napisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2008 14:15
dangol nie dołączyła dziś nowej porcji praskiej architektury (pewnie rozpoczęła już wakacje), z Pragą zostałem więc sam. Aby zadowolić twórcę wątku LRoberta należało by pokazać jakieś wnętrza. Knajpa "U Švejka" - z tych zdjęć jestem dumny, bo rzadko kto je pokazuje. Z Haškiem i Švejkem związana jest restauracja "U Kalicha", po naszemu "Pod Kielichem". W tej chwili jest to duży lokal mieszczący kilka wycieczek. Tam w holu umieszczono figurę Švejka siedzącego za stolikiem i portret najjaśniejszego cesarza "obesrany przez muchy" oraz pamiątki z epoki szwejkowskiej, natomiast w sąsiadującej z "U Kalicha" salce urządzono piwiarnię "U Švejka". Niewielką, bo mieszczącą tylko trzy stoliki, ale, co ważne, pozostawiono jej archiwalny charakter.
Na ścianach wisi wiele zdjęć i dokumentów z czasów, kiedy Hašek pisał swego Švejka,
a pozostałe wolne części ścian pokryte są podpisami zwykłych turystów...
i niezwykłych. Spośród wielu innych barman wyłuskał podpis Jacquesa Chiraca,
a gdy dowiedział się, że jesteśmy Polakami odszukał podpis byłego prominenta Mieczysława Wachowskiego
i Romana Polańskiego
Ze zdjęć jestem dumny, bo do piwiarni "U Švejka" trudno się dostać - toż to maleństwo, tylko 3 stoliki. W sąsiedztwie otwarto specjalną poczekalnię. A my dostaliśmy się tylko dlatego, że był to niedzielny poranek.
Na zakończenie chciałbym jeszcze pokazać wnętrze praskiego głównego dworca kolejowego - hala czeka w kolejce na swój remont