Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy czy Istria?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrekwawa
Globtroter
Włochy czy Istria?

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekwawa » 14.02.2006 00:45

Witam, Jak w temacie, co polecacie? I dlaczego?

Jeszcze pytanie o NORMALNE Włoskie forum, odwiedziłem "gazete" ale tam jest ...............straszne. Nie to co u nas :D
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 14.02.2006 09:53

Jak masz sporo kasy to ja zwiedzałabym Włochy. Jest tam na pewno znacznie drożej.
Jak zależy Ci na finansach to w Chorwacji jest taniej.
Jest piękna a może i piękniejsza. :D
Istria .... to prawie Włochy - Włochów multum i gdzieś od Rovinja w góre włoskie lody, włoskie napisy ulic, miasteczek .... :D
piotrekwawa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekwawa » 14.02.2006 10:05

aneta_jacek napisał(a):Jak masz sporo kasy to ja zwiedzałabym Włochy. Jest tam na pewno znacznie drożej.
Jak zależy Ci na finansach to w Chorwacji jest taniej.
Jest piękna a może i piękniejsza. :D
Istria .... to prawie Włochy - Włochów multum i gdzieś od Rovinja w góre włoskie lody, włoskie napisy ulic, miasteczek .... :D

Ciekawi mnie właśnie o ile Włochy są droższe od Istri? Może ktoś wie?
Pewnie na Istri też nie jest tanio. :?
ZAJEC
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 14.02.2006 10:40

Cześć, Aneta i Jacek maja racje Istria to prawie Italia np Chorwacka Savudrija to to samo co włoskie Salvore można być i tu i tam nocami z brzegu Istrii widac swiatla Wenecji
Pozdr.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.02.2006 12:42

Jeśli Włochy to na południe od Wenecji, wyzej fatalna woda, mętna, nieciekawa do kąpieli. Nie taka jak w Chorwacji, przezroczysta, zachecająca do nurkowania. Ceny--wyrównują się, niewiele wyższe we Włoszech. Za 2 tyg na 2 os w Bibione zapłaciłem ok 4 tys zł za wszystko, dojazd, mieszkanie, jedzonko (nigdy nie wozę z Polski), zwiedzanie...Nasze koszty w Cro w podobnych warunkach to ok 3-3.5 tys.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 14.02.2006 13:32

Z moich wspomnień: WŁOCHY - najpierw zamieszkać w okolicach Jeziora Garda (przecudowna okolica, mnóstwo kempingów). Świetna baza wypadowa do Wenecji, Werony, Mediolanu oraz Gardalandu (rewelacyjny park rozrywki dla dzieci w wieku do lat 2 do 102). A potem koniecznie TOSKANIA: czyste Morze Tyrreńskie i mnóstwo miasteczek do zwiedzania: Pisa, Florencja, Volterra, San Gimigniano, Siena, rodzinne miasteczko psa Lampo(to ten który jeździł koleją) z cudowną plażą.

Po drugiej stronie buta zachwyciły mnie 2 miejsca: San Marino i San Leo. Ravenna to przede wszystkim kościoły a z Rimini nie pamiętam nic oprócz Italii w miniaturze ;-)
Obrzydzenie wzbudził natomiast Adriatyk (fuuujjj, co w nim nie pływało) i zatłoczone campy (mnóstwo głośnych i niechlujnych - niestety - Polaków).

Włochy są droższe: art spożywcze, wejścia do muzeów. Nie mówiąc o espresso na Placu Św. Marka...bagatelka 40 zł ;-)

Gdybym miała teraz wybierać: :D Cro!

Na moją ukochaną Wenecję i Jezioro Como przyjdzie jeszcze czas...
piotrekwawa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekwawa » 14.02.2006 16:24

mama_Kapiszonka napisał(a):Z moich wspomnień: WŁOCHY - najpierw zamieszkać w okolicach Jeziora Garda (przecudowna okolica, mnóstwo kempingów). Świetna baza wypadowa do Wenecji, Werony, Mediolanu oraz Gardalandu (rewelacyjny park rozrywki dla dzieci w wieku do lat 2 do 102). A potem koniecznie TOSKANIA: czyste Morze Tyrreńskie i mnóstwo miasteczek do zwiedzania: Pisa, Florencja, Volterra, San Gimigniano, Siena, rodzinne miasteczko psa Lampo(to ten który jeździł koleją) z cudowną plażą.

