W dniach ósmy do czternasty września roku 2019 urlop spędziliśmy we wskazanej w tytule lokalizacji. W czasie urlopu mieliśmy 25-tą rocznicę ślubu, a dodatkowym plusem był pobyt z dorosłą już córką. Jeden z nielicznych w ostatnich latach wyjazd całą rodziną. Chcąc skupić się jedynie na tych aspektach nie planowałem pisania relacji z tego pobytu.
Relacja jednak powstanie i to z trzech powodów. Obiecałem w jakiś sposób pokazać zdjęcia pewnej osobie z pobliża i aż mi głupio, że do tej pory mi się to nie udało. Po drugie rok 2020 jaki jest wszyscy wiemy, chcę się więc pisząc relację nacieszyć normalnością zeszłoroczną w nadziei, że taka sama normalność jeszcze wróci. Po trzecie zaś obietnicy Izie też dotrzymać trzeba - (zdecydowanie za dużo obiecuję).
O regionie Marche nie ma zbyt wiele na forum. W 2013 roku kulka53 w relacji male-i-duze-niebalkanskie-podroze-toskania-t36410.html na stronie 62 wjechał do Urbino i pokazał zdjęciowo swoją trasę poprzez Sassocorvaro, Fano, Loreto, Recanati, Maceratę, San Severino Marche aż po jaskinie Frassasi i ich okolicę
Natomiast w innych relacjach, gdzie na przykład było wspominane Sirolo - obecnie zdjęć brak – dopiero teraz Tony Montana w swojej na nowo pisanej relacji parę zdjęć z plaż Sirolo i okolic umieścił. Może uda mi się nieco uzupełnić wiadomości o tej części Włoch, chociaż kilka miejsc się za Kulkami powtórzy.
W zakresie rzeczy oglądniętych i częściowo poznanych trochę się nazbierało. Liczę na to, że będę się z krótkimi odcinkami dość często tutaj pojawiać – mimo równoległego przygotowywania się do Korculi 2021.
A co będzie relacja zawierała? W relacji pojawi się kilka miast, plaż, widoków i detali. Mała zapowiedź w kolejności przypadkowej rozpoczynająca się od popołudnia spędzonego z okazji noclegu tranzytowego w Udine:
Poprzez odwiedzone miejscowości (patrz podpisy)
Będzie trochę różnorakich zdjęć z miejsca noclegowego czyli z Osimo
Będą plaże
Będą widoki
Trafią się zdjęcia potraw
I polskich akcentów
Ale generalnie będzie to relacja z wyjazdu, na którym nie myślałem o pisaniu relacji, więc zaglądacie tu na własne ryzyko.
Spis treści:
Odcinek 1 - 2019-09-08 - Udine, pierwsze kroki
Odcinek 2 - 2019-09-08 - Udine, ostatnie kroki
Odcinek 3 - 2019-09-09 – Urbino część 1
Odcinek 4 - 2019-09-09 – Urbino część 2
Odcinek 5 – 2019-09-09 Osimo – o locum co nieco
Odcinek 6 – 2019-09-09 Osimo – podwójna penetracja
Odcinek 7 – 2019-09-10 Sirolo - plaże
Odcinek 8 – 2019-09-10 Sirolo – dolce far niente
Odcinek 9 – 2019-09-10 Osimo – wieczorne smaczki
Odcinek 10 2019-09-11 Numana – Plaże