Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wodny transport z Hvaru (Sucuraj) - Korcula (miasto)

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rakso70
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rakso70 » 16.05.2011 12:08

W tym roku ponownie odwiedzam Chorwację. Tym razem nie Peljesac, a wyspę Hvar. Lubię mieć prawie wszystko dograne i już dziś planuję pewne rzeczy. Chcielibyśmy się wybrać do Korculi (miasto). Ja i moja rodzina byliśmy w tym urokliwym miejscu kilka razy, ale nasi tegoroczni towarzysze podróży, będą w CRO pierwszy raz. Będziemy się byczyć w zatoce Skozanje. Może ktoś wie czy z samego Sucuraju, lub z innych bliskich okolic pływa "coś" do Korculi? Chodzi mi o przeprawę wyłącznie pasażerską, wzorem np. Orebic-Korcula (jakiś tramwaj wodny).
I żeby nie zakładać odrębnego wątku, mam jeszcze pytanie.

Czy port w Dubrovniku (przyjmujący promy) jest daleko od starej części miasta i czy "z buta" nie będzie to zbyt forsowna wycieczka, zważywszy na lejący się z nieba żar. Zawsze można wziąć taryfę lub podjechać busem.

Zastanawiam się też ile wcześniej (aby się załapać) muszę stanąć w Splicie w kolejce (tym razem z autem) aby dostać się na Hvar (Stari Grad) promem. Ale to już zależy od lokalnych uwarunkowań i nic w tej mierze nie zaplanuję.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.05.2011 14:41

Z Sućurja masz tylko prom na ląd (do Drvenika); z m. Hvar pływa katamaran do m. Kočula krilo jet.
Ale nie ma możliwości wrócić w ten sam sposób tego samego dnia. Jednodniowa wycieczka niestety tylko drogą lądową.. przez Pelješac...

A ile czasu przed odpłynięciem promu do St.Gradu należy ustawić się w kolejce .. cóż wszystko zależy od tego, który moment w sezonie, jaki dzień tygodnia.. ale generalnie w sezonie zawsze dobrze być ok 2 h przed.
gosiek_tk
Globtroter
prom dla samochodów Hvar - Korcula

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiek_tk » 07.06.2011 08:20

Witam, jak to jest w końcu z promem dla samochodów z Hvaru na Korculę, czy obecnie taki kursuje? Ile razy w tygodniu? Na forum są przeróżne informacje z różnych lat...
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 07.06.2011 08:44

Zajrzyj tu:
http://www.jadrolinija.hr/pdfs/ENG.%20C ... 202011.pdf
Ceny: http://www.jadrolinija.hr/pdfs/EUR%20-% ... 202011.pdf - w EURO!

Krótko: w poniedziałek i piątek, z Starego Gradu (9.45) do Korculi (13.30), powrót te same dni (13.00 - 16.40).
gosiek_tk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiek_tk » 07.06.2011 09:30

Super, dziękuję bardzo! Nie mogę się tylko w żaden sposób zorientować co do ceny na odcinku Stari Grad - Korcula, czy jest ona taka sama jak np. ze Splitu na Korculę?
gosiek_tk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiek_tk » 15.06.2011 14:21

Witam, właśnie się okazało, że prom samochodowy jest jednak w sobotę, a nie w piątek (jeśli się mylę to proszę o informację) !!! Czy ktoś może mi powiedzieć ile zajmie nam przemieszczenie się z Hvaru na Korculę poprzez powrót na ląd? Jaką trasę najlepiej obrać? Prom z Sucuraja i potem przez Peljesac? Z góry dzięki za pomoc!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.06.2011 14:35

gosiek_tk napisał(a):Witam, właśnie się okazało, że prom samochodowy jest jednak w sobotę, a nie w piątek (jeśli się mylę to proszę o informację) !!! Czy ktoś może mi powiedzieć ile zajmie nam przemieszczenie się z Hvaru na Korculę poprzez powrót na ląd? Jaką trasę najlepiej obrać? Prom z Sucuraja i potem przez Peljesac? Z góry dzięki za pomoc!

A juści, w sobotę (jeśli o promie relacji Rijeka - Dubrovnik mówimy)...
Twoje pytanie, ile czasu zajmie Ci trasa z przeprawą z Sućurja, to trudnawe pytanie.. Musisz określić skad będziesz startował na Hvarze, dokąd na Korčulę chcesz się dostać i baaardzo istote, w którym momencie sezonu...
gosiek_tk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiek_tk » 15.06.2011 14:58

Dokładnie 1.07 (myślałam, że wtedy jest prom samochodowy, takie info dostałam i tak mamy noclegi :( ) Na Hvar bedziemy we Vrboskiej, na Korculi Lumbarda. Przy okazji będę wdzięczna za podanie informacji o cenach tych innych promów jeśli tylko takie posiadacie...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.06.2011 22:10

Nie ma żadnych innych promów pomiędzy wyspami Hvar i Korčula.. jeszcze tylko katamaran, ale wspominasz, że chodzi o przemieszczanie się z autem...więc odpada.
Z Vrboskiej masz jakieś 90 min. do Sućurja, stamtąd promem ok. 30 min. rejsu (Jadrolinija). Z Drvenika albo rejs do Korčuli http://www.lnp.hr/upload/Pdfs/plovidben ... 011-03.pdf
albo 25 km do Ploče i tam przeprawa promowa do m. Trpanj (Jadrolinija). Z Trpnja przejazd do Orebića i rejs do Dominče (Korčula) - Jadrolinija.. albo z Drvenika jazda lądem na Pelješac i z Orebića rejs na Korčulę..
Zajrzyj na strony przewoźników, tam znajdziesz cenniki, czas trwania rejsu itp. A z mapy wyczytasz odległości.. pamiętaj tylko, że po Jadrance nie jeździ się zbyt szybko, bo jest krętawa i zatłoczona w sezonie.
gosiek_tk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiek_tk » 16.06.2011 07:11

Dziękuję bardzo! A z doświadczenia, którą opcję preferujecie? Mamy nawet ochotę na przejazd przez Peljesac, tylko nie wiem czy to nie będzie za długo trwało....

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone