Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włoska majówka AD 2018…

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.06.2019 21:16

Marzena, to inna bajka....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.06.2019 21:17

5 maja 2018, sobota

Dziś ostatni pełny dzień w Caorle. Pogoda, w porównaniu do wczorajszej znacznie się poprawiła, to korzystamy ze słońca na całego, czyli plażujemy i kąpiemy się we włoskim Adriatyku……
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tłok nie ma co narzekać…
Obrazek

Czerwona flaga, ale i tak się kąpiemy, bo tu morze ledwie pasa sięga…
Obrazek

Obrazek

Wieczorem oczywiście ostatni spacer po centrum Caorle…. Ale to na spokojnie, bez aparatu…
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 28.06.2019 16:12

Tłoku nie ma...za to Pani Ratownik jest
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 28.06.2019 16:13

Tłoku nie ma...za to Panią Ratownik widać :oczko_usmiech: :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2019 21:56

No w końcu nie na daremnie tą czerwoną flagę wywiesiłam :oczko_usmiech:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 29.06.2019 00:07

aga_stella napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Ciężko mi doradzić, bo jak ani razu kilku dni w tym miejscu jednorazowo nie spędziłam... Myślę, że musisz pytać się ty weneckich speców: Gusi, Bubera no i w wątku o Wenecji...

Relację Gusi przeczytałam już dwa razy. I właśnie po tej lekturze skłaniam się do trzech dni (zakup biletu na tramwaje wodne).

Też tak polecam - w samej Wenecji byłem właśnie 3 dni (kupiłem te 3 -dn. bilety na ACTV , obowiązują też na autobusy + te karty na zwiedzanie różnych obiektów);
1 dzień przeznaczyłem na wyspy - najpierw rano było przejście kościelne (przez Frari, Misericordia, Zanipolo, szpital) do Fundamente Nove - stamtąd jakoś tak ok. 11 :30 , popłynęliśmy 12 -tką (warto sprawdzić rozkład, bo jakoś rzadziej i różnie płynie), na wyspy - najpierw na Torcello, potem na Burano (wszystko z Torcello płynie na pobliskie Burano), na końcu Murano. 2 pozostałe dni to sama Wenecja - jak coś technicznego ciekawi, zapraszam na PW.
Aaa i polecam nocleg w Il Melograno - bardzo gościnni i bezinteresowni gospodarze :D .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.06.2019 08:26

ajdadi napisał(a):Tłoku nie ma...za to Panią Ratownik widać :oczko_usmiech: :papa:

Różowa kiecka? :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.06.2019 14:11

Tony, gdzie Ty tam róż widzisz?
Kiecka jest w czerwoną kratkę vichy.... Jak tam poszła matura?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.06.2019 15:03

piekara114 napisał(a):Tony, gdzie Ty tam róż widzisz?
Kiecka jest w czerwoną kratkę vichy.... Jak tam poszła matura?

U mnie też widać różowy :lol: :lol: :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.06.2019 15:12

To ta sama co była na Balos szyta :D
post1973904.html#p1973904
A to ten materiał, czerwono-biała kratka: http://www.tkaninysklep.pl/index.php?v=s&pid=005-V387
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.06.2019 17:11

piekara114 napisał(a):To ta sama co była na Balos szyta :D
post1973904.html#p1973904
A to ten materiał, czerwono-biała kratka: http://www.tkaninysklep.pl/index.php?v=s&pid=005-V387

No wszystko się zgadza :mrgreen:
Nawet w tym linku o materiale jest, że kolor: różowy :lol: :lol: :lol: :lol:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 29.06.2019 18:00

mysza73 napisał(a):No wszystko się zgadza :mrgreen:

Bo pewnie jakiś facet ten opis sporządził. :mrgreen:

Pozdrawiam z... Ustki. :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.06.2019 19:58

Mikromir napisał(a):
mysza73 napisał(a):No wszystko się zgadza :mrgreen:

Bo pewnie jakiś facet ten opis sporządził. :mrgreen:
Żebyś Danka wiedziała. Kolor jest ewidentnie czerwony. A ten gościu... bo to dośc blisko mnie (w Zawoi) więc czasami zajeżdżam w ramach desperacji. Jako że tam bela na beli leży to porposiłam, aby pokazał mi w którym miejscu znajdę tkaninę w kwitki typu łączka, ale nie babciny wzór... Pan zaoferował mi coś w tym stylu: http://www.tkaninysklep.pl/index.php?v=s&pid=001-453 .... Innym razem biorę tkaninę taką miętą,coś jak muślin, a on do mnie.... O to trochę pomięte, poczeka Pani to przeprasuję... :lol: :lol: Chłopy pewnych biznesów jednak nie powinni prowadzić...

Mikromir napisał(a):Pozdrawiam z... Ustki. :lol:
Ale Ci fajnie.... Na ile pojechaliście? Ja właśnie wykańczam sukienkę z lnu :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 30.06.2019 07:59

Chłopak widać się stara jak może. Ale pomysł z prasowaniem - przebojowy! :lol: :lol: :lol:
Sukienka z lnu na kolejny wyjazd...? :)

Przyjechałam do Ustki tylko na tydzień z dziećmi, żeby im odrobinę płuca przewietrzyć. Zwłaszcza pierworodnemu, po roku w krakowskim smogu. :wink:
Nie byłam nad Bałtykiem już 8 lat i zdążyłam trochę zapomnieć dlaczego tu przestałam jeździć. Ale już mi się przypomniało. :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.06.2019 14:37

Mikromir napisał(a):Sukienka z lnu na kolejny wyjazd...? :)
Nie do pracy, w stylu hiszpanki/carmen - jak ta w kratke, tylko z opcją zasłonięcia ramion. Jeszcze tylko dół podłożyć i gotowa :D Szefowi zapowiedziałam, że albo montują mi klimę w pokoju (mam +29 st rano, a wystawa poł-zach z widokiem na Babią Górę) albo będę plażowo chodzić... Klima ma być za 2 tyg, akurat jak pojadę do Gr....więc chodzę plażowo...
IMG_20190630_142826.jpg

Mikromir napisał(a):Nie byłam nad Bałtykiem już 8 lat i zdążyłam trochę zapomnieć dlaczego tu przestałam jeździć. Ale już mi się przypomniało. :mrgreen:
Fajnie Ci, bo ja w wakacje 2 urlopów to nie dostanę :( A co Cię tak przeraziło? Dla mnie Bałtyk to dłuuugie plaże idealne na spacery....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia