Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

woda ???

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 25.05.2006 18:21

Jadącym przez Węgry mogę polecić tamtejsze wody mineralne. Mnie szczególnie utkwiła w pamięci woda Kristlyviz - bardzo dobra.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 25.05.2006 19:50

I nie tylko!!!
My zawsze jedziemy przez Węgry, po drodze kupujemy super winko, salami, paprykę itd.
Ponieważ jeździmy koniec -sierpnia wrzesień to papryka, pomidory, winogrona są za grosze. No i ulubine przez moja drudą połowe melllllllony. Mniam
Forinty kupujemy np. w Węgierskim tesco zawsze jest dobry kurs.

DLA TYCH KTÓRZY NIE MAJĄ JESZCZE "WALUTY"
Aktualnie dolar stoi, b nisko EUR/UDS 1.28 myśle że do wakacji trend ulegnia zmianie odstawiam ok 1,22 to powoduje, że dzisiaj (1 USD=3,08),
powinien się kształtowac na poziomie ok 3,23 , a w konsekwencji kupimy kuny o ok. 4,7% taniej.
Jeśli planujecie kupno walyt do wymiany w Chorwacji to polecam aktualnie kupic dolary.
Zobaczycie powtórzę ten post na koniec czerwca. I zobaczymy.
Troszke się na tym znam.
AgaKon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaKon » 25.05.2006 20:41

hmmm no my przez Węgry niestety nie jedziemy :?

daisykf dzięki za rade muszę o tym pomyśleć nawet bym na to nie wpadła :roll: :?

a powiedzcie mi czy jest tam woda mineralna , np naturalnie mineralizowana albo niegazowana :?: :?: :?: i jak mam je rozróżnić :roll:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 25.05.2006 21:07

AGAKON

sorry w płynów to ja tylko winko, o tym mogę pisać i mówić dużo.
Jeśli w "tym temacie" masz pytania, to służe radą
AgaKon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaKon » 25.05.2006 21:33

daisykf haha no to poleć mi coś godnego :D
moja koleżanka własnie dziś zachwalała śliwowice nigdy nie próbowałam :D więc będę miała okazję :wink: generalnie gustuje w Whesky ale czegoś nowego też trzeba spróbowac :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2006 21:51

No i z tematu "woda do gotowania" przeszliśmy na temat "woda ognista"
A śliwowica najlepsza jest w Łącku :lol:
http://www.dolinadunajca.pl/galeria_sliw.html
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2006 22:03

AgaKon napisał(a):hmmm no my przez Węgry niestety nie jedziemy :?

daisykf dzięki za rade muszę o tym pomyśleć nawet bym na to nie wpadła :roll: :?

a powiedzcie mi czy jest tam woda mineralna , np naturalnie mineralizowana albo niegazowana :?: :?: :?: i jak mam je rozróżnić :roll:

http://www.jamnica.hr/#
http://www.cetina.hr/home.html
AgaKon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaKon » 25.05.2006 22:18

Januszku dziękuje jestes niezastąpiony :D
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 25.05.2006 22:24

AgaKon napisał(a):daisykf haha no to poleć mi coś godnego :D
moja koleżanka własnie dziś zachwalała śliwowice nigdy nie próbowałam :D więc będę miała okazję :wink: generalnie gustuje w Whesky ale czegoś nowego też trzeba spróbowac :wink:

Jasio wędrowniczek - oczywiście
Jeśli chodzi o Węgry polecam wina z regionu KEFRANKlOS
1.szczególnie dla pań Kefrancos-Rose Feledes-Tajbor
2.dla panów Kefrankos -Alfoldi
3. dla wszystkich Harselevelu Zempleni
Niestety nasza wiedza kończy się na Egri Bikaver, a powinna się dopiero zaczynać. O Tokajach nie wspomnę bo to wszyscy wiedzą.
Jest to podstawowa przyczyna dlaczego zawsze jade przez zach Węgry.
Nie potrafie wklejać zdjęć, bo czym jak czym ale moją piwniczką mógłbym sie pochwalić
:roll: :lol: :roll: :lol: :roll: :lol: :roll: :lol: :roll:
Ostatnio edytowano 25.05.2006 22:41 przez daisykf, łącznie edytowano 1 raz
AgaKon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaKon » 25.05.2006 22:33

daisykf :D pozapisywałam pobróbuje jeśli będzie mi dane i napewno się pochwale chociaż po wonach boli mnie głowa :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2006 23:11

Aga :lol: -czyżby byłaś ze znaku zodiaka PANNA :wink: (bo je boli głowa)
http://www.alchemik.terramail.pl/alkohol.htm#6
:papa:
Ps. a ja przyznaję się , że jestem spod znaku LWA :wink:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 26.05.2006 11:54

Lew-samiec łatwo rozpoznawalny po grzywie. Może ważyć do 250 kg i osiągać do 1,3 m w kłębie. Lwy są mięsożercami żyjącymi w grupach rodzinnych, składających się ze spokrewnionych samic. Można go spotkać w całej Chorwacji. Stwierdzono, że grzywa samców ma powiązania z godami. Bujniejsza, ciemniejsza grzywa oznacza lepszego kandydata dla samicy. :lol:
Judash
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Judash » 26.05.2006 12:56

Bedac kilka lat temu w miescowosci Podgora gospodyni poinformowala nas, ze woda z kranu jest tak smaczna, iz nie warto wydawac pieniedzy na wode mineralna.Faktycznie mineralna nie smakowala nikomu!Zaufalismy gospodyni , bo powiedziala nam, ze jest alergiczka i musi uwazac co spozywa ;)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 26.05.2006 14:26

daisykf napisał(a):I nie tylko!!!
My zawsze jedziemy przez Węgry, po drodze kupujemy super winko, salami, paprykę itd.
Ponieważ jeździmy koniec -sierpnia wrzesień to papryka, pomidory, winogrona są za grosze. No i ulubine przez moja drudą połowe melllllllony. Mniam
Forinty kupujemy np. w Węgierskim tesco zawsze jest dobry kurs.
(ciach)

Obudziłeś wspomnienia tymi melonami, a właściwie ich nieziemskim zapachem :D :D :D

Czy hmarkety Tesco na Węgrzech też są czynne całą dobę jak u nas? Planuję podróż nocą i chciałbym się zaopatrzyć właśnie w miejscowe owocki i winko.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 26.05.2006 14:32

Adam,K napisał(a):Lew-samiec łatwo rozpoznawalny po grzywie. Może ważyć do 250 kg i osiągać do 1,3 m w kłębie. Lwy są mięsożercami żyjącymi w grupach rodzinnych, składających się ze spokrewnionych samic. Można go spotkać w całej Chorwacji. Stwierdzono, że grzywa samców ma powiązania z godami. Bujniejsza, ciemniejsza grzywa oznacza lepszego kandydata dla samicy. :lol:

Ha - coś mi się tu nie zgadza, bo np.idolem mojej lwicy jest Telly Savalas i ja, a jak widać na zdjęciu obok bujną grzywą nie grzeszę :lol: Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC