Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy – Riviera del Conero nelle Marche

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Abakus68
Cromaniak
Re: Włochy 2019 – Riviera del Conero nelle Marche

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 13.12.2020 17:55

Odcinek 5 – 2019-09-09 Osimo – o locum co nieco
Odcinki o przejazdach obiecałem na koniec, ale zanim się dobrze rozpędzę z relacjonowaniem samej istoty urlopu to krótki odcinek o locum…
Locum wybraliśmy na air. O jego wyborze przeważyły względy finansowe, to znaczy za te same pieniądze nad samym morzem miejscówki były lichej jakości. Miejscówka w samym centrum całkiem fajnego miasta kosztowała na portalu 548 EUR, ale po paru wiadomościach właściciel przysłał nam specjalną ofertę 419 EUR. (dziś na taki sam okres wystawiony jest za 606 EUR). Jej plusy i minusy będą wynikały w kolejnych dniach. No ale jak wiecie ważny jest parking. Nie było możliwości posiadać takowy gratis dla tej lokalizacji.
Auto zostawialiśmy w takiej lokalizacji
Maxiparcheggio; Via Giacomo Brodolini; 60027 Osimo AN
Każdy wjazd na parking wiązał się z koniecznością pobrania karty a przed każdym wyjazdem należało za tę kartę wjazdową opłacić kwotą 2 EUR. Bez względu na to, czy pobyt był 5 minutowy czy 24 godzinny… Dla mnie jak na prawie centrum starego miasta rewelacja. 3 poziomy, sporo miejsca. Tylko raz staliśmy na trzecim poziomie, czy na dachu. Na ten parking wydaliśmy w sumie nie więcej jak 40 EUR
Poniżej mapka dojścia z parkingu do noclegu.

Trasa parking-app.jpg

Sześcioramienną gwiazdką zaznaczyłem parking. Potem niebieska kreska to podziemny pasaż pod jezdnią z dojściem do….

1.jpg

windy.
Wielokrotnie przez nas wykorzystywanej windy

2.jpg

Windy, dodam, która jeździła po pochylni, tu widok z góry między stacjami oznaczonymi na mapce dwoma czworo-ramiennymi gwiazdkami

3.JPG

Oraz widok na górną stację

4.JPG

Znajdująca się u podstawy murowanych wałów

5.JPG

okalających wzgórze na którym pięknie położone jest stare miasto.
Widoki z rampy przy górnej stacji były oszałamiające (zdjęcia są z różnych dni)

6.JPG

7.jpg

8.jpg

Potem już tylko parę kroków do ruchomych schodów

9.jpg

i tymi schodami

10.JPG

do góry – na mapce pierwsza niebieska kreska powyżej górnej stacji. Kolejne niebieskie kreski wyznaczają te nie wiem może 100-może 120 metrów do wejścia do budynku, w którym na 2 piętrze mieliśmy do naszej dyspozycji takie oto lokum:
Kuchnia

11.jpg

Jadalnia

12.jpg

Łazienka

13.jpg

Z dużym prysznicem

14.jpg

I pralką

15.jpg

Sypialnia dla nas

16.jpg

Pokój dla młodej

17.jpg

Oraz salon

18.jpg

Z całym mnóstwem winyli i adapterem
Z okien sypialni widok był taki

19.jpg

A z salonu wprost na Piazza Comune…

20.jpg

No i poniżej tego lokum to się w te 11 dni działo, ale to w późniejszych odcinkach.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 13.12.2020 18:09

Niezła miejscówka 8O
A te podjazdy i windy to prawie jak w Monako :hut: :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.12.2020 18:14

Świetne mieszkanie! Wygląda na bardzo duże :D

I te winyle :hearts: Moi rodzice mają sporą kolekcję i jak jeszcze z nimi mieszkałam (na studiach), moi znajomi na imprezach zawsze upominali się o muzykę z płyt. Było bardzo klimatycznie 8)
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 13.12.2020 18:19

travel napisał(a):Niezła miejscówka 8O

Iza, dla ciebie, która lubi ludzi mrowie byłaby ok na wieczory. Zobaczysz o czym mówię w następnych odcinkach.

maslinka napisał(a):Świetne mieszkanie! Wygląda na bardzo duże :D

I te winyle :hearts: Moi rodzice mają sporą kolekcję i jak jeszcze z nimi mieszkałam (na studiach), moi znajomi na imprezach zawsze upominali się o muzykę z płyt. Było bardzo klimatycznie 8)

Ja się wychowałem w domu na starym adapterze i płytach Szczepanika, Czerwonych Gitar, Ireny Santor a nawet na "wendzonej szynce z munsztardą" Kapeli Czerniakowskiej. Te szumy to kwintesencja muzyki była dla mnie...
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 13.12.2020 18:45

Abakus68 napisał(a):

Iza, dla ciebie, która lubi ludzi mrowie byłaby ok na wieczory. Zobaczysz o czym mówię w następnych odcinkach.

Trochę lubię ale nie pod oknem 8)
Spokojny sen do 4 przedkładam nade wszystko :mrgreen:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.12.2020 19:10

Fajoska ta miejscówka, mieszkanie w klimatycznym miasteczku zamiast nad samym morzem, gdzie dobre apartmany są często a) przebrane b)drogie c) nie zawsze dobrej jakości to niezły pomysł.
Choć, gdy uda się złapać coś super, to mieszkanie przy samej plaży to sama pycha.

Przypomniała mi się nasza miejscówka w miasteczku Oria. Zona trafico limitarto, pełno knajpek otwartych do później nocy, my siedzący z Primitivo di Manduria Dolce Naturale https://www.vivino.com/manduria-madriga ... /w/1138862 na ganku :)

:papa:
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 13.12.2020 19:33

travel napisał(a):
Abakus68 napisał(a):

Trochę lubię ale nie pod oknem 8)
Spokojny sen do 4 przedkładam nade wszystko :mrgreen:

Hałasy zaczynały się dopiero o 5.50, ale kto by tam o tej porze spał...
Z pominięciem 2 nocy kończyły się o 23.00 Luz... się do 4.00 odeśpi:)

tony montana napisał(a):Fajoska ta miejscówka, mieszkanie w klimatycznym miasteczku zamiast nad samym morzem, gdzie dobre apartmany są często a) przebrane b)drogie c) nie zawsze dobrej jakości to niezły pomysł.
Choć, gdy uda się złapać coś super, to mieszkanie przy samej plaży to sama pycha.

Przypomniała mi się nasza miejscówka w miasteczku Oria. Zona trafico limitarto, pełno knajpek otwartych do później nocy, my siedzący z Primitivo di Manduria Dolce Naturale https://www.vivino.com/manduria-madriga ... /w/1138862 na ganku :)

:papa:

Miejscówka oczywiście miała też wady, ale sama możliwość tego, że wyłaziliśmy przed dom i już byliśmy pośród gawiedzi, tu knajpka, tam knajpka, a to pokaz aut, a to targ, a to kramy z alkoholami czy słodyczami, a to street food, a to koncert muzyki klasycznej, a to Italo-disco bo i to nam zagrali. a jak miałeś dość to spacer pięknie oświetlonymi bocznymi uliczkami. To było równie fajne, jak plażowanie, czy zwiedzanie kolejnych lokacji. Dodatkowo wszystko tam, gdzie najdalszy punkt o 20 minut pieszo?
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 13.12.2020 20:39

Kwatera bardzo fajna. Ciekawa też droga z parkingu do kwatery.
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 13.12.2020 21:41

Nefer napisał(a):Kwatera bardzo fajna. Ciekawa też droga z parkingu do kwatery.

A do tego Lorenzo, jej właściciel, to architekt pracujący na stałe w Szwajcarii. Nieobecny ciałem, ale dostępny w każdej chwili przez Whatsa app. Na tym zdjęciu na stole w jadalni skoroszyt z wieloma informacjami o ciekawych miejscach w Osimo. Na szafce na lewo od adapteru księga o Marche i broszury o fajnych miejscowościach.
W całości brak też zdjęcia wielkiej przechodniej od wejścia do domu do nazwijmy to tylnego wejścia do naszej sypialni garderoby. Szafy, dodatkowa pościel, koce, ręczniki, poduchy. No full wypas.

I ciekawa rzecz, ale trzeba to napisać. Lokal nie ma drzwi pomiędzy pomieszczeniami, tylko do łazienki. Więc albo dla par swingersów, albo hm... po cichutku:)
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 14.12.2020 15:23

Miejscówki w centrum miasta są fajne. Sympatycznie tam mieliście.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.12.2020 15:53

Apartament fajny, ale u mnie by nie przeszedł. Koszty parkingu by mnie zabili i nie tylko tego (choć my 2,3 razy korzystamy z samochodu), ale parkowanie nad morzem, przy plazy. W Toskanii parking przy plaży, to najtańszy to było 10 eur za dzień.... Oj dużo by wys, LO, a gdzie popołudniowo wieczorne zwiedzanie....
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 14.12.2020 20:25

pomorzanka zachodnia napisał(a):Miejscówki w centrum miasta są fajne. Sympatycznie tam mieliście.

To prawda

piekara114 napisał(a):Apartament fajny, ale u mnie by nie przeszedł. Koszty parkingu by mnie zabili i nie tylko tego (choć my 2,3 razy korzystamy z samochodu), ale parkowanie nad morzem, przy plazy. W Toskanii parking przy plaży, to najtańszy to było 10 eur za dzień.... Oj dużo by wys, LO, a gdzie popołudniowo wieczorne zwiedzanie....

Kochana... Jakbym ja miał płacić za parkingi to też bym się zastanowił, ale trzeba był wiedzieć to
DSC09771.jpg

Fine sosta a pagamento oznacza koniec parkowania za opłatą...
Tak od 8 września parkingi były gratis:)
Od tego są właśnie przygotowania.
Jeśli chodzi o całe parkowanie na urlopie czyli Osimo, plaże i zwiedzanie to zapłaciłem, tak jak pisałem koło 40 może 44 EUR w Osimo i około 3 EUR w Anconie. Reszta free
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.12.2020 20:46

To lux. Bo w Toskanii i Caorle gdzie byłam to płatne były do 15 i 30 września (od1 maja). Wrześniowe wakacje są u nas coraz bardziej realnie, tylko wtedy głębsze popołudnie musi być, no ja jestem mocno cieplolubna :D
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 14.12.2020 21:23

piekara114 napisał(a):To lux. Bo w Toskanii i Caorle gdzie byłam to płatne były do 15 i 30 września (od1 maja). Wrześniowe wakacje są u nas coraz bardziej realnie, tylko wtedy głębsze popołudnie musi być, no ja jestem mocno cieplolubna :D

Polubiłem wrzesień wakacyjnie mimo gorszej pogody pod koniec w tym roku. Niestety w następnym wrzesień targowo się zapowiada i dość daleko, tak, że musimy się sprawić na czerwiec.
No nic, jak ktoś gibnie to ładuję następny odcinek.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 14.12.2020 21:40

Gib :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Włochy – Riviera del Conero nelle Marche - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone