Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Właśnie wróciłem z Omisia było super!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tthomass0
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tthomass0 » 12.07.2005 15:12

Tygrys napisał(a):tthomass0 :) Witam ziomala z radomia :D . wybieram sie do makarskiej w okresie tydzien sierpnia-tydzien werzesnia ale po tym co tu od ciebie przeczytałem to chyba do makarskiej nie dojade :) i zatrzymam sie w omisiu. Najbardziej przemawia za mną piaszczysta i dosć szeroka plaza bo jedziemy z 2 ok 1 roku dzieciakami. moze masz jeszcze włąsne opinie co do porównania tych dwóch miejscowowsci to chetnie poczytam :)
pozdrawiam

Jak z dziećmi to tylko do Omisia(My byliśmy w dwie rodziny z trójką dzieci).Szeroka i piaszczysta plaża no i te tamaryszki(jak się przypieczesz zawsze możesz usiąść sobie w cieniu,drzewek nie brakuje,nie trzeba bujać się z jakimiś parasolami)
tthomass0
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tthomass0 » 12.07.2005 15:17

Sławomir Wocial napisał(a):Omis jest super,a widziałes chorwacką Wandę co to nie chciała wyjśc za chorwackiego Niemca!! Jest taki pomnik w górach nad Cetiną,koło Omisa.Co to były za gigantyczne korki w Chorwacji?? Autocesta tak się blokuje??Pytam bo jadę na 5 aut 31.07 na Peljesac.Mam jeszcze jedno pytanie czy za Krapiną wyjeżdzając z Chorwacji był objazd granicy, bo w tamtym roku był i straciłem tam ze 3 h jadąc przez jakieś buraki!!Pozdro,Bocian.

Wandy niestety nie widziałem,Autocesta była zablokowana tylko raz w sobotę25VI(ale to i tak lepsze niż zwykłe drogi),pozatym luzik.Zadnych objazdów tam nie było w żadną stronę
tthomass0
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tthomass0 » 12.07.2005 15:38

rynioo napisał(a):Koniecznie polecam rafting na Cetini.Super zabawa.My korzystaliśmy z agencji Nestos(jak jedziesz od Splitu to za mostem zaraz wlewo i po jakiś 100 metrach)Przesympatyczni ludzie.Można się z nimi targować(zapłaciliśmy 150 kun za osobę),poczęstowali nas krewetkami,winem,a po powrocie piwem.Tylko nie gadajcie do nich po niemiecku,ani angielsku,bo wtedy są nastawieni na zdzieranie kasy.
Jeśli chodzi o ceny to chleb w piekarni na starówce(ale taki wielki okrągły) kupowałem za 5 kun,a Karlovaćko w samie za niecałe 5(przy czyn kaucja za butelkę to też 5 kun).
Omis jest super i szczerze polecam.

Zgadza się rafting jest super dodałbym jeszcze wycieczkę na Bol,i zobaczenie jaskini Vranjaća(Jest piękna-jedzie się do niej od Splitu kawałek na Sinj i zaraz jest zjazd na Dugopolje i tam już kierują znaki albo ludzie)
bea
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bea » 14.08.2005 20:15

W Omis'u byłem z żoną, kolegą i 2 dzieci przez 2 tyg (9-22 lipca). Dokładnie była to Nemira (jakby dzielnica Omis'a - 2 km od centrum). kwatera była 3 osobowa i rozkładane łóżko w kuchni - wyszło 28 EURO za 5 osób. Może teraz Ivan ma taniej - cennik wisiał na drzwiach ale myślę, że cena się zmieniała znacząco od września. Jako punkt wypadowy bya super np.: promem na Brac (pustelnia Blaca, palża Złoty róg), Split, Dubrownik itp. Plaża dla dzieci OK, kamienista z łagodnym zejściem. Idąc w lewo (ciężko się idzie ) jeszcze pięknijesza plaża z prysznicem itp. - można tam dojechać ale 10kn za wjazd a dojście darmowe.
Na razie wystarczy. Jeśli te informacje są nie wystarczające pytaj.
pozdrwaiam,
Robert
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 22.08.2005 23:34

My również byliśmy z dwójka dzieci w Nemirze - miejsce godne polecenia. Moje dzieciaki zdecydowanie jednak wolały plażę kamienistą, bo ten niby piasek ciągle wsypywał im się do butów. Omis - miejsce rzeczywiscie magiczne, a poza tym w okolicy dużo ciekawych miejsc i rzeczy do zobaczeni. My z dziecmi wspięliśmy się do twierdzy, schodzilismy cały Omis, ale na pewno tam wrócimy, żeby popłynąc Cetiną, jak nasza młodsza córa trochę podrośnie. Korki w drodze do Cro były ale nie pamiętam dokładnie gdzie - przed jakimś tunelem dwie nitki schodziły w jedna - masakra jakieś cztery godziny w korkach, ale w drodze powrotnej autostradę "zrobilismy nocą (z pt na sob) i ominęły nas korki, ale z kolei trafiliśmy na jakiś objazd - wspinaliśmu się na jakąś gorę w okolicach małej wioski Zaton (ale nie ten koło Zadaru) musieliśmy zjechac z autostrady i jechac jakieś 40 na godzinę bo inaczej się nie dało na tych zakrętasach.W blasku księżyca i lamp mogłam za to oglądac ślady wojny i opuszczone jakby wymarłe okolice. Przygnębiające. Gorąco polecam okolice Omisia na wypoczynek - szczególnie z dziecmi. Pozdrowionka
margaret
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret » 23.08.2005 21:15

My mieszkaliśmy w Lokvie ( 8km za Omisem w kierunku Makarskiej) apartament troche wyżej nad drogą tak że nie docierały żadne odgłosy z ulicy, przejscie na plaze tunelem pod ulicą ale piekniejsza plaża trochę dalej przy kampingu Sirena.

Wyjechaliśmy z Rzeszowa około południa, bez problemów i korków przejechaliśmy Słowację i Węgry, spalismy na parkingu koło Karlovaca z 4 godziny i około 5 rano mój małzonek podjął decyzję ze jedzie dalej. Mielismy chyba dużo szczęscia bo korków nie było żadnych, a na miejscu byliśmy około 8 rano

Omis rzeczywiście ładny, kiedyś z marszu z małymi dzieciakami wspieliśmy się w górę do twierdzy - widok niesamowity - polecam kazdemu

Jeśli ktoś chce więcej informacji niech pyta
RAV28
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) RAV28 » 23.08.2005 23:48

odp. dla Sławomir Wocial
Byłem czerwiec/lipiec i nie było objazdów, autostrada oddana do splitu. co do samej Krapiny to mam mieszane uczucia, z powrotem tam nocowaliśmy - hotel przy drodze: żarcie super i bardzo tanio 24h ale pokoje dano nam pod kuchnią - horror: gorąco!!!!! i te klepane kotlety do samego zana - horror!!!!!!!!!!!!!!!! Byłem na Braci w m. Bol w ClubHotel Riu Bonach (TUI) i bylem bardzo zadowolony (dziećmi zajęła się obsługa klubu Badiingo 2 Bułgarki - jedna perfekt po polsku i 2 szwajcarów) byliśmy wolni :D . Piękna wyspa ,piękna miejscowość, super ośrodek - full wypas (jedzonko,alkohole itp.) minus brak klimy - lipiec, sierpień tam musi być koszmar !!!!!! - wiatrak to za mało. Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Właśnie wróciłem z Omisia było super! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone