Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Właśnie wróciłem z Mariny (obok Trogiru)-auto LPG-służę radą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pako
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pako » 10.07.2006 19:54

adgam13
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adgam13 » 10.07.2006 20:32

byleś u pani Stasi?
Pako
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pako » 10.07.2006 20:43

adgam13 napisał(a):byleś u pani Stasi?

ano byłem :)
marmirada
Podróżnik
Trasa?

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmirada » 10.07.2006 20:50

"Właśnie wróciłem z Mariny (obok Trogiru)-auto LPG-służę radą"

My wybieramy się do Mariny pod koniec lipca z Bytomia, proszę napisz jaką trasą jechałeś i ile godzin (byliśmy w Marinie 4 lata temu, ale nie było jeszcze wtedy autostrady). Dzięki
Pako
Podróżnik
Re: Trasa?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pako » 10.07.2006 21:07

marmirada napisał(a):"Właśnie wróciłem z Mariny (obok Trogiru)-auto LPG-służę radą"

My wybieramy się do Mariny pod koniec lipca z Bytomia, proszę napisz jaką trasą jechałeś i ile godzin (byliśmy w Marinie 4 lata temu, ale nie było jeszcze wtedy autostrady). Dzięki

tam jechałem przez Słowacje i Węgry a spowrotem przez Słowenię, Austrię i Czechy. W obydwie strony jechałem około 16 godzin (bez żadnego spania po drodze tylko czasem małe przerwy). Autostrada jest wręcz idealna, jedzie się jak po maśle, zjechać z niej możecie sobie przy Sybeniku, płaci się przy bramkach (niestety dość drogo, w sumie chyba około 180 kun w jedną stronę - o ile dobrze pamiętam). Ale przynajmniej wie się za co się płaci, jak dla mnie to przez żaden z wymienionych wyżej krajów nie jechało mi się tak dobrze jak właśnie przez Chorwację.
j23
Cromaniak
pako

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 10.07.2006 21:14

czy stacje lpg jest przy samej autostradzie w cro przy granicy węgierskiej
j-23
marmirada
Podróżnik
Trasa Słowacja i Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmirada » 10.07.2006 21:18

Sorry, że tak męczę ...
Pierwszą trasę (przez Czechy) znam, napisz mi coś konkretniej o tej przez Słowację.
Pako
Podróżnik
Re: pako

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pako » 10.07.2006 21:24

j23 napisał(a):czy stacje lpg jest przy samej autostradzie w cro przy granicy węgierskiej
j-23

Nie pamiętam czy jest przy samej granicy, ja chyba tankowałem blisko granicy ale po węgierskiej stronie jeszcze. Generalnie na stacjach przy autostradzie w Chorwacji gaz jest ale tylko przy niektórych. Nie ma co się stresować, ja nie planowałem tankowań w domu przed wyjazdem i przejechałem (razem z wycieczkami na miejscu) około 3600 km z czego tylko okolo 250 km na benzynie więc luzik (w moim aucie na pełnym "baku" gazu przejeżdżam około 350-390 km)
Pako
Podróżnik
Re: Trasa Słowacja i Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pako » 10.07.2006 21:26

marmirada napisał(a):Sorry, że tak męczę ...
Pierwszą trasę (przez Czechy) znam, napisz mi coś konkretniej o tej przez Słowację.

Tą przez Słowację miałem trochę skomplikowaną a właściwie przez Węgry gdyż w tym właśnie kraju nie jechałem autostradami tylko innymi drogami. Ale kurcze jechało mi się lepiej niż przez zapchaną Austrię. Szczerze mówiąc trudno mi określić która droga lepsza...
adgam13
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adgam13 » 10.07.2006 21:37

Ja bylem u pani Stasi w zeszlym roku, jechaem przez Czechy i Austrie nocą . Z Katowic do Mariny 13,5 godz. Przerwa tylko na tankowanie w Mariborze. pozdrawiam
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 10.07.2006 22:03

Jeśli można prosić to opisz dokładniej gdzie tankowaliście po drodze.Gdzie na miejscu są fajne niedrogie knajpki.Gdzie robiliście zakupy.Jakie aktualnie ceny.Jaki kurs euro.
Pozdrawiam
Jacek
Pako
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pako » 11.07.2006 19:45

jacusd napisał(a):Jeśli można prosić to opisz dokładniej gdzie tankowaliście po drodze.Gdzie na miejscu są fajne niedrogie knajpki.Gdzie robiliście zakupy.Jakie aktualnie ceny.Jaki kurs euro.
Pozdrawiam
Jacek

Nie pamiętam dokładnie tankowań ale zupełnie ich przed wyjazdem nie planowałem a i tak za bardzo nie miałem problemu (w Austrii tylko gazu praktycznie nie ma). Knajpek jest w Marinie kilka a w okolicznych większych miastach wiele - ceny całkiem ok jeśli chodzi o jedzenie (czasem taniej niż u nas w knajpach) ale do jedzenia wypadałoby zamówić jakiś napój i tu sobie odbijają, np. za 0,2 litra coli w knajpie zapłacisz równowartość około 7 zł ! Zakupy chyba najlepiej w marketach (w Marinie jest tylko mały Studenac - w Primosten albo Trogirze Konzum).
Generalnie polecam każde wolne miejsce w aucie załadować napojami gdyż pije się tam cały czas a napoje w sklepach też są drogie. Jeśli chodzi o kurs to za 1 Euro było chyba 7,15 kuny.

Pozdrawiam
ryba850
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryba850 » 11.07.2006 21:41

Witam, ja jadę 5.08. do willi Poljica i ciekawi mnie jakie plaże są w okolicy.
kroq
Globtroter
cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroq » 11.07.2006 21:55

mam pytanko czy ta Pani Stasia ma jakies apartamenty ?? jesli tak prosze o namiary adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl pozdr. Damian :)
bociek68
Globtroter
Re: Właśnie wróciłem z Mariny (obok Trogiru)-auto LPG-służę

Nieprzeczytany postnapisał(a) bociek68 » 12.07.2006 10:12

Pako napisał(a):Właśnie wróciłem z Mariny (obok Trogiru)-auto LPG-służę radą

Witam, jade pierwszy raz do Cro i wlasnie do Mariny , prosilbym o kilka informacji o tej miejscowosci np. jakie plaze , czy duzo ludzi czy raczej spokojnie itp. z gory dzieki pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone