Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy – Riviera del Conero nelle Marche

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mysza73
Weteran
Re: Włochy 2019 – Riviera del Conero nelle Marche

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.12.2020 09:44

Abakus68 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Nie byłam w żadnym pokazanym miejscu 8O 8O 8O , poza Grazem, ale się nie liczy, bo to nie Włochy :wink:
Maaaatko, jak ja tęsknię za Italią :cry: :cry: :cry:

O masz, a kto mnie odwiedza... Ja to już myślałem, że zauroczenie Splitską przeszło ci i w ogóle ty tylko po grecku mówisz. Poczytywałem twoje relacje greckie, widzę jak tam dorastasz z rodziną młoda damo :mrgreen: :oczko_usmiech: Zapraszam

Do Splitskiej chętnie bym wróciła :oczko_usmiech:
W Grecji czujemy się świetnie, nawet piasek na plaży polubiliśmy :oczko_usmiech:
A z tym papierem toaletowym to nie wszędzie tak jest :lol: :wink:

A Italia ... eeeeech Italię uwielbiam i w planach mam zawsze :oczko_usmiech:
Więc popatrzę co tu zapodasz i skorzystam ... mam nadzieję niedługo :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.12.2020 10:02

Tak jak Aga pisze, z tym papierem to rożnie jest. Tam gdzie stare budownictwo, centrum to trzeba się z tym liczyć (lotniska na pewno), a w nowych kompleksach czy budynkach po remontach już jest po naszemu.... Z powodu koszy (choć na wytyczne trafiłam tylko przy 2 czy 3 noclegach) to zawsze łazienka jest codziennie w Grecji sprzątana (przynajmniej ja tak trafiłam na 7 różnych miejscówek). Pościel jest zmieniana co 3/4 dni, co w Chorwacji jest rzadkością.....
To jak z urokiem bałkańskich toalet na narciarza.......
:papa:
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 10.12.2020 10:56

Super, bardzo się cieszę na tą relację. Sirolo było w planach jakieś 3-4 lata temu, nie pamiętam już, dlaczego plan nie wypalił, ale pamiętam, że w ramach przygotowań szukałam informacji również tutaj na forum i niewiele znalazłam.
Korčula 2021... spodoba się Wam :hearts:

maslinka napisał(a):
Epepa napisał(a):Też mi wyglądało jakoś znajomo. Gliwicki McDonald's. :lol:

Dokładnie! :lol:

Racja :D
Moja babcia mieszkała tuż przy "Macu", często tam bywałam :mrgreen: Ech, te posiadówki razem z kilkoma znajomymi z liceum po lekcjach nad jednym shake'em... :lol:
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 10.12.2020 11:05

Abakus68 napisał(a):Co do Korculi. U nas w tym roku była walka. Wygrała Chorwacja, a z dwóch opcji Hvar/Korcula padło na Racisce-Kneze.

Po lekturze relacji na forum również celowałam w Racisce. :wink: Był nawet plan, żeby podzielić czas pół na pół między Peljesac a Korculę, ale skończyło się tak, że "dopadła" :lol: nas fjaka w Zuljanie i nie było już mowy o żadnych przeprowadzkach. No cóż, ciekawa jestem, jakie będą Twoje wrażenia z pobytu w tej miejscowości. Teraz pewnie wybierzemy się w jakiś inny rejon Chorwacji, ale w przyszłości kto wie... :wink:

Magda O. napisał(a):Ech, te posiadówki razem z kilkoma znajomymi z liceum po lekcjach nad jednym shake'em... :lol:

To były czasy. :mrgreen: Era przedcovidowa. :wink:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 10.12.2020 14:10

Dołączam, przede wszystkim ze względu na zdjęcia plaż. Co prawda plaży nie zauważyłem :mrgreen: ale i tak mi się podoba :oczko_usmiech:

pozdrawiam, Michał :papa:
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 10.12.2020 17:46

kmichal napisał(a):
Abakus68 napisał(a):Włochy 2019 – Riviera del Conero nelle Marche

... chętnie zabiorę się z Wami w tą podróż ... :lol: ...
Pozdrawiam.

Zapraszam. Jest dużo miejsca :P
mysza73 napisał(a):Do Splitskiej chętnie bym wróciła :oczko_usmiech:
W Grecji czujemy się świetnie, nawet piasek na plaży polubiliśmy :oczko_usmiech:
A z tym papierem toaletowym to nie wszędzie tak jest :lol: :wink:

A Italia ... eeeeech Italię uwielbiam i w planach mam zawsze :oczko_usmiech:
Więc popatrzę co tu zapodasz i skorzystam ... mam nadzieję niedługo :roll:

Nie wszędzie powiadasz. Hm. Wygląda na to, że jestem takim "januszem promocji" że tylko takie miejsca brałem pod uwagę... :mrgreen:
piekara114 napisał(a):Tak jak Aga pisze, z tym papierem to rożnie jest. Tam gdzie stare budownictwo, centrum to trzeba się z tym liczyć (lotniska na pewno), a w nowych kompleksach czy budynkach po remontach już jest po naszemu.... Z powodu koszy (choć na wytyczne trafiłam tylko przy 2 czy 3 noclegach) to zawsze łazienka jest codziennie w Grecji sprzątana (przynajmniej ja tak trafiłam na 7 różnych miejscówek). Pościel jest zmieniana co 3/4 dni, co w Chorwacji jest rzadkością.....
To jak z urokiem bałkańskich toalet na narciarza.......
:papa:

O!... Dzięki dziewczyny. Ale to i tak pewnie za 2-3 lata, chyba, że nadal Saloniki tanie loty i na któryś z palców... To wtedy może szybciej jakiś tydzień na razwiedkę bojem
Magda O. napisał(a):Super, bardzo się cieszę na tą relację. Sirolo było w planach jakieś 3-4 lata temu, nie pamiętam już, dlaczego plan nie wypalił, ale pamiętam, że w ramach przygotowań szukałam informacji również tutaj na forum i niewiele znalazłam.
Korčula 2021... spodoba się Wam :hearts:

To po napisaniu relacji znajdzie się więcej - a co do Korculi - jestem o tym przekonany... Już ja się o to postaram!

Epepa napisał(a):
Abakus68 napisał(a):Co do Korculi. U nas w tym roku była walka. Wygrała Chorwacja, a z dwóch opcji Hvar/Korcula padło na Racisce-Kneze.

Po lekturze relacji na forum również celowałam w Racisce. :wink: Był nawet plan, żeby podzielić czas pół na pół między Peljesac a Korculę, ale skończyło się tak, że "dopadła" :lol: nas fjaka w Zuljanie...

No popatrz, Iza też mi wiele pozytywów o Żuljanie podała...

majkik75 napisał(a):Dołączam, przede wszystkim ze względu na zdjęcia plaż. Co prawda plaży nie zauważyłem :mrgreen: ale i tak mi się podoba :oczko_usmiech:

pozdrawiam, Michał :papa:

Poproszę o wykład w stylu kabaretu OTTO - "A plaża wygląda tak" :mrgreen: :mrgreen: :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.12.2020 19:02

Abakus68 napisał(a):chyba, że nadal Saloniki tanie loty i na któryś z palców... To wtedy może szybciej jakiś tydzień na razwiedkę bojem
Bardzo dobry pomysł, choć samochodem też można: grecja-leniwie-t52224.html?hilit=sarti
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 10.12.2020 20:10

Będę zaglądał z przyjemnością :).
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 10.12.2020 22:17

Odcinek 1 - 2019-09-08 - Udine, pierwsze kroki

Zwykle w pierwszym odcinku relacji następuje opis dojazdu. Postanowiłem jednak poprowadzić tę relację inaczej. Ciekawostki dojazdowe zostawię na dwa ostatnie krótkie odcinki. W jednym opiszę trasę i miejsce noclegu tranzytowego w drodze do Włoch, a w kolejnym to samo o powrocie i powrotnym miejscu noclegowym. Teraz jednak przejdę do sedna.
Do Udine dotarliśmy o 17.40. Skąd wybór tego miasta? Blisko autostrady, już Włochy i więcej niż połowa trasy. Ponadto wiedziałem, że mając dwie kobiety na pokładzie i doliczając ich czas łazienkowy na zwiedzanie zostanie aby chwila. To lepiej nie narzekać potem, że było za krótko i wybrać jakieś mniej spektakularne miejsce. Rzym, Florencja, Bolonia, Padwa, Genua, Neapol, Mediolan, Turyn, Wenecja, Bari, czy Perugia od zawsze okupują rankingi ciekawych dużych miast ale czy ktoś umieścił w nich Udine? Ja nie widziałem tego miasta w żadnym takim rankingu. Gdybym jednak wówczas wiedział to, co wiem teraz…
Jeszcze jedna drobna uwaga. Jadąc do Włoch pierwszym razem poczytajcie tak uważnie jak ja o zasadach parkowania, a potem zróbcie jeszcze coś. Uznajcie, że nic nie wiecie i czytajcie więcej. Ja tej drugiej lekcji nie odrobiłem i nie wiedząc, że są tam też automaty parkingowe działające tylko w oparciu o jakieś miejskie karty straciłem 15 cennych minut na walkę z nimi i objazd kilku ulic, by wrócić do alternatywnego parkingu: Parking Piazza I Maggio | SSM SpA - Parcheggio 1° Maggio / Parc auto 1 di Mai
Zatem dojazd, pindrzenie, walka o parking plus wiedza, ze w wybranej przez nas restauracji bywają kolejki (przypominam jeszcze nikt nie wie co to jest COVID) a zamykają ją o 22.00 – na zwiedzanie – co widzę po datach na zdjęciach – przeznaczyliśmy jakieś 48 minut… Oto co można zobaczyć po japońsku w Udine w tym czasie.
Po drodze z parkingu ulicą Via Mercatoveccio oczarowała mnie ta fasada

1.jpg

ale to było nic, ponieważ po wyjściu na najstarszy plac zwany Piazza Libertà w oczy od razu uderza ona

2.jpg

Loggia di San Giovanni, renesansowa budowla zaprojektowana przez Bernardino di Morcote i budowana w latach 1533- 1543. Zewnętrznie ma siedem bocznych łuków umieszczonych na smukłych kolumnach z każdej strony a centralnie łuk tryumfalny, gdzie jest zejście do kaplicy pod wezwaniem św. Giovanni. Podobno o tym, że w tej loggii jest kościół nie wie 70% mieszkańców miasta

Loggia jest jakby przyrośnięta do wieży zegarowej (Torre dell'Orologio) będącej dziełem Giovanniego Ricamatore di Udine (1527) a zwieńczonej rzeźbą z brązu przedstawiającą dwóch Maurów i dzwon. Na zdjęciu widać również posąg Herculesa zwany przez miejscowych Florean. Przed loggią są dwa posągi ale drugi pojawi się na jednym z kolejnych zdjęć. Oba były stworzone by zdobić Palazzo Torriani. Pałac został jednak zniszczony gdyż jego właściciel, hrabia Lucio Antonio della Torre został wygnany za niegodziwość. Posągi zostały uratowane i przewiezione na obecne miejsce.
Kolumna widoczna po prawej stronie na tymże zdjęciu eksponuje lwa Świętego Marka. Kolumna jest z roku 1559 a lew z 1881 (poprzedni został zestrzelony z kolumny w 1797 w czasie zwycięskich nad Włochami wojen napoleońskich).
Jedno zdjęcie a tyle tu jest prawda? Nieprawda. Dnia nie wystarczy aby dobrze poznać wartość i zawartość tej loggii a wystarczy się obrócić i…

3.jpg

Po drugiej stronie na placu stoi Loggia del Lionello – ratusz zbudowany w latach 1448-1457 w stylu weneckim-gotyckim przypominający Piazza San Marco w Wenecji. Jego budowa została rozpoczęta w 1448 roku i odbudowana po pożarze z 1876 roku.
Na pierwszym planie na zdjęciu rzeźba pokoju o której za chwilę. Niefortunnie ponad siedzącą postacią wyrasta inna postać, tyłem. Jest to Statua della Giustizia – Statua Sprawiedliwości z roku 1614 natomiast nieco po lewej pośladki posągu Caco znanego przez miejscowych Venturim – wspomnianego przy opisie posągu Herculesa.
Z racji pośpiechu i nie rejestrowania takich detali w trybie reporterskim pozwalam sobie dopełnić powyższy opis zdjęciami z sieci przedstawiającymi rzeźby statuy i Caco

10 Udine_Statua_di_Giustizia.jpg

11 ercole-e-caco.jpg

Zachwycił mnie ten plac. Oczarował. Jakże cudnie musi wyglądać w słońcu, albo przy nocnym oświetleniu
Raz jeszcze posąg Herculesa i kolumna z lwem

4.jpg

Raz jeszcze widok na Loggię di San Giovanni

5.jpg

ujętą z przed pomnika… No właśnie.

6.jpg

Pomnik La Scultura della Pace - Rzeźba Pokoju
Pomnik w kamieniu istryjskim jest dziełem piemonskiego rzeźbiarza Giovanniego Battisty Comolliego stworzonego w celu upamiętnienia Traktatu Pokoju z 1797 roku zawarartego między Napoleonem Bonaparte a Królestwem Austro-Węgierskim w Campoformido
Na wschodnim narożniku loggii di San Giovanni znajduje się zaś

7.jpg

ciekawa fontanna Giovanniego Carrary, architekta z Bergamo z roku 1542. Czy zauważyliście, że to już 4 Giovanni o którym przy tej jednej budowli wspominam?
Za Statuą Sprawiedliwości brama

8.jpg

a dokładniej Arco Bollani z 1556 roku. Z tego miejsca droga wije się w górę do zamku Udine. Sam zamek ponoć nie jest wielce reprezentatywny ale widoki ze wzgórza polecane… Może kiedyś…
Jeszcze jeden rzut na Loggię del Lionello

9.jpg

i widoczny z lewej tył Pałacu Aronco… Ale tak jak obiecałem – postaram się częściej krótkimi odcinkami. Już w następnym z tego najstarszego placu Udine zwanego wcześniej również: Plàzze dal Vin, Plàzze dal Común i Piazza Contarena dojdziemy do drugiego pod względem starszeństwa placu - Piazza Giacomo Matteotti.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 10.12.2020 23:26

Tak się zastanawiam, czy we Włoszech są jakieś brzydkie miasta ?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.12.2020 23:40

To zdjęcie:
Abakus68 napisał(a):Obrazek

skojarzyło mi się z Vrsarem. Pewnie przez loggię, chociaż w istryjskim miasteczku jest ona dużo mniejsza.

Co do dużej liczby Giovannich, giovani (przez jedno "n") to znaczy młody (młodzież), a któż nie chciałby być młodym? :oczko_usmiech:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2020 08:39

travel napisał(a):Tak się zastanawiam, czy we Włoszech są jakieś brzydkie miasta ?

Myślę że brzydkie mogą być tylko ich części mieszkalne albo industrialne jak np w Taranto.
Kocham Cro , jej plaże i miasteczka, ale z całym szacunkiem, w porównaniu do Italii powiedzieć że jest tam mało zabytków to nic nie powiedzieć ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.12.2020 10:26

Ta Torre dell'Orologio skojarzyła mi się z jej imienniczką z Wenecji...

Obrazek
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 11.12.2020 11:09

travel napisał(a):Tak się zastanawiam, czy we Włoszech są jakieś brzydkie miasta ?

Też się nad tym zastanawiam :lol:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 11.12.2020 11:34

Abakus68 napisał(a):na zwiedzanie – co widzę po datach na zdjęciach – przeznaczyliśmy jakieś 48 minut…

Może i po japońsku, ale i tak mieliście intensywne doznania, co widać po zdjęciach i Twoim komentarzu :) .

Jakże bym chciał gdzieś tak się teraz powłóczyć, mogłoby być to krótko - byle tylko wyrwać się ze zdalnego biura i otoczenia domu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia