napisał(a) majkik75 » 30.05.2019 09:34
marze_na napisał(a):Ile tych Włoch zwiedziłeś, że piszesz to z takim przekonaniem?
Bo jeśli opierasz się wyłącznie na jednym pobycie w Toskanii to słabo
.
Włochy to bardo zróżnicowany kraj, nie tylko krajobrazowo i kulturowo, ale także w kwestii podejścia do turysty.
A te ich wszystkie ZTL i wysokie opłaty za parkowanie popieram, bo nie ma innego sposobu na ograniczenie ruchu w zabytkowych centrach.
Trudno porównać popularność i potencjał turystyczny takiej Pizy czy Florencji do któregokolwiek chorwackiego miasta
.
Jasne, Włoch nie znam jak własnej kieszeni, ale trochę zwiedziłem i nie był to tylko pobyt w Toskanii ...
Zróżnicowanie Włoch, będzie takie samo jak każdego innego kraju. W każdym znajdziemy miejsca tanie i drogie oraz z różnym podejściem do turysty. To oczywista oczywistość
Nie dyskutujemy tutaj o tym, odniosłem się tylko do "ogólnego" stwierdzenia, że Włochy uważam za kraj droższy na urlop niż Cro.
Co absolutnie nie wpływa na to, że ja osobiście "odradzałbym" tam wypoczynek. To piękny kraj i warto go odwiedzić. Ale jeśli ktoś się kieruje finansami i są dla niego istotne przy planowaniu urlopu, to uważam, że są inne tańsze kraje. Tyle.
Co do ograniczania ruchu turystycznego - i tutaj już z doświadczenia z innych krajów, jakoś gdzieś indziej się tak nie "bronią" przed najazdem turystów. Absolutnie jestem przeciwnikiem parkowania w samym centrum, bo uważam, że nogi mi z d. nie wypadną jak dojdę nawet kilka km, ale właśnie to podejście. Potencjalnie prędzej znajdziemy darmowy parking w "okolicach" centrum w innych krajach, niż we Włoszech.
No i bez brawury jeśli chodzi o potencjał turystyczny Pizy
pozdrawiam, Michał