Po drugiej stronie buta zachwyciły mnie 2 miejsca: San Marino i San Leo. Ravenna to przede wszystkim kościoły a z Rimini nie pamiętam nic oprócz Italii w miniaturze ;-)
Obrzydzenie wzbudził natomiast Adriatyk (fuuujjj, co w nim nie pływało) i zatłoczone campy (mnóstwo głośnych i niechlujnych - niestety - Polaków).

Włochy są droższe: art spożywcze, wejścia do muzeów. Nie mówiąc o espresso na Placu Św. Marka...bagatelka 40 zł ;-)

Gdybym miała teraz wybierać: :D Cro!

Na moją ukochaną Wenecję i Jezioro Como przyjdzie jeszcze czas...

Właśnie żona i znajomi namawiają mnie właśnie na Toskanie podobno ekstra. Ja jako zagorzały odkrywca i fan Chorwacji proponuje Istrie (tam jeszcze nie byliśmy).
Z jednej strony lubie Cro i na Istri nie byłem, lecz trochę przeraża mnie perspektywa tłoku i betonowych podestów (czego nie znoszę).
Może to tylko stereotyp dotyczący Istrii?
Toscania ma natomiast opinie oazy ciszy i spokoju, pięknych plaż. A plaże muszę mieć super moja żona i córeczka uwielbiają plażowanie.
:wink: Do tego chciałbym jeszcze łagodne płytkie zejście do moża.
Niestety tego chyba nie znajde na Istrii.
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 14.02.2006 20:09

Oblukaj Istrie wiec u mnie ....
www.sasaneczka.eza.pl i tam relacja o wyjezdzie na Istriie z 2005 r.
Myślę ze jest calkiem całkiem pod warunkiem ze wiesz gdzie pojechać.
Piekne zatoczki i plaże podobne do Dalmatyńskich są także na serduszkowatym półwyspie.
Ja nie załuję ani dnia z 14 dniowego pobytu.
Po prostu troszkę jest inaczej - co nie znaczy że nie warto pojechać. Choćby po to żeby czuć tę różnicę.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 14.02.2006 21:39

aneta_jacek napisał(a):Oblukaj Istrie wiec u mnie ....

Bardzo sympatyczna stronka. Jak będę się wybierał na Istrię (a tam jeszcze nie byłem - wstyd się przyznać) to już wiem do kogo się zwrócę po info :wink:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 15.02.2006 08:44

Do niezawodnego:

Bardzo sympatyczna stronka. Jak będę się wybierał na Istrię (a tam jeszcze nie byłem - wstyd się przyznać) to już wiem do kogo się zwrócę po info :wink:

A ja wiem komu pomarudze o najlepsze wskazówki jak będziemy jechać do Bułgarii.

W tym roku cro i potem bedzioe dłuuuuga przerwa potem na zwiedzanie innych krajów.
Czytujemy Twoje relacje na Bulgaricusie i za parenaście miesięcy myśle że to bedzie nasz następny kraj. Ceny widze w porzadku a dzieki tamtemu forum zmieniam zdanie o Bułgarii i wygląda ona na kraj o wiele atrakcyjniejszy niż wydawało mi sie jeszcze pare miesiecy temu.

Pozdro Aneta
piotrekwawa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekwawa » 15.02.2006 09:27

aneta_jacek napisał(a):Oblukaj Istrie wiec u mnie ....
Myślę ze jest calkiem całkiem pod warunkiem ze wiesz gdzie pojechać.
Piekne zatoczki i plaże podobne do Dalmatyńskich są także na serduszkowatym półwyspie.
Ja nie załuję ani dnia z 14 dniowego pobytu.
Po prostu troszkę jest inaczej - co nie znaczy że nie warto pojechać. Choćby po to żeby czuć tę różnicę.

Dziekuje, poczytam.
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 07.03.2006 10:50

Istria, zdecydowanie Istria :wink:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko