień Split popołudnie i wieczór Trogir
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.06.2007 15:40

W Splicie dłużej niż 2 h nie ma co robić.
Sugeruję wycieczkę do Zadaru. Klimatem zbliżony do Sibenika, Trogiru.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 06.06.2007 16:26

FUX napisał(a):W Splicie dłużej niż 2 h nie ma co robić.
Sugeruję wycieczkę do Zadaru. Klimatem zbliżony do Sibenika, Trogiru.

W Zadarze byłem w zeszłym roku, w tym chciałbym bardziej na południe, jeżeli w Splicie wystarczą 2-3 godziny to może więcej czasu poświęćić na Trogir i wyspę Ciovo, w końcu zawsze można wrócić wcześniej na kwaterę
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 06.06.2007 21:43

Jaki jest stan dróg koło wodospadów Krka?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.06.2007 21:45

mariusz29 napisał(a):Jaki jest stan dróg koło wodospadów Krka?

Im wyżej lastriko!!!
Jest zarąbiście........
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 07.06.2007 17:51

FUX napisał(a):

Im wyżej lastriko!!!
Jest zarąbiście........

... dla auta terenowego, czy osobowego?
madziadk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziadk » 07.06.2007 17:58

o jakich wodospadach krka jest mowa?? wlasnie jade na urlop do chorwacji i posukuje atrakcji.......
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 07.06.2007 18:25

madziadk napisał(a):o jakich wodospadach krka jest mowa?? wlasnie jade na urlop do chorwacji i posukuje atrakcji.......

Niedaleko Sibenika znajduje się Park Narodowy KRKA, gdzie można zobaczyć wodospoady jakie tworzą się na rzece Krka.
Cud natury :!:
Pozdrav
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.06.2007 19:07

mariusz29 napisał(a):
FUX napisał(a):

Im wyżej lastriko!!!
Jest zarąbiście........

... dla auta terenowego, czy osobowego?

Corollą dałem radę. Polecam. Lewą strona pod górę. Najpierw asfalty, później dróżki we wioskach, na ktorych z autobusem się nie zmieścisz, następnie koniec asfaltów w prawo, lastriko, przejazd grobl i wąskim mostkiem i wracasz do Sibenika.
Jest czadowo.
Nie mam przy sobie atlasu (pożyczyłem), wtedy podalbym Ci mieściny. Na stronie parku powinny być mapki, jak sądzę.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.06.2007 19:58

madziadk napisał(a):o jakich wodospadach krka jest mowa?? wlasnie jade na urlop do chorwacji i posukuje atrakcji.......

Tu możesz zobaczyć atrakcję, o którą pytasz - z dodatkiem Plitvic

http://www.kurys.pl/thumbnails.php?album=21
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 08.06.2007 11:29

my 10 dni bylismy na riwerze makarskiej w tucepi tam tez wiedzilismy wszystkie atrakcje riwery oraz pobliskie wyspy:)
pozniej na 4dni przenieslismy sie do primosten, miasteczko bardzo urokliwe i z klimatem- z drogi wyglada super , ale na wypoczynek zupelnie nie dla mnie.
tlumy w polowie wrzesnia apartamenty o wiele drozsze niz na riwerze i dla mnie bardzo malo atrakcyjna okolica..plaze kiepskie;/
miasteczko to dobry punkt wypadowy do zwiedzania, ale gdybym wczensiej wiedziala to na pewno bym sie zatrzymala blizej rogoznicy bo tam jednak duza roznica cenowa.
takze ograniczylabym pobyt tam do 2dni:)
bedac w primosten zwiedzislimy wlasnie wodospady krka( jechalismy busem) bylismy tam pol dnia...
pozniej wieczorem pierwszy raz pojechalismy do trogiru i sie w nim zakochalam-cudowny..:)))
Split to tak 3godz zwiedzania(choc starowka bardzo atrakcyjna)
jeszcze pare razy wracilismy do trogiru gdzie robilismy duze zakupy na targu(dosc przystepne ceny) i chodzilismy uliczkami tej cudownej starowki:)))
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 08.06.2007 12:54

FUX napisał(a):Corollą dałem radę. Polecam. Lewą strona pod górę. Najpierw asfalty, później dróżki we wioskach, na ktorych z autobusem się nie zmieścisz, następnie koniec asfaltów w prawo, lastriko, przejazd grobl i wąskim mostkiem i wracasz do Sibenika.
Jest czadowo.
Nie mam przy sobie atlasu (pożyczyłem), wtedy podalbym Ci mieściny. Na stronie parku powinny być mapki, jak sądzę.

Kiedy jechałem pierwszy raz do Chorwacji, trwała wojna w Kosowie, zgubiliśmy się w górach nad parkiem Krk'a. Wyludnione wioski, zniszczone domy, totalne odludzie, szutrowe drogi - nie nastrajało to wesoło :(

Kiedy dwa lata temu wybraliśmy się w tę okolicę na wycieczkę stwierdziliśmy, że praktycznie nic się tam przez ostatnie lata nie zmieniło.

Jeśli chcesz pojechać w tę okolicę to polecam zaopatrzyć się w dobrą mapę. Autem osobowym przejedziesz.

Pzdr
Tomek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wodospady KRKA i Primosten - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone