Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wnetrza i architektura

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 21.03.2008 00:02

Wiech, chyba muszę sie jszce ra wybrac do B-B, mam ok 40km a wpadłem raz na 2 godzinki z rodzinką i nie chciało mi sie siedzieć w bloku i zajadać placków wiec wybraliśmy sie cos pofocić... Pokazałeś, że jest u was co robić...:) Sympatyczne zdjęcia..:)
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 21.06.2008 23:09

Czemu tu tak nudno. Nikt nie fotografuje budynków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2008 22:22

LRobert napisał(a):Czemu tu tak nudno. Nikt nie fotografuje budynków.

Domagasz się, więc masz. Pokazałeś Wiedeń, to może ode mnie coś z Pragi.
Gdy się stoi w takiej kolejce do wejścia do katedry św. Wita,
Obrazek
nic dziwnego, że z nudów człowiek zaczyna się rozglądać i szuka czegoś
ciekawego. A na górze zwykle mało widoczne łuki rozporowe
Obrazek
i rzygacze. Wikipedia mówi, że rzygacz (gargulec, garłacz, pluwacz) to
ozdobne, wystające poza lico muru, zakończenie rynny dachowej, z którego woda deszczowa ma swobodny odpływ. Rzygacze zwykle mają fantazyjne formy. W katedrze św. Wita są m.in. takie
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2008 23:47

Może jeszcze trzy rzygacze:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
W życiu bym na nie nie zwrócił uwagi, gdyby nie nudy w kolejce.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.06.2008 09:09

To jeszcze jeden :D rzygacz od Św. Wita:
Obrazek
Ostatnio edytowano 19.06.2010 16:02 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2008 10:28

dangol - pięknie pokazałaś katedrę. Ja tak ładnych zdjęć nie mam, ale wkleję tu jeszcze jedno, bo katedra to niezwykle skomplikowana budowla, co widać właśnie w szczegółach.
Obrazek

Nie wyjeżdżajmy jeszcze z Pragi. Tam tak ładnie. Jest tyle szczegółów, na które warto zwrócić uwagę. Np.
Obrazek

albo Czarna Madonna
Obrazek

czy takie płaskorzeźby
Obrazek

albo to
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2008 11:00

Nie zapominając o Orloju, który obfotografowany jest przez wszystkich i z każdej strony.
Obrazek

Jeśli się jednak przyjrzeć Orlojowskim rzeźbom dokładniej, to widać, jak magistrat praski walczy z plagą gołębi
Obrazek

Może jeszcze kilka szczegółów praskich
Obrazek

albo taka metaloplastyka
Obrazek

czy takie figurki
Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.06.2008 14:37

Figurki z ostatniego zdjęcia wiecha to oczywiście detal z pieknej secesyjnej kamieniczki ( do Pragi muszę jeszcze przyjechać, bo do muzeum Muchy nie dotarłam, a bez tego nie ma pełnego obrazu praskiej secesji):

Obrazek

Obrazek

Orloj - z trochę szerszej perspektywy:

Obrazek

Obrazek

wiech napisał(a): Nie wyjeżdżajmy jeszcze z Pragi. Tam tak ładnie.

To będziemy "spacerować" dalej :D , a LRobert nie będzie miał okazji do stwierdzenia "Czemu tu tak nudno."
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2008 19:20

No to dalszy ciąg spaceru po Pradze. Ja - jak na razie - skupię się na szczegółach. Najpierw jakaś latarnia na Hradczanach. Rzadko spotykana
Obrazek

Takie coś śmiesznego w pasażu Havla
Obrazek

Filar mostu nad Wełtawą...
Obrazek

...fotografowany oczywiście ze stateczku.
Obrazek

Kto dziś buduje takie filary. No kto?
Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.06.2008 22:03

Kto dziś buduje takie filary? Nikt :( - teraz ważniejsze jest żeby :? most wogóle wybudować, a inżynierom od mostów (a już na pewno tym, co im projekt zlecają) chyba nie bardzo zależy, żeby wykazać się duszą artysty...

wiech napisał(a): Takie coś śmiesznego w pasażu Havla

To psikus Davida Černego :D . Pierwowzór to oczywiście dostojny pomnik konny świętego Wacława :wink: :

Obrazek

Św. Wacław w pasażu na brzuchu rumaka zwisającego smętnie z sufitu doskonale obrazuje czeskie poczucie humoru :D. Też oczywiście mam taką fotkę:

Obrazek

Pasaż to dzieło Vaclava Havla - ale rzecz jasna :wink: nie byłego prezydenta, lecz jego starszego krewnego. Właścicielką pasażu jest Dagmar Havlova - ale nie żona eks-prezydenta, lecz jego bratowa :D . Czeski film :?: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2008 22:47

Pokazać Ci czeski film? Tu dopiero nie wiadomo o co chodzi i co autor miał na myśli.
Obrazek

I w ten sposób można przejść do budynków, wszak to temat "Wnętrza i Architektura". Wieczorne zdjęcie pałacu Adria...
Obrazek

... i kawałek tego pałacu, już w porannym świetle.
Obrazek

Coś pięknego na jednej z bocznych uliczek, na co natrafiliśmy szukając knajpy "U Fleku". Niestety, w niedzielę rano restauracja była zamknięta.
Obrazek

Poranne słońce dawało tak ciekawe kontrasty, że to trzeba było sfotografować.
Obrazek

"Pijany", albo "Tańczący budynek" chyba nie pasuje do tamtejszej atmosfery, czy klimatu, ale przecież to też Praga.
Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.06.2008 00:08

:D
Ostatnio edytowano 19.06.2010 16:04 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2008 09:17

Z malowanych i rzeźbionych fasad pokażę jedną na Malej Stranie....
Obrazek

.... i kilka z Hradczan. Pierwsza, to oczywiście budynek Ministerstwa Spraw Zagranicznych
Obrazek

i jego fragment (tu też walczą z gołębiami)
Obrazek

To malowany budynek Muzeum Historii Wojskowości
Obrazek

i nie pamiętam co, ale fasada solidnie rzeźbiona
Obrazek

Z Josefova jedno zdjęcie
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2008 14:15

dangol nie dołączyła dziś nowej porcji praskiej architektury (pewnie rozpoczęła już wakacje), z Pragą zostałem więc sam. Aby zadowolić twórcę wątku LRoberta należało by pokazać jakieś wnętrza. Knajpa "U Švejka" - z tych zdjęć jestem dumny, bo rzadko kto je pokazuje. Z Haškiem i Švejkem związana jest restauracja "U Kalicha", po naszemu "Pod Kielichem". W tej chwili jest to duży lokal mieszczący kilka wycieczek. Tam w holu umieszczono figurę Švejka siedzącego za stolikiem i portret najjaśniejszego cesarza "obesrany przez muchy" oraz pamiątki z epoki szwejkowskiej, natomiast w sąsiadującej z "U Kalicha" salce urządzono piwiarnię "U Švejka". Niewielką, bo mieszczącą tylko trzy stoliki, ale, co ważne, pozostawiono jej archiwalny charakter.
Obrazek

Na ścianach wisi wiele zdjęć i dokumentów z czasów, kiedy Hašek pisał swego Švejka,
Obrazek

a pozostałe wolne części ścian pokryte są podpisami zwykłych turystów...
Obrazek

i niezwykłych. Spośród wielu innych barman wyłuskał podpis Jacquesa Chiraca,
Obrazek

a gdy dowiedział się, że jesteśmy Polakami odszukał podpis byłego prominenta Mieczysława Wachowskiego
Obrazek

i Romana Polańskiego
Obrazek
Ze zdjęć jestem dumny, bo do piwiarni "U Švejka" trudno się dostać - toż to maleństwo, tylko 3 stoliki. W sąsiedztwie otwarto specjalną poczekalnię. A my dostaliśmy się tylko dlatego, że był to niedzielny poranek.
Na zakończenie chciałbym jeszcze pokazać wnętrze praskiego głównego dworca kolejowego - hala czeka w kolejce na swój remont
Obrazek

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 26.06.2008 17:08

:roll:
Ostatnio edytowano 19.06.2010 16:05 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Wnetrza i architektura - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone