Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

woda ???

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AgaKon
Croentuzjasta
woda ???

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaKon » 24.05.2006 22:30

czy to prawda,ze woda z kranu jest niedobra i lepiej gotować wszytsko na wodzie mineralnej :?: :?: :?:
virago
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) virago » 24.05.2006 22:48

Podobno tak jest zalezy moze od regionu lepiej wziasc jak masz mozliwosc przynajmniej na poczatek chyba ze cie stac zaplacic na miejscu . mysle ze po jakims czasie sie mozna przywyczaic a do jakiego regionu masz zamiar jechac ? a tak pozatym to bardzo ladnie wygladasz na zdieciu . Pozdrawiam :wink:
AgaKon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaKon » 24.05.2006 22:56

virago dziękuję Ci bardzo :oops: siem zawstydziłam normalnie :wink: no cóż wodę ze sobą napewno wezmę :D nie wiem jak będzie z gotowaniem ale chociaż do kawki dobra woda się przyda :D a wybieram się na Istrię chociaż już mam mieszane uczucia bo straszą pogodą :? w pierwszym planie miał być Dubrownik ale zmieniliśmy zdanie :) no ale jedziemy przyczepami to zawsze będzie można pojechać gdzieś dalej :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.05.2006 23:57

Szefowo :wink: jeśli chcesz zabrać wodę, to nie do gotowania, ale do picia, bo ichniejsza mineralna troche inna niż nasza (słonawa), natomiast do gotowania wodę z kranów możesz używać, kawka będzie dobra :lol:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.05.2006 07:18

no i jeszcze w temacie "kawa" - kawa będzie dobra, jak będzie dobra kawa - chorwackich nie polecam:
- bo drogie ogólnie
- a jak tanie, to wstrętne strasznie (podobnie, jak dżemy) ... cóż - wiadomo - co tanie, to tanie - polecam zabrać kawę z Polski
An&Ko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) An&Ko » 25.05.2006 08:21

A ja dodam coś o kawce.
Gospodyni z Cro nauczyła nas parzyć kawke po "ichniemu" w tych ich śmiesznych garnuszkach z rączka do tego dostalismy śliczne małe filiżaneczki i tackę na czas pobytu.
Było pysznie. Kawa rozpuszczalna odpadała w przedbiegach.
Moze cromaniacy juz znają ten przepis ale my poznalismy go dopiero wtedy i bardzo nam przypadł do gustu!
bushi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bushi » 25.05.2006 08:25

Dorzucę swoje 3 grosze bo mój pierwszy wyjazd oparłem przede wszystkim na poradach znalezionych na forum - wypada się więc zrewanżować kolejnym nowicjuszom. Jak radzi Janusz zabrałem dwie zgrzewki naszej mineralnej i zaoszczędziłem średnio około 20zł. Chorwacka jest niestety droższa, ale czy warto za taką cenę taszczyć dodatkowe dziesiątki kilogramów?
Popularna Jamnica rzeczywiście wykrzywia uśmiech, ale przynajmniej w okolicach Dubrownika (sieć sklepów Konzum choć nie tylko) trafiłem na wodę Studenac, która niczym nie ustępuje naszej Cisowiance i jest świetna. Propnuję zatem wziąć coś do picia, ale nie za dużo - byle wystarczyło na pierwszy okres niezbędny do rozpoznania terenu.
Woda dostępna na campach doskonale nadaje się na kawę - sensacji nie było.
Podzielam obawy co do pogody, chociaż ta jak zwykle jest nieprzewidywalna. W sierpniu ubiegłego roku wiele osób uciekało z centralnej i północnej Chorwacji na południe, gdzie co najwyżej pogrzmiało i pokropiło. Przez 20 dni zaliczyliśmy jedną burzę na konto testowania nowego namiotu.
AgaKon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaKon » 25.05.2006 10:06

Janusz :D się uśmiałam z tej szefowej :wink: ja też pozdrawiam bo na innym wątku zapomniałam :wink:

An&Ko heh mogę prosić o ten przepisik :oops:

dziękuje wam za radę tak myślałam o wzięciu ze 3 zgrzewek wody a potem zobaczymy co będzie :D najważniejsze żeby kawka była dobra bo bez kawy nie funkcjonuje normalnie 8)
waldemort
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemort » 25.05.2006 11:15

Parę kilometów za Dubrownikiem jest takie nasze Makro nazywa się Getro,wybór wody bardzo duży i ceny jak nasze.
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 25.05.2006 13:24

W Podstranie nasi gospodare czerpią wodę ze źródełka w górach,i można ją bez obaw pić nieprzygotowaną :) z tego samego źródełka dopływa też(chyba) woda do mini-fontanny na promenadzie w Splicie :roll: a co do mineralki to potwierdzam,że Studenac jest bardziej przychylny naszym podniebieniom niż Jamnica,i jest chyba w tej samej cenie :wink:
AgaKon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaKon » 25.05.2006 14:02

dzięki :D
spisałam sobię tą nazwę do mojego kalendażyka danych 8)
jacek20
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek20 » 25.05.2006 14:17

Najgorzej z kranówą jest na wyspach , jest prawdopodobnie odsalana .
Co do pogody to na Istrii jest z tym różnie,najczęściej występują gwałtowne burze.

P.S. Na forum - społeczność Cro.pl , masz temat - Nysa i okolice

Pozdrawiam
Jacek[/quote]
Sventevith
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sventevith » 25.05.2006 15:11

Nie każda miejscowa woda mineralna jest niedobra. Ja polecam wodę o nazwie BISTRA. Smakuje jak nasza.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 25.05.2006 15:26

na Istrii woda nie za bardzo!!
ja pije wode z butelki (nie woda mineralna - woda stolowa "sveti rok" studnia z Velebitu - 6litrow/9kn)
woda z kranu do gotowania-dobra
kawa dobra, jak gatunek kawy dobry(polecam "franck kava")
dla smakoszuw kawy-polecam kawe po turecku
pogoda na Istrii, trudno powiedzieć(teraz powietrze/24st.C, morze/19st.C)
prognoze pogody znajdziesz na:
http://www.dhmz.htnet.hr
pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2006 15:50

Z wód mineralnych godna polecenia jest jest jeszcze:
Woda mineralna gazowana Kiseljak - 1,5 litra http://www.sarajevski-kiseljak.com/
- kosztuje ok. 4 kuny, ale na Istrii tego gatunku może nie być, bo jest z sąsiedniej Bośni , i najcześciej bywa w Dalmacji- ta woda jest "do picia" bo nie ma słonawego smaku.
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC