Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włoska majówka AD 2018…

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
emarylka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emarylka » 14.05.2019 09:39

Warunki do wypoczynku rewelacyjne.
Pozdrawiam
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 14.05.2019 10:39

Miło się ogląda Twoją relację. Ech, te puste plaże! Ostatnio jeździliśmy do Caorle przez trzy lata z rzędu, traktując to miasto jako bazę wypadową do zwiedzania Veneto, podnóża Dolomitów i Friuli, no i w lipcu sytuacja wygląda nieco inaczej :wink:

Ciekawi mnie, czy dotarliście do casoni, czyli starych domków rybackich. Są malownicze. Większość została zmieniona na dacze, ale w jednej działa restauracja serwująca wyłącznie ryby.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.05.2019 21:19

emarylka napisał(a):Warunki do wypoczynku rewelacyjne.
Plaża i termin w tym wypadku gwarantowały idealny wypoczynek: cisza, przestrzeń, spacery, kąpiel morska, słońce...czego chcieć więcej....

maxredaktor napisał(a):Miło się ogląda Twoją relację. Ech, te puste plaże! Ostatnio jeździliśmy do Caorle przez trzy lata z rzędu, traktując to miasto jako bazę wypadową do zwiedzania Veneto, podnóża Dolomitów i Friuli, no i w lipcu sytuacja wygląda nieco inaczej :wink:
Domyślam się, że w sezonie wygląda to całkiem inaczej. Świadczą o tym chociaż metry, setki metrów leżaków i parasoli oraz ogrom kilkupiętrowych hoteli....

maxredaktor napisał(a):Ciekawi mnie, czy dotarliście do casoni, czyli starych domków rybackich. Są malownicze. Większość została zmieniona na dacze, ale w jednej działa restauracja serwująca wyłącznie ryby.
Nie dotarliśmy, nawet nie wiedziałam o czymś takiem.... Proszę daj linka do tego miejsca....
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 14.05.2019 21:56

Bardzo fajna majówka :D
Tylko
bo w IT wszystko musi być płatne…
to ... :roll: Te same spostrzeżenia :lol:

pozdrawiam, Michał
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.05.2019 22:10

Betee a w końcu pochwalisz się gdzie teraz byłaś? Pewnie w Italii ale gdzie konkretnie?
:)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 14.05.2019 22:34

piekara114 napisał(a):
maxredaktor napisał(a):Ciekawi mnie, czy dotarliście do casoni, czyli starych domków rybackich. Są malownicze. Większość została zmieniona na dacze, ale w jednej działa restauracja serwująca wyłącznie ryby.
Nie dotarliśmy, nawet nie wiedziałam o czymś takiem.... Proszę daj linka do tego miejsca....

Proszę bardzo: https://www.caorle.eu/it/scopri/le-10-attrazioni-top-di-caorle/la-laguna-di-caorle-e-i-casoni

To jest miłe miejsce na spacer lub jazdę rowerem. Jak tam chodziliśmy, to akurat dojrzewały figi, widziałem też kwitnące karczochy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.05.2019 23:36

majkik75 napisał(a):Bardzo fajna majówka :D Tylko
U mnie jest w głowie taki synonim: Włochy+plaża = rzędy leżaków + dużo kasy + duzy tłum

tony montana napisał(a):Betee a w końcu pochwalisz się gdzie teraz byłaś? Pewnie w Italii ale gdzie konkretnie?
W pierwszym planie był Gdańsk, ale szybko zastąpiło je ponownie Caorle z powrotem przez Grossglockner (moje marzenie), ale śnieg pada i pada i droga zamknięta na lodowiec i pogoda się pogorszyła, więc będzie Cro i Sarajewo (inne marzenie). Wyjazd w czwartek po pracy :D

maxredaktor napisał(a):To jest miłe miejsce na spacer lub jazdę rowerem. Jak tam chodziliśmy, to akurat dojrzewały figi, widziałem też kwitnące karczochy.
Może następnym razem.... Nie dotarliśmy....
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.05.2019 08:28

maxredaktor napisał(a):
piekara114 napisał(a):

Proszę bardzo: https://www.caorle.eu/it/scopri/le-10-attrazioni-top-di-caorle/la-laguna-di-caorle-e-i-casoni
To jest miłe miejsce na spacer lub jazdę rowerem. Jak tam chodziliśmy, to akurat dojrzewały figi, widziałem też kwitnące karczochy.

