Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy: Wenecja i Mirabilandia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Mariusz_M
Cromaniak
Włochy: Wenecja i Mirabilandia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 12.06.2009 06:55

Chorwacja w czerwcu, więc potem jeszcze trochę lata przede mną. Więc zaplanowałem jeszcze dwudniowy wypad do Mirabilandii ( www.mirabilandia.it ).
I teraz planując drogę zauważyłem, że właściwie można przyjąć, że będziemy przejeżdżać praktycznie przez Wenecję. Pomyślałem, że warto tam kilka godzin spędzić - dodam, że to mój pierwszy wyjazd do Włoch.
I teraz mam prośbę: piszcie na co należy zwracać uwagę, wszelkie rady, wskazówki itp. związanego z Wenecją i z Mirabilandią.
Hehe ze wstydem trochę napiszę, ale dopiero oglądając na mapie trasę zauważyłem, że Wenecja to jakby wyspa! Człowiek już taki stary, a być może dopiero teraz dowiedział się o tak oczywistym fakcie 8O
W związku z tym: gdzie zostawić auto (jakiś tani parking), jak się dostaje do Wenecji (pewnie prom, ale może jakieś inne stateczki, taskówki wodne?), jakie koszty takiego wypadu do Wenecji przy okazji Mirabilandii.
Gdzie jeszcze można coś fajnego zobaczyć.

Mój plan podróży:

5 VIII [środa] - wyjazd ok. 17:00
6 VIII [czwartek] - rano jesteśmy na miejscu, zwiedzanie Wenecji, Ravenny (nie wiem czy tam "coś jest"); zakwaterowanie
7 VIII [piątek] całodzienny pobyt w Mirabilandii i ich aquaparku
8 VIII [sobota] całodzienny pobyt w Mirabilandii i ich aquaparku
Wieczorem po zamknięciu lub wcześniej prosto z Mirabilandii powrót do domu
9 VIII [niedziela] rano meldujemy się już w domu.

A jak plan? Może być? Dodam, że inne terminy nie wchodzą w grę, bo jedziemy na 3 rodziny i tylko w tym tygodniu sierpnia możemy tam jechać.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 12.06.2009 07:07

Podobna trasą pojedziemy ( jak dobrze pójdzie ) we wrześniu, czekam więc na Twoją relacje :D
A w Rawennie sa m.in. piekne mozaiki.
Zwiedzałam je , ale 25 lat temu :cry:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rawenna
kuba_1991
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba_1991 » 13.06.2009 18:50

Kolego Mariuszu. Na początek z tego co mi wiadomo a byłem kilka lat temu zarówno w Wenecji jak i Mirabilandii to do Wenecji prowadzi most o ile się niemylę jest to najdłuższy most w Europie. Mnie osobiście Wenecja się niepodobała smród i ogólnie przereklamowana. A Mirabilandie jak najbardziej polecam, przede wszystkim weźcie kompielówki gdyż jest tam basen i kilka atrakcji wodnych, bardzo fajne jest również kino 3D, z każdej atrakcji na której byłeś jest możliwość wydrukowania twojego zdjęcia generalnie spędziłem tam czas od 12-24 i jeszcze było mało. Pozdrawiam i życzę udanych wakacji
PS. Co do trasy to niepomogę gdyż jechałem autokarem, a wtedy człowiek nieprzejmuje się jak jedzie.
Zapomniałem o najważniejszym!!! Jak najbardziej warto wybrać się do San Marino można tam za darmo degustować szelkiego rodzaju trunki jak również kupić je za tanie pieniądze
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 13.06.2009 23:04

My też tam byliśmy,ale jakieś 15-16 lat temu i pamiętam,że autokar zostawialiśmy na jakimś dość dużym parkingu przy nabrzeżu i do Wenecji płynęliśmy stateczkiem (wodolotem?) wycieczkowym.Pamiętajcie o odpowiednim ubraniu-długie czy też dłuższe spodnie i bez odkrytych ramion,bo ominie was wizyta w kościele :)
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 14.06.2009 10:03

Do Wenecji bez problemu dojedziesz samochodem. Ów osławiony most doprowadzi cię do miasta i do jednego z płatnych parkingów. Oznakowanie jest dobre więc nie musisz się obawiać że pojedziesz nie tam gdzie potrzeba.Do Wenecji najlepiej jechać rano. Potem może być nieco za ciepło i w zależności od kierunku wiatru mało przyjemnie dla wrażliwych nosków. Potem wykup sobie bilet na tramwaj wodny i cała wenecja twoja. Uważaj na gołębie.
http://www2.comune.venezia.it/mappacomune/
:hut: :papa:

Powrót do Włochy - Italia