Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy - kempingi?

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 05.05.2006 12:42

Przy kempingu jest przystanek autobusowy, o ile wiem dowozi do samej Venecji, a dalej - to już mapa i zwiedzanie, można też tramwajem wodnym- Vaporetto, po kanale Grande, ale chyba tylko dla samego faktu, wspaniełe domy, pałace przy kanale, w większosci się już rozsypuja. Potem trzeba krążyc nie tylko głównymi alejkami, często niewlekie przejścia, mosteczki dostarczają większych wrażeń. OBOWIAZUJE dobra, czytelna mapa.
Na autostradach we Włoszech można również płacić kartą- tylko trzeba ustawić się do wyjścia dla opłaty kartą. Oznaczenia są bardzo jasne, duże tablice nad punktem opłat. Ważne aby nie ustawić się do wyjscia oznaczonego TelePas - są to specjalne automatyczne karty pobierania, bez zatrzymywania się samochodu. Dla kart najczęściej jest oznaczenie- Visa Carte .
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.05.2006 17:04

my mamy vise electron i byl problem na bramkach - potrzebny byl znak akceptacji maestro lub chyba zwykla visa - dokladnie nie pamietam
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 06.05.2006 14:52

Dzięki za infoamcje.
... visą elektron nie można :? 8O hmmm a normalna visa to jaka(?), bo szczerze mówiąc jest kilka różnych przynajmniej w moim banku. Np. karta kredytowa nazywa się classic ...
Ma ktoś wiedzę bardziej szczegółową w tym temacie, bo nie chciałabym się "zdziwić" przy płaceniu :wink:
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 06.05.2006 16:38

Witaj ally,

normalna to np. właśnie classic, zwana też wypukłą z racji sposobu nadruku numeru.
moni89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) moni89 » 06.05.2006 21:36

Halo ! Chciałam się dołączyć. W tym roku chciałam jechać do Vieste z Vacansoleil ale nie maja już miejsc dlatego szukam jakiegoś namiaru na kamp przy plaży z bungalowami lub mobil homami do wynajęcia oczywiście nie drogo ! Nie musi to być tylko w Vieste ale jego ładne okolice - zdaję się na WAsze gusta.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 07.05.2006 19:08

turan napisał(a):Witaj ally,

normalna to np. właśnie classic, zwana też wypukłą z racji sposobu nadruku numeru.

:) czyli wszystko jasne, wolą te z grubszą gotówką :lol:

P.s aby nie zaśmiecac tematu o kempingach włoskich pytaniami o Wenecje zakłądam nowy temat ...:)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 07.05.2006 19:42

Raczej nie o grubszą gotówkę tu chodzi. Po prostu przy kartach wypukłych nie trzeba sprawdzać salda na koncie, czyli przeciągają przez terminal, pokwitowanie i jedziesz. Gdyby czekali jak przy debetówkach na potwierdzenie salda to by nieźle te autobahny wyglądały :wink:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 07.05.2006 22:20

Możliwe.
Nie wiem czy dobrze kojarzę ale w HR chyba visa elektron można na autostradach płacić.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 08.05.2006 07:56

potwierdzam- we Włoszech najlepsza jest Visa classic
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 09.05.2006 10:14

moni89 napisał(a):Halo ! Chciałam się dołączyć. W tym roku chciałam jechać do Vieste z Vacansoleil ale nie maja już miejsc dlatego szukam jakiegoś namiaru na kamp przy plaży z bungalowami lub mobil homami do wynajęcia oczywiście nie drogo ! Nie musi to być tylko w Vieste ale jego ładne okolice - zdaję się na WAsze gusta.

Byłem 4-krotnie w okolicy Vieste, najczęściej w pasie kempingów w kierunku północnym od Vieste- w stronę Peschici. Zawsze we własnej przyczepie kempingowej. W sezonie- lipiec do 15-20 sierpnia trudno znależć miejsce. Bungalowy w tym okresie b. drogie. Poza sezonem - ceny dużo niższe, dobra dostępność. nawet można jechać w ciemno. Pozdrawiam Grzegorz. :wink:
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 11.06.2006 09:31

Witam :P
A ja w tym roku po 7-iu z rzędu wakcjach w Cro 99-06 /było cudownie/
robię sobie przerwę/ale tylko na rok/i jadę na objazdówkę do Włoch.
Będę nocował na kilku campingach Vanasoleil-zamierzam zwiedzić w miarę dokładnie Toskanię,Rzym i Wenecję i oczywiście wszystko to co po drodze.Jadę w drugiej połowie sierpnia.Koło Rzymu bedę nocował na Campingu I Pini w Fiano Romano-może ktoś z Was tam był i korzystał z campinngowego autobusu ,który jeżdzi do miasta-ciekawi mnie gdzie ma końcowy przystanek w Rzymie :D

pzdr
:papa: :papa:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 11.06.2006 13:39

Diego M napisał(a):... Koło Rzymu bedę nocował na Campingu I Pini w Fiano Romano-może ktoś z Was tam był i korzystał z campinngowego autobusu ,który jeżdzi do miasta-ciekawi mnie gdzie ma końcowy przystanek w Rzymie :D
pzdr
:papa: :papa:

Stacjonowaliśmy kiedyś na campingu Flaminio - z racji bliskości do podmiejskiej kolejki (byliśmy bez auta).
Trudno tam dojechać, bo mapa Rzymu tam nie sięga :wink:
Co do autobusów w Rzymie - nie da się przejechać z jednego końca miasta na drugi .. bez przesiadki. A metro? - cieniutkie ...
(chyba, że zmieniło sie COŚ w ciągu ostatnich 12 lat)
Pozdravki
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 11.06.2006 14:39

Busy kempingowe nigdy nie jeżdzą do miasta, no chyba że jest to 5* kemping i jest to oznaczone w folderze jako usługa gratis, raz w życiu to widziałem. A tak zwykle jadą do najbliższej stacji kolejki podmiejskiej, za co i tak zawsze trzeba płacić. Tam nigdy nie ma nic za darmo. Jeżeli wybrałeś już kemping tak daleko, to lepiej było w Ostii, przynajmniej można się wykąpać w morzu. Możesz jeszcze to zmienić. A jeśli kemping w Rzymie- to tylko TIBER, bo ma dobre i szybkie połaczenia do centrum. Pozdrawiam :wink:
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 11.06.2006 15:58

Dzięki bardzo Grzegorzu ale decyzja już zapadła,wspomniany przeze mnie autobus jest oczywiście płatny-ok 8 euro w obie strony ale nie wiem gdzie kończy swój kurs :lol:

pzdr :papa: :papa:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 12.06.2006 09:53

No i nadszedł czas wyjazdu! Italia po raz pierwszy! Start 14/06 wieczorem. 2 samochody, 6 osób. W zasadzie wszystko już przygotowane, pozostał załadunek. Trasa teoretycznie opracowana, ciekawe co wyjdzie w praktyce. :D
pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Włochy - kempingi? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone