Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy - plaże nad Adriatykiem

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 24.06.2009 16:44

ziomek napisał(a):Dla niektórych Cro to pępek świata .
fotek.

Tutaj akurat nie powinno Cię to dziwić ;)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 24.06.2009 17:10

Iwonko_PB a gdzie ja na południe od Rawenny znajdę głuszę. :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.06.2009 17:26

Jeśli już mogę coś dodać, to tylko to, że kocham i Cro i Italię.
Nie po to, aby się z kimś droczyć, nie.
Wszędzie zaznałem wielu sympatycznych momentów, wiele słyszałem wcześniej o koszmarnych stronach, i tu i tam.
Ogólnie jest to nieprawdą.
Dlaczego?
Bo jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz.
Twój jest wybór, a wybór niestety jest dobry!!!
I tu zaczyna się problem, co lepsze????
A co lepsze?

Jak sam pojedziesz, to się dowiesz, jasne.
Dla dzieci z mamusiami i rodzinką???
Tylko Italia i właśnie super wybrzeże północne, dlaczego? bo klimat genialny, BRAK kamyczków w morzu, genialny piasek, bezkresne plaże, cudo!!!
Dobre przyjazne morze, czy w Cro morze jest lepsze?? inne, dla mnie genialne, ale chyba dla małych dzieci? nie!, no może nie wszędzie to morze...

Nie jestem stronnikiem północnej Italii, bo już to zaliczyłem, ale poszukuję już czegoś innego, bo stać mnie na to, nie mając małych dzieci, aby jechać i jechać w dół BUTA. I zobaczyć Gargano, Kalabrię, nawet aż do Sycylii ( jeszcze tam nie byłem ale plany są są!!!)

A dla mamuś z dziećmi, sam tam byłem 3x, właśnie tam z całą rodzinką, dwie córy grzebiące w piasku, no trochę to już czasu. Na końcu Lido di Jesolo, niedaleko Punta Saboni- CAMPING MARINA DI VENEZIA.
Kemping miasto, Polaków mało, sporo Niemców, ale to gwarantuje jakość i stabilność kempu. A tak na prawdę ludzie z całej Europy.
Kemping genialny, rodzinny, nie jest tani, myślę teraz, kilka lat temu też nie był, ale warty wszystkiego, jeśli chcesz wspaniale spędzić czas, bez dzikich ekscesów,

polecam. Grzegorz. Pozdrawiam. :wink: :lol:
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 24.06.2009 19:05

Łukasz napisał(a):Oczywiście , że prawdziwe Włochy to Toskania, Rzym itd. Ale sam kiedyś powtarzałem czyjeś zasłyszane opinie o plażach koło Wenecji i do dzisiaj mi za to wstyd.
Od kiedy dorobiłem się trójki dzieci i wakacje dla mnie to nie romantyczne spacery wieczorem a wyjazd z dziećmi, jeżdżę w okolice Jesolo. Dzieci są zachwycone bo mają piasek i fale w morzu , ja nie muszę ich trzymać na sznurku bo jest daleko płytko. Infrastruktura na campingach pozwala zająć im cały dzień (baseny, place zabaw). Tłoku żadnego nie ma i to zarówno w maju, wrześniu ale również sierpniu. Mętna woda wynika z piaszczystego dna za to ,można po nim chodzić i nie wydłubywać jeżowców z palców, a jak ktoś miał taką przygodę z dzieckiem to wie o co chodzi.
Czasami prąd coś rzuci na brzeg ale byłem wiele razy w Chorwacji ( zarówno w Dalmacji, Istrii jak i Kvarnerze) i nikt mi nie wmówi, że tam jest inaczej.
Chorwacja ma swój urok ale jak już coś to Dalmacja bo Istria to też tylko kombinat turystyczny tylko gorszej jakości niż włoskie.

O to mi chodziło jak pisałam, że wszystko zależy od tego jak lubimy spędzać wakacje i czego oczekujemy ;)

My nie potrzebujemy rozrywek na campingu na cały dzień, bo nie spędzamy całych dni na campingu, również nudzi nas więcej niż 3-4godz. na plaży, wolimy zwiedzać. Też mamy dzieci, wprawdzie tylko dwoje ale wiem jak się z nimi spędza wakacje ;) A choć uwielbiam Włochy to na pólwyspie Cavallinio nie bardzo czułam się jak we Włoszech...

Ale zgadzam się, że północne wybrzeże włoskiego adriatyku jest dla osób, które mają ochote spędzić leniwy urlop na plaży, mieć (prawie) zagwarantowaną pogodę i ciepłą wodę w morzu i rozrywki na campingu. My poprosu oczekujemy czegość więcej ;)
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 24.06.2009 21:54

...co czlowiek to opinia.. :D
Ja tam lubie te wszystkie polnocno-adriatyckie laguny,senne miasteczka poza sezonem,gdzie zycie towarzyskie skupia sie w barach przy kawie...
Jesli komus by sie znudzil kiedys bierny wypoczynek na plazy w Bibione czy Lignano a chcialby zobaczyc wschodnie wybrzeze Italii/i nie tylko/z pokladu czegos sporego napedzanego wiatrem-to sluze za przewodnika..
Moj nr.GG znajdziecie w jednym z moich postow.. :)
I naprawde nie chcialem,zeby to zabrzmialo jak reklama.. :wink:
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 25.06.2009 11:32

Jeżeli plażowanie nad Adriatykiem to chyba na południe od Ancony.
Na pewno nie śmiałbym odradzać wyjazdu do Włoch, to piękny kraj, ale jak ktoś szuka drugiej Chorwacji to raczej nie ten kierunek.
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 25.06.2009 11:50

Iwona PB ten temat akurat dotyczy Włoch więc mogę się wypowiedzieć co myślę
Nie podejmuję tematu czy CRO czy Włochy bo to nie ma sensu
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 25.06.2009 12:04

Pomysły na urlop to sprawa indywidualna. Ja nie lubię mieszać wątków albo plaża albo wędrówki od miasta do miasta, po za tym w okresie wakacji jak dla mnie jest trochę za ciepło na zwiedzania. Włochy "prawdziwe" staram się penetrować na wiosnę bez dzieci lub tylko z najstarszym. Zabieranie 6 latki do zwiedzania Rzymu lub podziwiania uroków Toskańskich miasteczek to przesada (chociaż może JoannaG mi napisze, że najlepiej się zwiedza z niemowlakami tylko trzeba "po prostu oczekiwać więcej").
Ale chociaż nie lubię się włączać w akademickie dyskusje, to jak słyszę o "brudnych zatłoczonych plażach na północy Włoch" to muszę skontrować głównie z poczucia winy, że kiedyś też moja ignorancja pozwalała mi głosić takie bzdurne opinie.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 25.06.2009 14:43

Chorwację odwiedziłem dopiero dwukrotnie (Kvarner i płn. Dalmacja). W tym roku zacząłem planowanie wyjazdu do Chorwacji. Kierunek Istria wraz ze zwiedzaniem Wenecji (bo nie byłem). Wogóle jeszcze nie byłem w Italii więc zaświtał mi w głowie pomysł czy może zamiast Chorwacji od razu udać się do Włoch w okolice Wenecji. Dlaczego nie bardziej na południe? Bo przy wysokim kursie euro, wysokiej cenie benzyny i kryzysie (spadek dochodu) liczą się dla mnie przejechane kilometry trasy. Dlatego zapytałem o plaże nad Adriatykiem po stronie Włoch (region pólnocny). Zamierzam głównie odpoczywać na plaży i zwiedzić Wenecję.
Dziękuję za każdą odpowiedź o tym kierunku bo nadal jestem na etapie planów (planowany wyjazd na przełomie lipiec/sierpień - większość dni lipiec).
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 25.06.2009 15:37

W lipcu może być ciut taniej niż w sierpniu bo wtedy włosi mają swoje wakacje i ceny na campach są wyższe
Zyczę dobrego wyboru i dużo słońca gdziekolwiek to bedzie :lol:
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 26.06.2009 08:35

Ja nie pisałam o brudnych plażach a jedynie o kolorze i przejrzystości wody w morzu :D

A jeśli chodzi o zwiedzanie z dziećmi to oczywiście, że jest możliwe i zapewniam, że odpowiednie podejście i sposób sparwia, że jest atrkcyjne i dla rodziców i dla dzieci. :D

Nie każdego stać na jedne wakacje latem i drugie wiosną z zapewnieniem opieki dzieciom w domu a ponieważ nie wyobrażam sobie wakacji przeleżanych przez dwa tygodnie na plaży to powinnam zawiesić wyjazdy na 10lat lub nie mieć dzieci, ciekawe :lol:
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 26.06.2009 09:45

ziomek napisał(a):Iwona PB ten temat akurat dotyczy Włoch więc mogę się wypowiedzieć co myślę
Nie podejmuję tematu czy CRO czy Włochy bo to nie ma sensu

ja też nie podejmuję tematu Włochy czy Cro, jednak uważam, ba- nawet wiem, że w żadnym Lido okołoweneckim mnie nie uświadczą.

Wybieram Dolomiti i nieodmiennie marzę o Calabrii.

Krakus- może Sycylia? Tam głusza być może, ale atmosfera może być deczko gęsta ;)

Pozd
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 26.06.2009 19:55

Iwona Pb znam już kilku takich którzy mówili nigdy ale wyjazd solo a z dziecmi to inna bajka
A od siebie życzę ci dużo wrażeń w pięknych Dolomitach lub innych górkach
Jaki śmieszny byłby człowiek gdyby nie miał swojego zdania
pozdrawiam
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 26.06.2009 20:03

No, ziomek, ja dzieciata, wiem, że inna bajka ;)

Młodych jeszcze w Dolomity nie zaciągnęłam (acz planuję), a w Tatry rożnej maści i owszem. Wielokrotnie. Z początku był opór materii, ale ustąpił.

Co do zdania- zgadzam się w pełni :)
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 01.07.2009 10:53

Jestem na swiezo po 4-dniowym pobycie w Lignano.A wiec w skrocie-plaze czyste,a woda ciepla.Dwadziescia kilka stopni woda.Za to bardzo malo ludzi.Bylismy ze znajomymi ktorzy sa tam kilka razy w roku-powiedzieli nam,ze jeszcze nie widzieli o tej porze roku tylu wolnych miejsc parkingowych!W restauracjach i barach wieczorami bez problemu mozna znalezc wolne stoliki.Ale wlasciciele knajp tez kreca glowami,ze w tym roku marnie sie interes kreci.
Wracajac do plaz- to jedna sprawa jest denerwujaca.Mianowiecie co kilka minut ktos Was nagabuje.. A to do kupienia recznika,a to torebki..Widzialem nawet jednego co sprzedawal....mopy!!!!
No i oczywiscie oprocz Wlochow najwiecej jest Niemcow i Austriakow.Polska mowe slyszalem jeden jedyny raz... :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Włochy - plaże nad Adriatykiem - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone