Strasznie roszczeniowa coś jesteś, ale znaj moje dobre serce
....
1 maja, wtorek c.dPo południu wybieramy się ponownie do centrum Caorle, ale najpierw pokażę Wam nasz hotel od strony promenady i plaży… Nasz apartament jest na samej górze pod napisem Residence, a nasz balkon zajmuje połowę frontu….
Idziemy dalej…
Plaża w Caorle (w tej cześci miasta) jest bardzo szeroka i co oczywiste, zastawiona leżakami. Od promenady do pierwszych rzędów leżaków, co pewien odcinek ułożone są plastikowe chodniki (elementy nakładane na piasek), po których można się bez problemu wózkiem poruszać. Na środku plaży są małe oazy zieleni, prysznice oraz budynki z toaletami
(o dziwo darmowymi, no chyba, że to efekt przedsezonowy). Dzięki dużej, naprawdę dużej szerokości plaży w tej części, udało się tu także wydzielić część sportową z boiskami….
oraz plac dla najmłodszych…
Na prawo od promenady(idąc ku centrum) jest uliczka, a wzdłuż niej liczne hotele, hotele i jeszcze raz hotele. W części z nich na parterze są restauracje, ale o tej porze roku tylko nieliczne z nich są otwarte…
Tym razem nie udajemy się bezpośrednio do centrum, ale przy placu z karuzelą odbijamy w głąb lądu, bo chcemy obejrzeć tutejszy porcik…
…i kanał….. Tak, tak, KANAŁ….
W niektórych opisach można znaleźć porównanie, że Caorle to „mała Wenecja”, właśnie ze względu na kanały….bo centrum Caorle swego czasu było wyspą, ale o tym później…. Główny kanał przecina kurort (
C. to nadmorski i bardzo popularny w tej części Włoch kurort wakacyjny) dzieląc go na część wschodnią (tą naszą) i część zachodnią. Oglądamy porcik, w którym zacumowały głównie kutry rybackie (takie typowe jak nasze bałtyckie kutry z sieciami i rybakami)…
…. i niewielkie łódki. Idziemy wzdłuż kanału, ale po części już zachodniej. Kanał dzieli miasto dość skutecznie na dwie części, bo są tylko 2 mosty przez kanał (i to blisko siebie) i dość daleko od morza. Jest też możliwość objazdu kanału i obejścia przy jego końcu, bo kanał nie łączy się tu z morzem…. Najlepiej to widać jednak z góry….
To idziemy wałem ziemnym nad samym kanałem. Chwilę można odpocząć..
…i popatrzeć na wieżę górującą nad centrum Caorle…