Fajoskie, wpadnę następnym razem gdy będę w okolicy :).

piekara114 napisał(a):
majkik75 napisał(a):Bardzo fajna majówka :D Tylko
U mnie jest w głowie taki synonim: Włochy+plaża = rzędy leżaków + dużo kasy + duzy tłum ...
Mam tak samo. Dlatego Italia tylko przed i po sezonie.
Podczas majówki było umiarkowanie, w niektórych miasteczkach nad Gardą to nawet pustawo.
A nasza plaża kempingowa wyglądała tak :)
IMG_20190430_142751.jpg
IMG_20190430_142106.jpg
IMG_20190430_141940.jpg
IMG_20190430_141418.jpg

Miejska też była ładna :)

piekara114 napisał(a):
tony montana napisał(a):Betee a w końcu pochwalisz się gdzie teraz byłaś? Pewnie w Italii ale gdzie konkretnie?
W pierwszym planie był Gdańsk, ale szybko zastąpiło je ponownie Caorle z powrotem przez Grossglockner (moje marzenie), ale śnieg pada i pada i droga zamknięta na lodowiec i pogoda się pogorszyła...
No też mi tam nie po drodze :( W 2016 był plan ale jak wiadomo runął przez 2 wiolonczele ;)
Niestety Grossglockner z roku na rok coraz później jest otwierana przez śnieg. Szkoda, bo to by był fajny kierunek na majówkę.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.05.2019 10:31

gusia-s napisał(a):A nasza plaża kempingowa wyglądała tak :)
Miejska też była ładna :)
Bardzo fajne te plaże... A w jakiej miejscowości? Bo chwilo brane było pod uwagę 3 dni w Caorle + 3 dni nad Gardą

gusia-s napisał(a):Niestety Grossglockner z roku na rok coraz później jest otwierana przez śnieg. Szkoda, bo to by był fajny kierunek na majówkę.
:x Jeszcze jakoś 25 kwietnia była informacja, że trasę otworzą 29 kwietnia, ale w nocy 28/29 spadło mnóstwo śniegu i wrrrrr...... A dziś to totalnie nic nie widać...
mankeiwirt.png

Mieliśmy okoliczne miejsca rozplanowane i coś w zastępstwie, ale włoski Adriatyk też pogodą nie zachęca, więc zmiana kierunku w niedzielę nastąpiła i jeszcze przyspieszenie wyjazdu i małooo czasu na planowanie....
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 15.05.2019 10:50

Jak zaglądałem tam na stronę, to była informacja, że droga jest otwarta, z małymi wyjątkami: "The road to the Edelweiss-Peak and Kaiser-Franz-Josefs-Hoehe are closed. Therefore we offer a special price: car € 26,50 and motorcycle € 20,00".
A dziś rzeczywiście jest zamknięta w ogóle ze względów bezpieczeństwa. Wszędzie w górach śniegu napadało, że ho ho.
Mam nadzieję, że do lipca stopnieje ;)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.05.2019 15:17

piekara114 napisał(a): Bardzo fajne te plaże... A w jakiej miejscowości? Bo chwilo brane było pod uwagę 3 dni w Caorle + 3 dni nad Gardą ...
Limone sul Garda w północno-zachodniej części jeziora.
Miasteczko super, skompresowane a jednocześnie ma wszystko czyli: urocze uliczki, knajpki, lodziarnie, sklepiki, śliczny mały porcik, przystań na stateczki wycieczkowe, ścieżkę rowerowo/spacerową w postaci kładki zawieszonej nad jeziorem, plażę, góry za plecami i przed oczami, wodospady, 2 czynne limoniady :hearts:.
Można popłynąć z niego własnie do Malcesine i wjechać gondolą na szczyt Monte Baldo, bliziutko do Rivy i Torbole, super trasa samochodowo-widokowa w pobliżu ... słowem pięknieeee :mrgreen:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 15.05.2019 19:00

piekara114 napisał(a):Zapraszam na kawkę, z chęcią się podzielę :D

Z wielką chęcią :oczko_usmiech: ...tylko szkoda ,że to tak daleko... :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.05.2019 20:19

piekara114 napisał(a):
tony montana napisał(a):Betee a w końcu pochwalisz się gdzie teraz byłaś? Pewnie w Italii ale gdzie konkretnie?:)
W pierwszym planie był Gdańsk, ale szybko zastąpiło je ponownie Caorle z powrotem przez Grossglockner (moje marzenie), ale śnieg pada i pada i droga zamknięta na lodowiec i pogoda się pogorszyła, więc będzie Cro i Sarajewo (inne marzenie). Wyjazd w czwartek po pracy :D
No i znou zmiana.... Z naturą i deszczem nie wygram, więc papa Plitvice, Sarajewo i Tucepi..... A będą Ateny :lol: właśnie bilety kupiliśmy na tą niedzielę :mrgreen: :mrgreen: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.05.2019 20:36

piekara114 napisał(a):
piekara114 napisał(a):
tony montana napisał(a):Betee a w końcu pochwalisz się gdzie teraz byłaś? Pewnie w Italii ale gdzie konkretnie?:)
No i znou zmiana.... Z naturą i deszczem nie wygram, więc papa Plitvice, Sarajewo i Tucepi..... A będą Ateny :lol: właśnie bilety kupiliśmy na tą niedzielę :mrgreen: :mrgreen: :papa:

No pięknie :D
Na ile dni?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.05.2019 21:07

Tydzień :mrgreen: . Szukam samochodu. Poleć coś na priv, mam 3 dni na ogarnięcie tematu logistyki ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia