Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włoskie kempingi

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robur
Odkrywca
Włoskie kempingi

Nieprzeczytany postnapisał(a) robur » 11.08.2018 10:36

Szukam opinii na temat włoskich kampów, interesują mnie campy przy plaży, z tego co zauważyłem takowe jedynie nad Adriatykiem, lub daleko na południu albo Sardynia
Najchętniej pojechalibyśmy na duży kemping nad może Liguryjske, powiedzmy gdzieś pomiędzy san Remo a Livorno, koniecznie z lokalizacją przy plaży, bo to cały urok bycia na campach.
W tym rejonie jak patrzyłem to campingi są jakieś 2-5km od plaży, albo te przy plaży mają tylko **
Może ktoś coś polecić?

Ewentualniebył ktos na kampie Vigna sul Mar (Adriatyk) lub inne adriatyckie kampy godnie polecenia- jakies opinie?
i jak z komarami w tej italii?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 11.08.2018 10:54

Z kempingami w północno-zachodniej części Włoch jest trochę słabo, zwłaszcza w okolicach Cinque Terre. Jak już są, to położone często tarasowo, więc nie nad samym morzem. Być może lepiej jest bliżej granicy z Francją, ale w tamtych rejonach nie byłem.
Polecam lekturę strony camping.it, jest tam sporo informacji.
Ostatnio byłem kilka razy na kempingach w rejonie laguny weneckiej (Lignano Sabbiadoro, Caorle - camping Laguna Village) i Rawenny. Kempingi z fajną infrastrukturą, basenami, restauracją, sklepikami. Ale też i z komarami, i to pomimo prowadzonych oprysków. Więc zarówno jakieś offy, jak też świeczki przeciwkomarowe się przydają.
Globtroterek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Globtroterek » 18.09.2018 16:51

robur napisał(a):Szukam opinii na temat włoskich kampów, interesują mnie campy przy plaży, z tego co zauważyłem takowe jedynie nad Adriatykiem, lub daleko na południu albo Sardynia
Najchętniej pojechalibyśmy na duży kemping nad może Liguryjske, powiedzmy gdzieś pomiędzy san Remo a Livorno, koniecznie z lokalizacją przy plaży, bo to cały urok bycia na campach.
W tym rejonie jak patrzyłem to campingi są jakieś 2-5km od plaży, albo te przy plaży mają tylko **
Może ktoś coś polecić?

Ewentualniebył ktos na kampie Vigna sul Mar (Adriatyk) lub inne adriatyckie kampy godnie polecenia- jakies opinie?
i jak z komarami w tej italii?

W okolicach o których piszesz czyli okolice Livorno to jeszcze nie trafiłam na fajny kemping, a sporo ich już zaliczyłam.
Na Vignie byłam w tym roku. Kemping fajny, przy plaży. Natomiast sama plaża nie powala. Byłam też na innym kempingu z tej sieci - Spinie i tam nie dość, że daleko do plaży to też tyłka nie urywa ;)
Nad Adriatykiem faktycznie kempingi sa blisko plaż, natomiast same plaże to jak kto lubi - leżaczki pod linijkę, kolorowe parasoleczki, często z serwisem plażowym. I te paskudne, wielkie hotele tuż przy plaży ;)
Z kempingów z genialną plażą polecam Barricatę. Tyle, że to miejsce, gdzie ptaki już zawracają. Kemping położony jest w dolinie rzeki Pad. Kompletnie na pustkowiu. Za to sam kemping świetny. Podrzucam link do zdjęć i filmu: https://www.globtroterek.com/camping-ba ... je-baseny/
Globtroterek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Globtroterek » 18.09.2018 16:53

A i zapomniałam dopisać, że jeśli Adriatyk to polecam kemping Pino Mare - świetna infrastruktura i plaża też bardzo przyjemna. Albo Ca Savio - kilka km od Punta Sabbioni. Ewentualnie Cavalino.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 22.09.2023 09:34

Jeżeli ktoś szuka kempingów we Włoszech, to może zainteresuje go moja recenzja Norcenni Girasole Village w Toskanii. Co prawda bez plaży, ale takie też recenzowałem, również na tym forum. Z włoskich nad Adriatykiem polecam union_ Lido i Marina di Venezia. Niezły też jest Ca`Savio z ładną szeroką plażą.
https://youtu.be/mn8K-Jchga8?si=96u1VX_q9gne_BrJ
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 12.11.2023 11:17

Park Albatros to kemping w okolicach San Vincenzo oddalony co prawda 800 m. od plaży, ale w filmie oprócz wyrażenia opinii, pokazałem ile zajmuje dojazd nad morze rowerami.

Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 30.11.2023 18:00

Obejrzeliśmy Twój filmik w składzie 2+2 jako odświerzenie naszego tegorocznego pobytu na Park Albatros.....i ku naszemu zdziwieniu ....żona z młodszą córką " załapały " sie i zostały uwiecznione w Twoim filmie , jako że również byliśmy na przełomie czerwca i lipca ;-)
Ps. Oczywiście i sub...
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.02.2024 13:44

Dopiero teraz odczytałem tę wiadomość. Co za zbieg okoliczności :D
Pozdrawiam :verryhappy:

PS. W tym roku powrót do Chorwacji, a konkretnie Bijela Uvala (w podobnym terminie), gdzie ma się pojawić nowy basen ze zjeżdżalniami.
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 15.03.2024 14:30

My po 4 latach włoskich wakacji , również w tym roku wracamy do " naszej kochanej Chorwacji" , wybraliśmy Camping Cikat + na prośbę córek 4 dni na Lanternie 8)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 18.03.2024 12:10

Na Lanternie byłem kilka lat temu. Ogromny, bardzo fajny kemping, choć po deszczach woda w morzu bywa mętna. Cikat chodzi mi po głowie od kilku lat, ale tam chciałem jechać z własnym namiotem i wybrać parcelę z widokiem na morze. Ceny takich parceli jednak bardzo wysokie, a rezerwację trzeba robić wcześnie. Jak już będziesz, to skrobnij opinię/porównanie, może wybiorę się tam w 2025. Życzę udanych wakacji :papa:
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 01.04.2024 08:44

Lanternę znamy " jak własna kieszeń " byliśmy 6x pod rząd po 2 tygodnie . Zawsze parcela z własnym namiotem w drugiej linii brzegowej , mamy tam już swoich znajomych z Czech i Słowenii , którzy są tam również od wielu lat regularnie. Nam Lanterna nie straszna :-) Ale dla odmiany zdecydowaliśmy sie na włoskie klimaty . Przez te 4 lata odwiedziliśmy oczywiście union_ Lido , Bella Italia , Spiaggia e'Mare 2 razy no i wspomniany Park Albatros . W tym roku zdecydowaliśmy się powrócić do Cro , padło na Cikat ( chcieliśmy wyspę ) i na prośbę dzieci wstąpimy na 4 dni na Lanternę....:-)

Powrót do Kempingi