Odcinek 5 – 2019-09-09 Osimo – o locum co nieco
Odcinki o przejazdach obiecałem na koniec, ale zanim się dobrze rozpędzę z relacjonowaniem samej istoty urlopu to krótki odcinek o locum…
Locum wybraliśmy na air. O jego wyborze przeważyły względy finansowe, to znaczy za te same pieniądze nad samym morzem miejscówki były lichej jakości. Miejscówka w samym centrum całkiem fajnego miasta kosztowała na portalu 548 EUR, ale po paru wiadomościach właściciel przysłał nam specjalną ofertę 419 EUR. (dziś na taki sam okres wystawiony jest za 606 EUR). Jej plusy i minusy będą wynikały w kolejnych dniach. No ale jak wiecie ważny jest parking. Nie było możliwości posiadać takowy gratis dla tej lokalizacji.
Auto zostawialiśmy w takiej lokalizacji
Maxiparcheggio; Via Giacomo Brodolini; 60027 Osimo AN
Każdy wjazd na parking wiązał się z koniecznością pobrania karty a przed każdym wyjazdem należało za tę kartę wjazdową opłacić kwotą 2 EUR. Bez względu na to, czy pobyt był 5 minutowy czy 24 godzinny… Dla mnie jak na prawie centrum starego miasta rewelacja. 3 poziomy, sporo miejsca. Tylko raz staliśmy na trzecim poziomie, czy na dachu. Na ten parking wydaliśmy w sumie nie więcej jak 40 EUR
Poniżej mapka dojścia z parkingu do noclegu.
Sześcioramienną gwiazdką zaznaczyłem parking. Potem niebieska kreska to podziemny pasaż pod jezdnią z dojściem do….
windy.
Wielokrotnie przez nas wykorzystywanej windy
Windy, dodam, która jeździła po pochylni, tu widok z góry między stacjami oznaczonymi na mapce dwoma czworo-ramiennymi gwiazdkami
Oraz widok na górną stację
Znajdująca się u podstawy murowanych wałów
okalających wzgórze na którym pięknie położone jest stare miasto.
Widoki z rampy przy górnej stacji były oszałamiające (zdjęcia są z różnych dni)
Potem już tylko parę kroków do ruchomych schodów
i tymi schodami
do góry – na mapce pierwsza niebieska kreska powyżej górnej stacji. Kolejne niebieskie kreski wyznaczają te nie wiem może 100-może 120 metrów do wejścia do budynku, w którym na 2 piętrze mieliśmy do naszej dyspozycji takie oto lokum:
Kuchnia
Jadalnia
Łazienka
Z dużym prysznicem
I pralką
Sypialnia dla nas
Pokój dla młodej
Oraz salon
Z całym mnóstwem winyli i adapterem
Z okien sypialni widok był taki
A z salonu wprost na Piazza Comune…
No i poniżej tego lokum to się w te 11 dni działo, ale to w późniejszych odcinkach.