Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy wpis, gdyż całkiem przypadkowo wpadłem na tą stronkę siedząc właśnie w Chorwacji. Większośc z was na pewno sie spyta co robię zimą w CRO, tak się składa że pracuję tutaj dla międzynarodowej dużej firmy bardzo dobrze wszystkim znanej (Nokia) i przygotowuję CRO na sezon pod względem zasięgu telefonii komórkowej.
Moja "trasa" że się tak wyrażę zaczęła sie właśnie na Istrii a dokładnie od Puli i okolic, zwiedziłem wszystkie większe miasta (Pula, Rowinj, Vodnjan, Umag, Porec, Pazin etc. nie sposób wymienic wszystkie miejscowości) w 3 tygodnie i musze jednoznacznie stwierdzic, że Istria ma w sobie to "coś". Nie wiem jak latem, ale nawet zimą czuc taki klimat bym powiedział "wszechobecnie rozprzestrzeniającego się romantyzmu".
Przede wszystkim doskonałe wino typowo z Istrii - Malwazija produkowane w najmniejszych wioskach w domach według starych receptur jak również baranina i jagnięcina przyrządzana z grilla na naturalnym drewnie.
Trafiłem raz do gospodarstwa agroturystycznego z restauracją w miejscowości Rakovci, gdzie oprócz doskonałego jedzenia na miejscu właściciel ma swoją małą winiarnie i pokazał mi jak "od kuchni" wygląda proces produkcji takiego wina wraz z degustacją oczywście, to był "orgazm dla podniebienia". Należy zauważyc, że Istria jak by nie było jest to była częśc Włoch co jest na każdym kroku zauważalne. Ludzie starszego pokolenia mówią biegle dwoma językami (CRO i ITA) a najłatwiej zauważyc roznice po sposobie ,żegnania się. Na Istrii w przeciwieństwie do reszty CRO na pożegnanie wszyscy mówią CIAO a w pozostałych częściach kraju BOK, ot taka mała różnica a jednak.
Generalnie na całym półwyspie Istria według moich subiektywnych odczuc nie widac aż tak bardzo wrzechobecnej komercji, jak ma to miejsce w Dalmacji, poza świetnym wypoczynkiem dla ciała, również można odpocząc duchowo a oto podczas urlopu też chyba chodzi.
Jeszcze mała ciekawostka, w okolicach miasta Pazin ma swój dom były kierowca formuły 1 Ralf Schumacher.
Na uwagę zasługują ciekawe trasy rowerowe dla aktywnie wypoczywających, w okolicach Puli, Medulin,Premantura,Liznjan znajdują się doskonałe trasy rowerowe dla wytrzymałych, powiem szczerze, że trzech Chorwatów mnie zakatowało na 40 kilometrowej wycieczce
Obecnie jestem w Podstranie obok Splitu, ale byłem w Rijeka i okolice i w Zadarze (rownież okolice) a w planie mam jeszcze Dubrownik.
Generalnie to jest o czym pisac, bo jestem tutaj od października i bede do początku marca, także temat na długie opowiadania.
Jak starczy mi natchnienia, to postaram się jakoś to poubierac w słowa pisane i zamieścic tutaj na portalu.
Pozdrawiam wszystkich CRO-maniaków.