Re: Lipiec2012- Włochy Jezioro Garda+ trasa z Top Gear + Baw
napisał(a) walp » 06.06.2013 21:43
greenrs napisał(a):Trochę czasu minęło. Czy udało Ci się zdobyć jakieś nowe informacje?
Ja po lekturze różnych relacji na temat J. Garda, również postanowiłem swój plan tegorocznych wakacji zmodyfikować i podobnie jak Ty zabawić dłużej na Istrii. Nad Gardą chcę zatrzymać się na 2-3 noce. Czy na podstawie Twojego wpisu mam rozumieć, że na polu namiotowym również nie dostanę miejsca na tak krótki pobyt?
Cześć.
Plan zmodyfikowałem: jedziemy na tydzień na Istrię, potem przejazd przez Słowenię i na 2 noclegi zatrzymujemy się w okolicach Wenecji. Zwiedzanie Wenecji i Werony następnie nad Gardę. I tu logistycznie poległem, pierwszy raz.
Wygląda na to, że pójdziemy na spontan.
Rano chcemy przyjechać nad Gardę i udać się na plażę do Sirmione. Potem zaczniemy rozglądać się za zakwaterowaniem. Mam nadzieję, że coś znajdziemy, bo nie zamierzam szukać tylko w jednej miejscowości. Jeśli doprawdy nic nie będzie, albo ceny będą zaporowe, to trudno, do wozu i w drogę na północ (co nie oznacza, że zaraz do domu)
Jeśli coś znajdziemy to 3-4 dni zostaniemy na Gardą.
Nasz problem polega na tym, że to będzie połowa sierpnia i jest wtedy naprawdę drogo. Nad noclegami siedziałem kilka dni, wysłałem kilkadziesiąt maili. Z otrzymanych odpowiedzi wynika, że albo nie ma już wolnych miejsc, albo nie wynajmują na terminy krótsze niż tydzień, na dodatek od soboty do soboty. Ceny takie, że zaczynają się od 500 EUR za app 2+2/tydz. Na Istrii płacimy 315 E. Szukałem także w gospodarstwach agroturystycznych w miejscowościach oddalonych o kilkanaście km od jeziora. Pisałem bezpośrednio do właścicieli i tu się zdziwiłem, bo wcale nie było taniej i z reguły chcieli na tydzień. Normalnie zmowa cenowa. Nie mam natomiast absolutnie żadnego doświadczenia, jeśli chodzi o pola namiotowe.
Twoja mapka powyżej to część naszej drogi powrotnej.