Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włoska majówka AD 2018…

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu
Włoska majówka AD 2018…

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.04.2019 22:08

…czyli krótka relacja z krótkiego wyjazdu….

Obrazek
Ostatnio edytowano 06.10.2019 19:43 przez piekara114, łącznie edytowano 2 razy
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.04.2019 22:13

Zaintrygowalas muszelka ;]
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 09.04.2019 22:13

Lepiej późno niż wcale. ;-)
Jestem!!! :-)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.04.2019 22:22

Witajcie :D
W końcu majówka się zbliża wielkimi krokami :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.04.2019 22:39

Miały być ferie zimowe w Gdańsku i zwiedzanie muzeum IIWŚ i ECS, ale jakoś moi Panowie nie do końca byli przekonani, co do mojego pomysłu zimowego pobytu nad Bałtykiem… Ja tam miałam ochotę, ale zostałam przegłosowana :? …..

Kolejne wolne jakie się szykuje to majówka, ale decyzję, co z nią, pozostawiamy do samego końca, niepewni jak się inne sprawy ułożą. Ostatecznie w połowie kwietnia AD2018 podejmujemy decyzję, że trzeba gdzieś jechać…. Tak jak planowałam w styczniu, biorę na tapetę Gdańsk – miejscówek jest spory wybór (szukam apartamentu w dość blisko centrum z parkingiem), ale ceny są mało przyjazne :evil: : 5 nocy to koszt średnio 1300-1500 zł, jedną ofertę mam za 900 zł, ale do centrum trzeba by było każdorazowo dojeżdżać….. No myślimy....
I tak jadąc gdzieś samochodem kalkulujemy, że w sumie na Istrię można jechać, bo trasa porównywalna… A jak Cro to i północne Włochy nie są złym rozwiązaniem :lol: i tak dochodzimy do włoskiego Caorle, w którym moja koleżanka spędzała już kilka razy tydzień przed i po sezonie i sobie każdorazowo chwaliła… Rozmawiam z nią kilka razy na temat noclegów, podsyła nam swoje dotychczasowe. Jeden ma świetną cenę, taniej niż nad Bałtykiem i z basenem (którym może nie działać, ale może działać, bo jednak jeszcze mocno przed sezonem jest), ale lokalizacja nie do końca nam pasuje... Szukamy na booking noclegu i ostatecznie rezerwujemy apartament w hotelu Zenith we wschodniej części Caorle – jak się na miejscu okazuje to świetny wybór, który koleżanka także mocno popiera….

Obserwujemy jeszcze pogodę i trochę się waham, bo straszą małym załamaniem pogody :evil: i zaczynam obserwować okolice Genui (akurat szwagier ze swoją rodzinką się tam wybiera, a drugi do Bari, więc cała rodzinka majówkę we Włoszech spędzi :D). Ale do Genui jesteśmy z Panem M. nie do końca przekonani, chociażby ze względu na odległość, no jednak jest sporo dalej, a to ma być szybki wypad…..

Ostatecznie..... 27 kwietnia, rezerwujemy Caorle, 5 nocy za 240,30 EUR + sprzątanie końcowe 30 EUR. W końcu można coś zaplanować. Jak się okazuje w okolicy jest kilka ciekawych miejsc do obejrzenia, kilka z nich już mamy odwiedzone (Werona, Wenecja, Padwa, Lago di Garda), ale coś tam jeszcze się znajdzie….

Ze względu na pracę Pana M. nie możemy jechać już w piątek (tak jak się zaczyna długa, bo 9-dniowa majówka, syn w gimnazjum także ma tyle dni wolnego), wyjazd zaplanowaliśmy na sobotę….
Szwagierka w sobotę popołudniu przesyłam nam fotkę z autostrady na wysokści Bibione, o godz. 16:18 samochodowy termometr pokazuje 28,5 stopnia…

Jest dobrze :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.04.2019 23:08

piekara114 napisał(a):W końcu majówka się zbliża wielkimi krokami :D

To prawda. Liczę na piękną pogodę, jak w roku ubiegłym. :wink:
piekara114 napisał(a):Jak się okazuje w okolicy jest kilka ciekawych miejsc do obejrzenia, kilka z nich już mamy odwiedzone (Werona, Wenecja, Padwa, Lago di Garda), ale coś tam jeszcze się znajdzie….

Nasze majówki są krajowe, ale Włochy też lubię, więc chętnie dołączę do Was. :)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 10.04.2019 08:12

Też z przyjemnością Ci potowarzyszę, bardzo lubię tamte rejony.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.04.2019 08:21

Co prawda liczyłem na relację z GR, ale szybkie północne Włochy też mogą być :cool:
Chętnie popatrzę na odwiedzone miejsca :idea: .
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 10.04.2019 09:00

Mam nadzieję, że relacja z Grecji 2018 też się wkrótce pojawi... :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.04.2019 09:28

Lubię majówki :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 10.04.2019 09:40

Oj dawaj dawaj :) bo mi chodzi po głowie kolejna włoska majówka, tym razem nad północną Gardą tylko prognozy mnie trochę jeszcze powstrzymują :(
Liczę, że to się zmieni, 2 lata temu gdy wybieraliśmy się do Wenecji też były średnie a wyszło całkiem ok.
Wg naszych krajowych prognoz od soboty powinno być u mnie szaro-buro i deszczowo a tymczasem owszem jest chłodniej ale cały czas pełna lampa.
Ciekawe jak u Was pogodowo było?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.04.2019 10:05

No jak Italia, to jestem i ja :oczko_usmiech:
Tylko się już nie ociągaj za bardzo :smo:

Ps. Czy Ty dziś "piszesz" egzamin gimnazjalny?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.04.2019 11:36

walp napisał(a):
piekara114 napisał(a):W końcu majówka się zbliża wielkimi krokami :D
To prawda. Liczę na piękną pogodę, jak w roku ubiegłym. :wink:
Oby, choć ja będę wtedy w pracy non-stop i majówki w tym roku nie mam :cry: ....

walp napisał(a):
piekara114 napisał(a):Jak się okazuje w okolicy jest kilka ciekawych miejsc do obejrzenia, kilka z nich już mamy odwiedzone (Werona, Wenecja, Padwa, Lago di Garda), ale coś tam jeszcze się znajdzie….
Nasze majówki są krajowe, ale Włochy też lubię, więc chętnie dołączę do Was. :)
My zwykle majówki odpuszczamy, ale zeszłoroczna konfiguracja wolnego i 9 dni wolnego w szkole to aż żal nie wykorzystać okazji.... A że taniej było w IT i pewniejsza pogoda to na południe pojechaliśmy, a nie na północ....

Mikromir napisał(a):Mam nadzieję, że relacja z Grecji 2018 też się wkrótce pojawi... :wink:

kulka53 napisał(a):Co prawda liczyłem na relację z GR, ale szybkie północne Włochy też mogą być :cool:
Chętnie popatrzę na odwiedzone miejsca :idea: .
Postaram się i grecką ruszyć, ale we włoskiej jest zdecydowanie mniej pisania...bo leniwie było...

maxredaktor napisał(a):Też z przyjemnością Ci potowarzyszę, bardzo lubię tamte rejony.
Zapraszam... My już trochę mieliśmy okazji tam zobaczyć i w 2012 r. i w czasie wakacji w Toskanii....

Janusz Bajcer napisał(a):Lubię majówki :D
:D

gusia-s napisał(a):Oj dawaj dawaj :) bo mi chodzi po głowie kolejna włoska majówka, tym razem nad północną Gardą....
A wiesz, że mi też, tylko u nas nie na samą majówkę, bo jak pisałam będę w pracy....

gusia-s napisał(a):...tym razem nad północną Gardą tylko prognozy mnie trochę jeszcze powstrzymują :( Liczę, że to się zmieni, 2 lata temu gdy wybieraliśmy się do Wenecji też były średnie a wyszło całkiem ok.
Wg naszych krajowych prognoz od soboty powinno być u mnie szaro-buro i deszczowo a tymczasem owszem jest chłodniej ale cały czas pełna lampa.
Pogoda jak to pogoda, dlatego my do ostatniej chwili zwlekaliśmy z rezerwacją i decyzją, gdzie jechać....

gusia-s napisał(a):Ciekawe jak u Was pogodowo było?
Rewelacyjnie było.....

mysza73 napisał(a):No jak Italia, to jestem i ja :oczko_usmiech:
Tylko się już nie ociągaj za bardzo :smo:
Mam nadzieję, że zgodnie z założeniami, sprawnie mi to pójdzie....

mysza73 napisał(a):Ps. Czy Ty dziś "piszesz" egzamin gimnazjalny?
Piszemy.... dziś najgorszy dzień.. polski... i wos, który jako przedmiot był prowadzony zdecydowanie poniżej poziomu, wszelkiego poziomu....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.04.2019 11:41

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Ps. Czy Ty dziś "piszesz" egzamin gimnazjalny?
Piszemy.... dziś najgorszy dzień.. polski... i wos, który jako przedmiot był prowadzony zdecydowanie poniżej poziomu, wszelkiego poziomu....

Trzymam kciuki :!:
Za kolejne dni oraz :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.04.2019 11:56

Piękna muszelka :hearts:
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia