Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy z dziećmi

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
natash
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) natash » 16.07.2016 11:07

[Pierwszy raz] Szukam kempingu od 13.08 - 15.08 na 10 dni, namiot na 6 osób. Włochy/Chorwacja, co polecicie, jadę z dziećmi 2 i 3 lata, także nie musi być dużo zjeżdżalni, ważne żeby był brodzik, plac zabaw, może jakieś animacje, w między czasie chciałbym zrobić 2 - 3 wypady w okolice coś zobaczyć, polecicie jakieś fajne miejsce? Najbardziej mnie interesuje, żeby w okolicy campingu można kupić świeże owoce morza, owoce, warzywa. Co zabrać warto z jedzenia o ile warto, żeby zaoszczędzić? Każda rada mile widziana, również rekomendacja jakiś konkretnych kempingów.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 16.07.2016 21:45

Powyżej masz 3 polecone przeze mnie kempingi. We Włoszech te dwa to jedne z lepszych. Według mnie warto zabrać jedynie mięso ze względu na cenę (jeśli jecie dużo mięsa) i kiełbasę ze względu na smak. Pieczywo jest dużo droższe i gorsze, ale z domu świeży zapas na długo nie wystarczy. Resztę kupisz w porównywalnych cenach w pobliskich marketach.
natash
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) natash » 17.07.2016 01:19

Mięs to problematyczny temat na transport :). Owoce morza da radę tam kupić i ryby?
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 18.07.2016 12:04

Transport mięsa, jest dosyć prosty. Jeśli jedziesz 1 dzień, to zamrożone, spokojnie dojedzie w zwykłej turystycznej lodówce. Jeżeli nie jesteście nałogowymi mięsożercami, to rzeczywiście nie warto. Natomiast kiełbasa to u mnie pozycja obowiązkowa. Nigdy za granicą nie trafiła mi się smaczna kiełbasa, więc już nie eksperymentuję, tylko mrożę i zabieram swoją.

Co do owoców morza, to dla mnie tylko ryby mieszczą się w tej definicji. Za resztą delikatnie mówiąc nie przepadam.
Nad morzem zawsze można kupić świeże rybki i inne morskie frędzle. Są w kempingowych sklepach, albo przyjeżdżają 1-2 razy w tygodniu specjalne auta z tym asortymentem. W niektórych miejscowościach są też organizowane targi rybne.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 18.07.2016 12:16

Ewentualnie zawsze można wyskoczyć na jakąś Pizze z owocami morza :D
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 18.07.2016 12:29

Natash my byliśmy na campingu CaSavio we Włoszech. Niestety nie mogę umieścić linka, ale spokojnie znajdziesz :)

Generalnie byliśmy zadowoleni a najbardziej nasze dziecko, które całymi dniami bawiło w basenach i na animacjach. Pomimo, że ośrodek bardzo duży i zatłoczony, to w nocy panował spokój i cisza. Cena za dwa ostatnie tygodnie sierpnia "do przełknięcia" :D
Minusem było to, iż nasz mobile home znajdował się praktycznie na końcu ośrodka i wszędzie mieliśmy bardzo, bardzo.... daleko. Wyprawa na basen łączyła się z 20 min. tachaniem wszelkich niezbędnych akcesoriów basenowych, bez których nasze dziecko nie umie żyć :roll: Dobrze zaopatrzony sklep na samym ośrodku. Samo morze niestety nie tak czyste i krystaliczne, jak w Chorwacji, stąd tak wielkie rozczarowanie mojego męża. Dobra baza wypadowa do Wenecji.
natash
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) natash » 18.07.2016 12:48

Jak ceny owoców morza z tych aut lub sklepów, bo mam dosyć specyficzną dietę i jest mięso codziennie.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 18.07.2016 12:59

Włochy i mięso nie idą ze sobą w parze :D Albo Pizza Albo Makarony :D Obiady na kolacje, a podwieczorek na obiad :D Co do cen to na pewno nie będzie taniej jak u nas, zwłaszcza jeśli chodzi o mięsa.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 18.07.2016 13:40

Też byłem na Ca` Savio, ale chyba w 2010r. Jeszcze nie było statku w basenie, a my jeździliśmy na moto we dwójkę z obecną żoną. Nie zwracałem wtedy uwagi na atrakcje dla dzieci. Nam kemping się podobał, choć wspomniane w poprzednich postach są kategoryzowane o 1 * wyżej i da się to zauważyć. Jednak i ten można polecić. Na wszystkie plażowe, czy basenowe bambetle od kilku lat zabieramy wózek podpinany do rowera i problem z głowy.

campingowe-patenty-i-caravaning-t14321-1560.html?hilit=za%C5%82o%C5%BConym#p1417895

Jeżeli nie wozicie rowerów, to można się rozejrzeć za takim z mojego postu (oczywiście polecam szukać tego tańszego lub używki):
wozek-plazowy-poszukiwany-t44197.html

Na Marina di Venezia podobne wózki można było wypożyczyć odpłatnie u rezydentów Eurocamp`u.
Ostatnio edytowano 18.07.2016 14:12 przez SingSing74, łącznie edytowano 1 raz
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 18.07.2016 14:00

Ja biorę coś takiego zawsze ręczniki, jedzenie, zabawki itp. jest w co włożyć nie trzeba nosić, a wózek praktycznie jako jednorazowo na wyjazd kupowany.
https://dukapolska.com/media/catalog/pr ... com-31.jpg
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 18.07.2016 16:25

Może rzeczywiście warto zainwestować w taki wózek kilka złotych i z łatwością wozić ekwipunek na cały dzień :D a nie tarabanić się jak wielbłąd :roll:
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia