Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włoska majówka AD 2018…

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 30.05.2019 08:38

Majkik, we Włoszech też da się zaparkować za darmo, choć oczywiście nie wszędzie. Jedzenie - z wyjątkiem pizzy czy makaronów - jest drogie, to prawda. A paliwo jest skandalicznie drogie.
Istria dla samych Włochów jest tańsza, dlatego m.in. lubią tam spędzać wakacje.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 30.05.2019 08:48

maxredaktor napisał(a):Majkik, we Włoszech też da się zaparkować za darmo, choć oczywiście nie wszędzie. Jedzenie - z wyjątkiem pizzy czy makaronów - jest drogie, to prawda. A paliwo jest skandalicznie drogie.
Istria dla samych Włochów jest tańsza, dlatego m.in. lubią tam spędzać wakacje.

Ależ oczywiście, da się. Ale chodzi mi o "podejście" do tych kwestii. Ujmę to tak, raczej więcej darmowych normalnych parkingów w centrum miasta znajdziemy w Cro niż Włoszech. Np. parkowanie w Pizie prawie w centrum, zeby z dziećmi nie iść kawał drogi to 10 EUR za 4h. A już w Florencji, parkowaliśmy z dala od centrum (ok 2km trzeba było dojść) ale parking był darmowy.
A paliwo jest drogie, najwięcej płaciłem na autostardzie, bo musiałem dotankować - 1,77EUR za 1l PB95.
A po wizycie teraz w Holandii, gdzie jest za 1,88, to umówmy się - jest taniej :lol:

pozdrawiam, Michał
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.05.2019 09:02

majkik75 napisał(a):No i jeszcze jedno, we Włoszech policzą za wszystko za co mogą, np. każdy parking, najmniejsze zwiedzanie czegokolwiek

majkik75 napisał(a):Kwestia podejścia ludzi ...

Ile tych Włoch zwiedziłeś, że piszesz to z takim przekonaniem?
Bo jeśli opierasz się wyłącznie na jednym pobycie w Toskanii to słabo :? .
Włochy to bardo zróżnicowany kraj, nie tylko krajobrazowo i kulturowo, ale także w kwestii podejścia do turysty.

A te ich wszystkie ZTL i wysokie opłaty za parkowanie popieram, bo nie ma innego sposobu na ograniczenie ruchu w zabytkowych centrach.

majkik75 napisał(a):raczej więcej darmowych normalnych parkingów w centrum miasta znajdziemy w Cro niż Włoszech ...

Trudno porównać popularność i potencjał turystyczny takiej Pizy czy Florencji do któregokolwiek chorwackiego miasta :lol: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.05.2019 09:31

majkik75 napisał(a):No i jeszcze jedno, we Włoszech policzą za wszystko za co mogą, np. każdy parking, najmniejsze zwiedzanie czegokolwiek
Tu pozwolę sobie się niezgodzić :mrgreen:
Parkingi darmowe można znaleźć, prawie wszędzie :oczko_usmiech:
Ale napiszę jeden przykład który badzo pozytywnie mnie, może nie zaskoczył, ucieszył :oczko_usmiech:
Byłam w Perugii na meczu siatkówki.
Obok hali był też stadion piłkarski (i tam w tym samym czasie był mecz).
I przy tych obiektach ogromny parking - darmowy :mrgreen:
I siatkarscy i piłkarscy kibice spokojnie się zmieścili :mrgreen:
Dla porównania w Krakowie parę lat temu płaciliśmy chyba 50pln

W sklepach też drogo nie jest.
Paliwo - zgoda drogie.
Żeby coś zwiedzić też nie zawsze trzeba płacić :mrgreen:

No ale ja jestem fanką Italii więc pewnie obiektywna nie jestem :lol:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 30.05.2019 09:34

marze_na napisał(a):Ile tych Włoch zwiedziłeś, że piszesz to z takim przekonaniem?
Bo jeśli opierasz się wyłącznie na jednym pobycie w Toskanii to słabo :? .
Włochy to bardo zróżnicowany kraj, nie tylko krajobrazowo i kulturowo, ale także w kwestii podejścia do turysty.

A te ich wszystkie ZTL i wysokie opłaty za parkowanie popieram, bo nie ma innego sposobu na ograniczenie ruchu w zabytkowych centrach.

Trudno porównać popularność i potencjał turystyczny takiej Pizy czy Florencji do któregokolwiek chorwackiego miasta :lol: .

Jasne, Włoch nie znam jak własnej kieszeni, ale trochę zwiedziłem i nie był to tylko pobyt w Toskanii ...
Zróżnicowanie Włoch, będzie takie samo jak każdego innego kraju. W każdym znajdziemy miejsca tanie i drogie oraz z różnym podejściem do turysty. To oczywista oczywistość :lol:
Nie dyskutujemy tutaj o tym, odniosłem się tylko do "ogólnego" stwierdzenia, że Włochy uważam za kraj droższy na urlop niż Cro.
Co absolutnie nie wpływa na to, że ja osobiście "odradzałbym" tam wypoczynek. To piękny kraj i warto go odwiedzić. Ale jeśli ktoś się kieruje finansami i są dla niego istotne przy planowaniu urlopu, to uważam, że są inne tańsze kraje. Tyle.

Co do ograniczania ruchu turystycznego - i tutaj już z doświadczenia z innych krajów, jakoś gdzieś indziej się tak nie "bronią" przed najazdem turystów. Absolutnie jestem przeciwnikiem parkowania w samym centrum, bo uważam, że nogi mi z d. nie wypadną jak dojdę nawet kilka km, ale właśnie to podejście. Potencjalnie prędzej znajdziemy darmowy parking w "okolicach" centrum w innych krajach, niż we Włoszech.

No i bez brawury jeśli chodzi o potencjał turystyczny Pizy :lol: :wink:

pozdrawiam, Michał :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 30.05.2019 09:36

mysza73 - zgoda, tak jak napisałem wyżej. Wszędzie znajdziemy różne sytuacje.

Ja fanem Włoch nie jestem, ale szanuję to i rozumiem :papa:

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.05.2019 10:09

Nie wiem, gdzie w Pizie parkowałeś, bo ja za darmo jakieś 5min od Krzywej Wieży. Lipiec, pełen sezon.

Zabytków włoskich nie można porównywać do tych chorwackich, to inna skala i tak na prawdę w Cro nie ma żadnych naprawdę dużych miast, w IT jest ich pełno. Choć z bólem serca płacę za parkowanie to całkowicie popieram wprowadzanie stref i duże płatne parkingi blisko centrum. Tego w Cro brakuje: parkingi w miastach są bardzo małe w stosunku do liczby turystów, a jeżdżenie w kółko w poszukiwaniu miejsca to też kasa. Pod tym kątem to idealna jest Grecja.

Dla mnie Włochy pod kątem jedzenia są tańsze i mam na myśli i zakupy i jedzenie w knajpach. Tanie to cena, ale też stosunek ceny do jakości.

Paliwo w IT jest drogie to już pisałam. Autostrady i ich koszt też jest teraz porównywany.
Ostatnio edytowano 09.09.2021 08:47 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.05.2019 11:03

majkik75 napisał(a):Zróżnicowanie Włoch, będzie takie samo jak każdego innego kraju. W każdym znajdziemy miejsca tanie i drogie oraz z różnym podejściem do turysty. To oczywista oczywistość

W takim razie po co używasz sformułowań "wszystko" "każdy" czy "cokolwiek" :roll: :?:

majkik75 napisał(a):Włochy uważam za kraj droższy na urlop niż Cro.

A ja urlop we Włoszech spędzam taniej niż musialabym wydać w Cro. Mam na mysli zarowno noclegi, jak i knajpy i zakupy w sklepach.

Beata, czekam na cd, bo ta część włoskiego wybrzeża ciągle mnie nie przekonuje.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 30.05.2019 11:19

marze_na napisał(a):W takim razie po co używasz sformułowań "wszystko" "każdy" czy "cokolwiek" :roll: :?:

A ja urlop we Włoszech spędzam taniej niż musialabym wydać w Cro. Mam na mysli zarowno noclegi, jak i knajpy i zakupy w sklepach.

Bo z tym się spotkałem i to są moje spostrzeżenia. Ale masz rację, całych Włoch doskonale nie znam, więc również jak napisałem:

Zróżnicowanie Włoch, będzie takie samo jak każdego innego kraju. W każdym znajdziemy miejsca tanie i drogie oraz z różnym podejściem do turysty.

No i "taniej" jest dla Ciebie. Co nie znaczy, ze każdy spędzi tak samo urlop jak Ty a co może oznaczać, że dla niego będzie np. "drożej".

Myślę, że nie ma sensu się przepychać w udowadnianiu, czy IT są droższe niż Cro ...
Napisałem tylko co uważam do agata26061.

pozdrawiam, Michał :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.05.2019 11:38

marze_na napisał(a):Beata, czekam na cd, bo ta część włoskiego wybrzeża ciągle mnie nie przekonuje.
Dla mnie też nie jest super :D Ale przed sezonem jest fajnie, dość pusto, no i blisko z Polski, 9 h jazdy i jestem na miejscu i mogę się moczyć w morzu.... Plus na pewno taki, że można się wybrać długie spacery brzegiem morza, co w niewielu miejscach jest możliwe....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.05.2019 11:41

piekara114 napisał(a):
marze_na napisał(a):Beata, czekam na cd, bo ta część włoskiego wybrzeża ciągle mnie nie przekonuje.
Dla mnie też nie jest super :D Ale przed sezonem jest fajnie, dość pusto, no i blisko z Polski, 9 h jazdy i jestem na miejscu i mogę się moczyć w morzu.... Plus na pewno taki, że można się wybrać długie spacery brzegiem morza, co w niewielu miejscach jest możliwe....

Dla kogo 9h to 9h :evil:
Dla mnie 9h+4h :roll:
Ale i tak czekam na cd ... bo to jakby nie patrzeć Italia :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.05.2019 11:49

mysza73 napisał(a):Dla mnie 9h+4h :roll:

Ale nad Bałtyk masz -4h :D (ach jak mi się marzy).... Ja nad Bałtyk mam niewiele mniej niż do IT czy na Istrię...
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 30.05.2019 11:52

Też czekam ciąg dalszy.
No i chcę się przekonać, czy się marze_na przekona.

PS. A z tą odległością to i tak nie jest źle - z każdym rokiem jest szybciej (teraz trzeba tylko dożyć ukończenia całej A1).
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.05.2019 12:01

maxredaktor napisał(a):
PS. A z tą odległością to i tak nie jest źle - z każdym rokiem jest szybciej (teraz trzeba tylko dożyć ukończenia całej A1).

Fakt, coraz lepiej :mrgreen:
Google z Radomia do Cortina d'Ampezzo pokazuje mi 12,5h, jakoś dojadę :oczko_usmiech:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 30.05.2019 13:14

No widzisz, wczesne śniadanie w Radomiu, a wieczorem kieliszek prosecco na szczycie Tofany :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Włoska majówka AD 2018… - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone