Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy - camp. I TRE MOSCHETTIERI

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 09.08.2007 15:40

W tym roku "zdradziliśmy" Chorwację i wybraliśmy się do Włoch do Lido di Pomposa na camping "I TRE MOSCHETTIERI". Świetny camping i niedrogi.
http://www.tremoschettieri.com/
Fajnie było powygrzewać się na piaseczku :)
miike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miike » 09.08.2007 15:50

O wy zdajcy!!! :twisted:

Ale tak szczerze to ja w tym roku wybieram się także do Italii, ale zdrajcą nie będę....drugi tydzień spędzę w Cro

Mam od razu kilka pytań:
1. jak z opłatami za autostrady
2. rozumiem że zwiedziliście też Wenecję, słyszałem że przejażdzka gondlolą zaczyna się od 100 ojro za łebka: to prawda??
3. jak oznaczone są włoskie drogi?? lepiej jak u nas? czy jak w Czechach??

dzięki z góry :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2007 16:03

miike napisał(a):.... jak z opłatami za autostrady...

Tu znajdziesz wszystko na ten temat: http://www.autostrade.it/en/
miike napisał(a):...rozumiem że zwiedziliście też Wenecję, słyszałem że przejażdzka gondlolą zaczyna się od 100 ojro za łebka: to prawda??
...

Tu pisałem niedawno o cenach gondoli:
forum/viewtopic.php?t=16499&highlight=
miike napisał(a):....jak oznaczone są włoskie drogi?? lepiej jak u nas? czy jak w Czechach?? ...

Gorzej oznakowane od naszych to chyba już tylko na Ukrainie znajdziesz :lol: A tak serio to włoskie drogi, jak dla mnie, REWELKA. Zawsze miałem ze sobą szczegółowe mapy ale nigdy nie musiałem ich ogladac na trasie - po prostu jak znasz cel podróży to dojedziesz bez problemu. Jedyny minus (jak dla mnie) to to, że mają takie dziwne ronda (niektóre), na których jeżdzi się nieco inaczej niż u nas - zmienne zasady pierwszeństwa - wjeżdzasz z pierwszeństwem a za chwile na tym samym rondzie musisz ustąpic pierwszeństwa innemu wieżdzającemu - troche maci w głowie ale nie jest źle :lol:
:papa:
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 09.08.2007 16:11

Jechaliśmy przez Niemcy i Austrię. Droga świeta, prawie cały czas autostrada. Tylko w PL jakieś 100 km zwykłą drogą i już na miejscu we Włochech też ok. 100 km jechaliśmy zwykłą drogą. We Włoszech drogi są oznaczone bardzo dobrze, tylko moim zdaniem za rzadko podają odległości do poszczególnych miast. W tamtą stronę zapłaciliśmy we Włoszech 16,80 Euro za autostradę, a w drodze powrotnej 10,90. W Austrii winieta na 10 dni 7,60. Dodatkowo 8 Euro za przełęcz Brenner w drodze do Włoch i 9,50 Euro w drodze do domu za przejazd tunelem koło Salzburga.
Wenecji tym razem nie zwiedzaliśmy, bo byliśmy tam już kilka razy. Nie wiem, ile kosztuje gondola. Mi podoba się bardzo przejazd wodnym tramwajem w parkingu Tronchetto na Pl. Św. Marka. Nie pamiętam, ile to kosztuje - na pewno niedrogo i fajna sprawa.
Polecam zwiedzenie San Marino. Jak jestes zainteresowany, to mogę podać kilka szczegółów.
miike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miike » 10.08.2007 07:26

No pewnie, że jestem zainsteresowany :)
A San Marino planuję zwiedzieć w drodze do Cro, podobno mają świetny park wodny. Zamierzam też zajechać do Gardalandu, byliście tam może kiedyś??
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 10.08.2007 08:33

W San Marino polecam wjechać w mieście Borgo Maggiore na parking nr 11. Stamtąd odchodzi kolejka linowa na wzgórze San Marino. Bilet w obie strony kosztuje 4,50 Euro. Na miejscu w najbliższej informacji turystycznej warto wziąć broszury i plan miasta. W 1. twierdzy kupowaliśny czerwone bilety po 4,50. Upoważniają one do zwiedzenia 1. i 2. twierdzy i muzeum, które jest przy 2. twierdzy. Wrażenia i widoki wspaniałe.
Nic nie wiem o parku wodnym w San Marino.
Koło Ravenny jest Mirabillandia (wstęp 18 Euro), a koło Rimini Gardaland (chyba 25 Euro). Obok Rimini jest też Italia in Miniatura (18 Euro). W żadnym z tych miejsc nie byliśmy, więc nic wiecej powiedzieć nie mogę, oglądałam tylko broszury i najfajniej wygladała Mirabillandia.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.08.2007 09:39

Mi podoba się bardzo przejazd wodnym tramwajem w parkingu Tronchetto na Pl. Św. Marka. Nie pamiętam, ile to kosztuje - na pewno niedrogo i fajna sprawa.

* 6 euro od łba > 5 roku życia w jedna stronę w tramwaju wodnym
* u prywaciarza 5 euro i można wytargować bezpłatne dziecko (mi się udało, ale pan sobie odbił na moim bracie i mu nawet niemowlaka policzył :twisted: );
brat po prostu nie powiedział " ej, noł noł, bambini not pej, noł noł, ju hef ten ojro end ol is okej" :wink:

Powrót do Włochy - Italia

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone