Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wlasnie wrocilem z płw. Peljesać - PYTAJCIE!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gosiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosiek » 06.07.2005 21:13

Darth M. napisał(a):Jak chcesz płynąć na Korcule, to płyniesz promem samochodowym. nie ma podziału. 10 kuna w jedną stronę od osoby, z tego co pamiętam. Samochód 40 kuna

No wiec wlasnie podobno nie.Prom samochodowy,ktorym oczywiscie mozna zabrac sie bez auta laduje troche poza miastem.Chodzi mi o prom, ktory zabiera tylko osoby i przyplywa do samego misateczka.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 06.07.2005 21:58

Gosiek napisał(a):
Darth M. napisał(a):Jak chcesz płynąć na Korcule, to płyniesz promem samochodowym. nie ma podziału. 10 kuna w jedną stronę od osoby, z tego co pamiętam. Samochód 40 kuna

No wiec wlasnie podobno nie.Prom samochodowy,ktorym oczywiscie mozna zabrac sie bez auta laduje troche poza miastem.Chodzi mi o prom, ktory zabiera tylko osoby i przyplywa do samego misateczka.

Masz rację, prom samochodowy cumuje 3 km od miasta. Z Orebica pływa kilka statków i przypływają one do portu przy centrum Korculi.

Pozdrawiam
Darth M.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darth M. » 07.07.2005 11:02

No skro tak twierdzicie :D Ja zawsze podróżowałem samochodem. Rzeczywiście jest kawałek od miasta. Widziałem tylko pływające promy Jadrolinija i wycieczkowe, chyba z Hvar-u, albo Splitu.
Darth M.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darth M. » 07.07.2005 11:05

[quote="dzoony"]Z tym jedyne bym sie nie zgodził a słyszałeś o takiej miejscowości Bol na Bracu ?[quote]

Słyszałem, nawet byłem. Dla mnie jednak nie ma porównania. Na Peljesacu jest duzo lepiej, choc wiem ze to nieobiektywne stwierdzenie. Jedynie wiatry tam obiektywnie wieją :D
tobuj
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tobuj » 12.07.2005 14:06

ktoredy jechales z polski i gdzie nocowales po drodze, ja jade na korcule z dzieciakami wiec nocleg tranzytowy jest obowiazkowy i jeszcze ile kosztuje wypozyczenie deski
Kinia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kinia » 12.07.2005 15:37

Mnie najbardziej interesuje pogoda, bo troszkę się wystraszyłam bo słyszałam, że cały czas pada, wyjeżdzam w piątek rano więc jestem tym zainteresowana.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.07.2005 20:38

Strzała , jadę na Peljesac trzeci raz z rzędu do tych samych ludz , z tym że do Dingaca koło Potomje.Lecę tą samą trasą co Darth , na 5 furek.Mam pytanie -czy wracałeś też tą samą trasą i czy w Krapina - Macelj nie była zamknięta granica i był objazd , bo to mnie spotkało rok temu.Straciłem tam ze 3 godziny. Podróż w niedziele nową autocestą to murowane stanie??? Tne z Warszawy 30.07 z tranzytowym noclegiem w Mariborze. Pozdro!!!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.07.2005 20:52

Jeszcze 17 dni...
Darth M.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darth M. » 13.07.2005 22:29

ktoredy jechales z polski i gdzie nocowales po drodze, ja jade na korcule z dzieciakami wiec nocleg tranzytowy jest obowiazkowy i jeszcze ile kosztuje wypozyczenie deski

Którędy jechałem jest parę postów wyżej. Spałem tylko w drodze na Chorwację, w Kaśtel Stari koło Splitu. Droge powrotną zrobiliśmy na raz, zmieniając się za kierownicą w 18 godzin. Miałem deski ze sobą więc nie interesowałem się cenami wypożyczeń, ale połamałem maszt i byłem zmuszony wziąć pędnik :) Cena 60 kuna za 1 h.
Darth M.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darth M. » 13.07.2005 22:31

[quote="Kinia"]Mnie najbardziej interesuje pogoda, bo troszkę się wystraszyłam bo słyszałam, że cały czas pada, wyjeżdzam w piątek rano więc jestem tym zainteresowana.[/quote]

Ja miałem 10 dni skwaru. Przeszła w nocy solidna burza i znowu upał. Woda w morzu 21-23 stopnie, zaleznie skąd wiatr wiał i jakie prądy. :D [/b]
Darth M.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darth M. » 13.07.2005 22:39

Sławomir Wocial napisał(a):Strzała , jadę na Peljesac trzeci raz z rzędu do tych samych ludz , z tym że do Dingaca koło Potomje.Lecę tą samą trasą co Darth , na 5 furek.Mam pytanie -czy wracałeś też tą samą trasą i czy w Krapina - Macelj nie była zamknięta granica i był objazd , bo to mnie spotkało rok temu.Straciłem tam ze 3 godziny. Podróż w niedziele nową autocestą to murowane stanie??? Tne z Warszawy 30.07 z tranzytowym noclegiem w Mariborze. Pozdro!!!

Wracałem tą samą trasą. Jechałem bez noclegu, więc podróż przez Plitvice chyba by mnie zabiła :) Granica w Macelj była ok, teraz przez stare bramki przejeżdżasz bez zatrzymywania, jakieś 200 metrów dalej jest nówka granica z odprawą paszportową. Z tego co słyszałem od ludzi przyjeżdzających do nas w weekend, to nkorki murowane. Podobno przed tunelem Sveti rok było 14 km stania! Ja wracałem z niedzieli na poniedziałek - spokój pełen. Miłego wakacjowania! :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.07.2005 08:29

Dzięki za info , czyli stanie mam raczej murowane.Wracam przez BiH i w Okucani wskoczę na autoceste do Zagrzebia bo w Austrii mam zamówiony nocleg. Przy okazji przypomne sobie doline Neretvy i Vrbasu. Czy w Orebicu nad morzem jest jeszcze ta lodziarnia gdzie sprzedają dwaj blizniacy mówiący wszystkimi jezykami świata?? Jak przyjedziemy odrazu idziemy do konoby "Peljeski Dvor" na pyszną kolacje! Jeszcze 16 DNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.07.2005 09:14

aaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ratunku , ogłuchłem i oślepłem!!!!!!! Własnie przed chwilą widziałem teledysk gwiazdy Mandaryny. Jedyne co dobre to to , że napewno kręcony w Chorwacji. Pozdrawiam fanów.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 14.07.2005 09:17

Sławomir Wocial napisał(a):aaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ratunku , ogłuchłem i oślepłem!!!!!!! Własnie przed chwilą widziałem teledysk gwiazdy Mandaryny. Jedyne co dobre to to , że napewno kręcony w Chorwacji. Pozdrawiam fanów.

Fanów kogo?
"Gwiazdy" Mandaryny czy Chorwacji :lol:

Pozdrawiam
Kinia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kinia » 14.07.2005 15:05

Darth dzięki za info, ale już jestem spokojna bo prześledziłam wszystkie prognozy pogody i są naprawdę super samo słoneczko i 30 stopni, więc do usłyszenia już po powrocie, jutro o 6 rano jadę... :lol: nareszcie!!!!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi