Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy na pierwszy raz

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 03.01.2025 08:29

te kiero napisał(a):Proponuję zerknij sobie na miejscowości Lerici, Tellaro, San Terenzo w Ligurii. Zajrzyj na mapy wybrzeża.

Poprzednicy dobrze prawią...

Podobają mi się te miejsca. Trochę z apartamentami ciężko, bo ceny wysokie, ale poszukam.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 03.01.2025 13:05

BraveSirRobin napisał(a):
te kiero napisał(a):Proponuję zerknij sobie na miejscowości Lerici, Tellaro, San Terenzo w Ligurii. Zajrzyj na mapy wybrzeża.

Podobają mi się te miejsca. Trochę z apartamentami ciężko, bo ceny wysokie, ale poszukam.

We Włoszech niestety tanio nie będzie....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.01.2025 05:41

marekkowalak napisał(a):
BraveSirRobin napisał(a):

We Włoszech niestety tanio nie będzie....

W okolicy, którą wskazałem w maju tego roku, 700eur tydzień to było min. Tańsze kwatery (350, 420eur) oddalone lub znacznie oddalone od morza i mające jakiś "defekt" np odgłos autostrady, odgłosy bliskiej kolei. Na szczęście uczciwie o tym pisano na Bookingu.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 19.01.2025 17:55

Po wielu godzinach poszukiwań zarezerwowałem wstępnie apartament. Nie jest niestety nad samym morzem (jakoś ceny i rodzaj zabudowy linii brzegowej mnie zniechęciły), ale w odległości ok. 20 minut jazdy. A dokładnie to miejscowość Massa Marittima - willa Agriturismo Pian del Vescovo (jakieś 2 km od centrum Massy).
Massa z tego co się zorientowałem to małe toskańskie miasteczko, a chyba także dobry punk wypadowy do zwiedzania Toskanii i rzut beretem nad morze (do dyspozycji jest też basen, więc nie zawsze trzeba jechać na plażę).
Co o tym sądzicie?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.01.2025 18:22

Czyli wygrał rejon polecony przeze mnie :D Super. Myślę, że będziesz z miasteczka zadowolony.
Co do noclegu - możesz spróbować skontaktować się bezpośrednio czy jeśli zapłacisz gotówkę i bez rachunku (o ile nie potrzebujesz) to możesz liczyć na jakiś rabat. Czasami podobno się tak udaje....

Co do rzutu nad morzem - musisz się z liczyć z płatnym parkowaniem przy morzu i nie chodzi tylko przy samym morzu, ale i ciut dalej. Warto poświęcić więcej czasu na poszukanie darmowych miejsc parkingowych.
Ostatnio edytowano 19.01.2025 18:28 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.01.2025 18:27

Miejscówka wygląda super :idea:

Nie trzymał bym się tego skrótu Massa ;) bo właściwa Massa jest nieco wyżej i może być mylące.

Brat polecał okolice Piombino koniecznie z Faro della Rocchetta (di Piombino).
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 19.01.2025 18:42

piekara114 napisał(a):Co do noclegu - możesz spróbować skontaktować się bezpośrednio czy jeśli zapłacisz gotówkę i bez rachunku (o ile nie potrzebujesz) to możesz liczyć na jakiś rabat. Czasami podobno się tak udaje...

Mam zapłacić całość do 03 czerwca kartą, myślisz że jest sens pytać o gotówkę?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.01.2025 19:05

Ja osobiście nie mam takich doświadczeń, ale podobno można i warto. No i mieć to jakoś "pisemnie" potwierdzone, aby na lodzie nie zostać.
Daj znać czy próbowałeś i z jakim efektem.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.01.2025 19:16

piekara114 napisał(a):Co do noclegu - możesz spróbować skontaktować się bezpośrednio czy jeśli zapłacisz gotówkę i bez rachunku (o ile nie potrzebujesz) to możesz liczyć na jakiś rabat. Czasami podobno się tak udaje....

Dobrze rozumiem, że zachęcasz do przeniesienia tego wynajmu do tzw. szarej strefy?
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 19.01.2025 19:29

Nie będę próbował. Nie drążmy tego.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.01.2025 20:00

Marzena, powszechna praktyka w turystyce i we Włoszech, i w Chorwacji, i w Grecji, i w Polsce... To samo jest w Polsce choćby w sektorze remontowym. Ostatecznie każdy decyduje samodzielnie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.01.2025 08:04

BraveSirRobin napisał(a):Nie będę próbował. Nie drążmy tego.

:plusone: :idea:
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

Włochy na pierwszy raz - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies