Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Właśnie wróciłem z Omisia było super!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tthomass0
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tthomass0 » 09.07.2005 15:37

Dzięki wszystkim cromaniakom za cenne informacje prze wyjazdem! Przydały się! Jeżeli mógłym w czymś pomóc proszę pytać postaram się odpowiedzieć!
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 09.07.2005 18:00

ciągle się decyduje i chyba jednak wypadnie na wyjazd w okolicę Omisa. W związku z tym mam kilka pytań:

Jak jest z dojazdem czy do samego Splitu można już śmigać autostradą i ile kosztuje od granicy w Krapinie?
Czy w okolicy Omisa jest jakiś duży kamp z lodówkami?
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 09.07.2005 19:09

tthomass0 napisał(a):Dzięki wszystkim cromaniakom za cenne informacje prze wyjazdem! Przydały się! Jeżeli mógłym w czymś pomóc proszę pytać postaram się odpowiedzieć!

no to opowiadaj:

jaka kwatera, dojazd, sklepy, knajpy, ceny, fotki, namiary, itp
tthomass0
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tthomass0 » 09.07.2005 21:39

mitam napisał(a):ciągle się decyduje i chyba jednak wypadnie na wyjazd w okolicę Omisa. W związku z tym mam kilka pytań:

Jak jest z dojazdem czy do samego Splitu można już śmigać autostradą i ile kosztuje od granicy w Krapinie?
Czy w okolicy Omisa jest jakiś duży kamp z lodówkami?

Do Splitu można dojechać super autostradką .Kosztuje 2+6+20=28 Euro ,ale warto. Kamp widzałem jeden na pewno (Omiś-Duce),ale czy z lodówkami to nie wiem,ja spałem w pokoju(znalezionym w ciemno z resztą)
tthomass0
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tthomass0 » 09.07.2005 21:57

slawek66 napisał(a):
tthomass0 napisał(a):Dzięki wszystkim cromaniakom za cenne informacje prze wyjazdem! Przydały się! Jeżeli mógłym w czymś pomóc proszę pytać postaram się odpowiedzieć!

no to opowiadaj:

Kwatera super ,zejście na plażę z tamaryszkami(bez nich było by ciężko w taki upał) bezpośrednio z domu. Dojazd super tylko w tamtą stronę trafiłem na korki (sobota rano), ale z powrotem już luzik.Na sklepy trzeba uważać lubią nie wydać tyle ile potrzeba i trzeba się upomnieć.Najlepiej w małych marketach(np.w Omisiu na rogu za mostem po prawej stronie).Ceny:piwo 6kun,w knajpie10-14,coca-cola14 kun,ichniejsza cola lub inny napój 5kun,arbuzy 4kuny,morele ,melony po 10. Rakija 25-30-35 za litr w zależności od smaku .LPG 3,05 kuny. Chleb 6,5mały-7,5 duży. Pomidory,ogórki tak jak u nas.Uwaga na policjantów często i gęsto stoją(światła,pasy,ciągła i prędkość).Namiarów nie mam bo jechałem w ciemno,znalazłem szybko a póżniej jakoś zeszło.Ceny za apartamenty z klimą od 10Eur do 25Euro w zależności od miejsca i od tego po której stronie ulicy stoi dom .A co do fotek to muszę ich trochę posegregować(1100sztuk).
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 10.07.2005 11:13

tthomass0 napisał(a):
slawek66 napisał(a):

no to opowiadaj:

Kwatera super ,zejście na plażę z tamaryszkami(bez nich było by ciężko w taki upał) bezpośrednio z domu. Dojazd super tylko w tamtą stronę trafiłem na korki (sobota rano), ale z powrotem już luzik.Na sklepy trzeba uważać lubią nie wydać tyle ile potrzeba i trzeba się upomnieć.Najlepiej w małych marketach(np.w Omisiu na rogu za mostem po prawej stronie).Ceny:piwo 6kun,w knajpie10-14,coca-cola14 kun,ichniejsza cola lub inny napój 5kun,arbuzy 4kuny,morele ,melony po 10. Rakija 25-30-35 za litr w zależności od smaku .LPG 3,05 kuny. Chleb 6,5mały-7,5 duży. Pomidory,ogórki tak jak u nas.Uwaga na policjantów często i gęsto stoją(światła,pasy,ciągła i prędkość).Namiarów nie mam bo jechałem w ciemno,znalazłem szybko a póżniej jakoś zeszło.Ceny za apartamenty z klimą od 10Eur do 25Euro w zależności od miejsca i od tego po której stronie ulicy stoi dom .A co do fotek to muszę ich trochę posegregować(1100sztuk).

wielkie dzieki
jak uporasz sie z fotkami to poprosze te dotyczace kwatery wraz z namiarami na wlascicieli na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdrowienia
zbynie
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbynie » 10.07.2005 11:54

Witaj

Jadę do Omisia 3.08 i mam w związku z tym pytania.
Którędy jechałeś i ile czasu ci to zajęło.
Czy możesz polecić jeśli oczywiście korzystałeś z jakiejś regionalnej knajpki.

Z góry dzięki
tthomass0
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tthomass0 » 10.07.2005 19:49

zbynie napisał(a):Witaj

Jadę do Omisia 3.08 i mam w związku z tym pytania.
Którędy jechałeś i ile czasu ci to zajęło.
Czy możesz polecić jeśli oczywiście korzystałeś z jakiejś regionalnej knajpki.

Z góry dzięki

Ja jechałem Cieszyn-Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz-Sentij-Maribor-Macelij-Zagrzeb-Zadar-Split. W Cieszynie byłem o godz.20,00 ,więc jechałem nocą -polecam.Byłem w Zadarze o godzinie10,00( z tym ,że w Mikulowie 1,5 h czekałem nz szwagra,a na autostradzie w Cro trafiłem na giga korki),a z powrotem jechałem przez Plitvice więc trochę dłużej. Ogólnie to przez Wiedeń polecam nocą.Średnie czasy to :Polska-4,5h , Czechy-3h,Austria-3h,Słowenia-1h,Croatia-5h(razem z tankowaniami ale bez dłuższych odpoczynków ,które trzeba koniecznie uwzględnić i dodać))

Tak na spokojnie to gdzieś 18-20 godzin z Radomia licząc.(Zależy od odpoczynków i korków)(W sobotę nie radzę jechać)
Trasa jest super,a z knajpek nie korzystałem.
wojtuś
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtuś » 10.07.2005 21:33

Witaj
wybieram się w sierpniu do Omisia mam kilka pytań
jakie są ceny apartamentów od osoby i jakie są odległości do morza
czy można jechać w ciemno czy raczej nie
jaka jest plażą
czy jest gdzie spacerować wieczorem
Jak z cenami w restauracjach
tthomass0
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tthomass0 » 10.07.2005 22:39

wojtuś napisał(a):Witaj
wybieram się w sierpniu do Omisia mam kilka pytań
jakie są ceny apartamentów od osoby i jakie są odległości do morza
czy można jechać w ciemno czy raczej nie
jaka jest plażą
czy jest gdzie spacerować wieczorem
Jak z cenami w restauracjach

Apartamenty15-25Euro/osobę po stronie morza ,8-10 po drugiej stronie ulicy(niektóre domy mają przejścia pod ulicą),ja mieszkałem po stronie morza więc odległość prawie żadna,plaża fajna piaszczysta,szeroka jak na Chorwację.Myślę ,że można jechać w ciemno (ja byłem z tym,że nie wiem jak jest w sierpniu). Może być problem jak chcesz pokój na konkretną ilość dni :np:chcesz na 11dni a znajdziesz na 6,więc na 5 musisz poszukać.Mnie się poszczęściło ,znalazłem na tyle ile chciałem,ale mogłem mieć dużo taniej gdybym wziął właśnie w jednym miejscu na 6 dni a w drugim na 5.Spacerować można po plaży lub iść do Omiśa(jakieś 15 minut),a tam wieczorem życie wre -knajpki,muzyka,stragany,rakija...
Ceny w restauracjach spore(piwo 8zł,danie mięsne z grilla 60zł,najtaniej zawsze wychodzi pizza około 20zł i wszędzie jest bardzo dobra.W Omiśu jest też kanion Cetina z ładnymi widokami(ale to juz raczej nie wieczorem)
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 10.07.2005 23:23

Koniecznie polecam rafting na Cetini.Super zabawa.My korzystaliśmy z agencji Nestos(jak jedziesz od Splitu to za mostem zaraz wlewo i po jakiś 100 metrach)Przesympatyczni ludzie.Można się z nimi targować(zapłaciliśmy 150 kun za osobę),poczęstowali nas krewetkami,winem,a po powrocie piwem.Tylko nie gadajcie do nich po niemiecku,ani angielsku,bo wtedy są nastawieni na zdzieranie kasy.
Jeśli chodzi o ceny to chleb w piekarni na starówce(ale taki wielki okrągły) kupowałem za 5 kun,a Karlovaćko w samie za niecałe 5(przy czyn kaucja za butelkę to też 5 kun).
Omis jest super i szczerze polecam.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 11.07.2005 13:29

tthomass0 :) Witam ziomala z radomia :D . wybieram sie do makarskiej w okresie tydzien sierpnia-tydzien werzesnia ale po tym co tu od ciebie przeczytałem to chyba do makarskiej nie dojade :) i zatrzymam sie w omisiu. Najbardziej przemawia za mną piaszczysta i dosć szeroka plaza bo jedziemy z 2 ok 1 roku dzieciakami. moze masz jeszcze włąsne opinie co do porównania tych dwóch miejscowowsci to chetnie poczytam :)
pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.07.2005 20:37

Omis jest super,a widziałes chorwacką Wandę co to nie chciała wyjśc za chorwackiego Niemca!! Jest taki pomnik w górach nad Cetiną,koło Omisa.Co to były za gigantyczne korki w Chorwacji?? Autocesta tak się blokuje??Pytam bo jadę na 5 aut 31.07 na Peljesac.Mam jeszcze jedno pytanie czy za Krapiną wyjeżdzając z Chorwacji był objazd granicy, bo w tamtym roku był i straciłem tam ze 3 h jadąc przez jakieś buraki!!Pozdro,Bocian.
Sopel
Turysta
fajnie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sopel » 12.07.2005 01:25

witam też byłem w Omisu (już kilka razy) - było super :D :!:
Każdemu polecam .Tak jak już ktoś pisał wspaniała jest podróż łodzią po Cetinie . Jak ja byłem to w centum(czas. wieczorowo-nocny) Omiś tętnił życiem :wink: karuzele , pizzerie i wogóle zabawa ;]...co do widoków ...zachwycające z moża patrzy sie na skaliste góry :twisted: :D no i to na tyle odemnie ... :wink:
marmatmm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmatmm » 12.07.2005 14:00

Też polecam jadę 3 raz do Omisa
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone