Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wlasnie wrocilem z Mariny (nie Pisaka) k/ Trogiru

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
meffistox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) meffistox » 31.07.2002 14:59

Jak ktos ma jakies pytania to udziele goracych (jak Chorwacja w lipcu)odpowiedzi 8)
Meffistox
paw
Podróżnik
mam dylemat

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw » 31.07.2002 15:18

Nie wiem do końca do jakiej miejscowości jechać --zastanawiam się nad okolicami Sibenika--czy mógbyś powiedzieć jak wygląda zaplecze turystyczna Trogiru i okolic i czy są problemy ze znalezieniam kwater
meffistox
Globtroter
Re: mam dylemat

Nieprzeczytany postnapisał(a) meffistox » 31.07.2002 15:30

paw napisał(a):Nie wiem do końca do jakiej miejscowości jechać --zastanawiam się nad okolicami Sibenika--czy mógbyś powiedzieć jak wygląda zaplecze turystyczna Trogiru i okolic i czy są problemy ze znalezieniam kwater

Osobiscie jechalem na podstawie rezewacji przez internet, ale krecilem sie w okolicach Sibenika, Primosten, Trogiru, Splitu.
Jezdzac na tych odcinkach widzialem cala mase roznych ogloszen o apartamentach. Najnizsza cena to bylo 6Euro za dobe, niestety nie widzialem kwatery.
Nie sadze, zebys mial jakikolwiek problem w tej kwestii.
Jak nie byles w Trogirze to polecam w szczegolnosci wieczorem i noca, jest przecudny i tetniacy zyciem nocnym. 8)

M.
Grzegorz S.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz S. » 31.07.2002 16:00

napisz jaka byla pogoda bo na portalach internetowych nie wygladalo i nie wyglada to ciekawie - ja jade juz jutro na Makarska ...... dzieki
pasta
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasta » 01.08.2002 07:42

Czy mógłbyś mi powiedzieć coś na temt plaży w Marinie bo właśnie się tam wybieram 13.08.2002. Chodzi mi czy plaża jest piaszczysta, jeżowce i czy jest płytko bo moja żona boi się wody. Czy to duże miasteczko?
U kogo wynajmowałeś apartament i ile płaciłeś?
Jeszcze jedno jaką trasą jechałeś bo jadę samochodem pierwszy raz i nie wiem zbytni jaki obrać kierunek.

Dzięki!!!
meffistox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) meffistox » 01.08.2002 08:15

Grzegorz S. napisał(a):napisz jaka byla pogoda bo na portalach internetowych nie wygladalo i nie wyglada to ciekawie - ja jade juz jutro na Makarska ...... dzieki

Przez dwa tygodnie bylo praktycznie slonecznie a temperatury w dzien
35-38,5 C w nocy 24- 30.

Zachmurzylo sie 25-26/07 ale to byla przyjemnosc a jak zaczelo padac :lol: to mozna bylo chodzic miedzy kroplami deszczu.

Lalo natomiast potwornie w Srodkowej Choprwacji min. ok. Karlovaca ale to Ci chyba nie przeszkadza.

Zycze milego pobytu i dobrej zabawy.
8) M
meffistox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) meffistox » 01.08.2002 08:34

pasta napisał(a):Czy mógłbyś mi powiedzieć coś na temt plaży w Marinie bo właśnie się tam wybieram 13.08.2002. Chodzi mi czy plaża jest piaszczysta, jeżowce i czy jest płytko bo moja żona boi się wody. Czy to duże miasteczko?
U kogo wynajmowałeś apartament i ile płaciłeś?
Jeszcze jedno jaką trasą jechałeś bo jadę samochodem pierwszy raz i nie wiem zbytni jaki obrać kierunek.

Dzięki!!!

Plaza jest zwirowa (z tego co wiem najblizsza piaszczysta jest w Omisiu - fajnie bylo).
Jezowce ??? :o A co to sa Jezowce :) Nie, nie ma !!!
Miasteczko male umieszczone przy zatoce, wlasciwie nieraz teskni sie za otwarym morzem. Co do glebokosci to twoja zona moze spoko udawac plaza i nie zaglebiac sie w celu zamaczania plecow :lol:
Czyli jest plytko, oczywiscie do 10 m od brzegu.
Apartament wynajmowalem u Pani Stanislawy Najev (de facto Polki) i placilem 51 Euro za 5-osobowy apartament (kuchnia, dwa pokoje, lazienka i duuuuuzy balkon), to wszystko z dala od drogi !!!!
W cenie 3 lt wina i syta kolacja (poczestunek dla wszystkich mieszkancow) z wyrobami chorwackimi.

Co do trasy !?
Opinie sa bardzo podzielone.. ja osobiscie jechalem w ubieglym roku przez Slowacje (Chyzne - Bratyslawa), Austria, Slowenia (Maribor), Chorwacja (kier - Zagrzeb, Karlovac, Plitvickie J, Knin, Sibenik, Marina - odleglosc 1220 km (z krakowa), czas 16 godzin, trasa od polowy Slowacji do Karlovaca glownie autostradami, wycieczkowa (preferowana przez wiekszosc jako spokojna), Vinietki Slowacja i Austria, oplaty na autostradach w Chorwacji i Sloweni (0,8 Euro).
W tym roku jechalem Slowacja (Chyzne, Sahy), Wegry (Budapest, M7 (kolo Balatonu), Nagykanizsa, Chorwacja (k,Zagrzeb, Karlovac i jak poprzednio) odleglosc 1120 km, czas 18 godzin, trasa przez wiekszosc odradzana, ja nie mam uwag, Vinietki Slowacja i oplaty na autostradach w Chorwacji (10 Kun, 10 Kun, 15 Kun).

Dobrej zabawy 8)
dyniek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyniek » 01.08.2002 09:57

No wreszcie ktos z mariny:) Ja w niedziele tam walsnie jade do pani S:).A sama marina jak wyglada?Jakies miejsca?Polecasz jakies knajpy,sklepy z zarciem?Gdzie sie szwedales?
Marcin
thomazzo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) thomazzo » 01.08.2002 10:10

Czesc.
Wlasnie doczytalem sie, ze wypoczywales u Pani Stanislawy Najev do ktorej wybieram sie 10 sierpnia. Jak jest w Marinie? Czy jest gdzie sie zabawic? Czy duzo ludzi? Czy jest co zwiedzac? Ile kilosow jest do jakiegos duzego miasta? Ale jestem marudny :oops: Jak ceny? Prosze napisz mi cos ciekawego o okolicach. Jade pierwszy raz do Chorwacji i sie troche stresuje czy dobrze trafie. Jade tam samochodem bez klimy :(
Dzieki i pozdrawiam.
dyniek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyniek » 01.08.2002 10:26

Heh,ja jade 4(niedziela) i bede do 13 to pewnie sie spotkamy :)
pasta
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasta » 01.08.2002 10:40

Właśnie jeszcze zapominałem jak tam z barami i knajpami. Czy dużo jest sklepów spożywczych głównie chodzi mi o kupno pieczywa i ile kosztuje.
Ludzie jeśli możecie piszcie jesteście przcież bogatsi w doświadczenia. Ja zawsze jeżdziłem na zorganizowane wczasy i nic mnie nie obchodziło. Teraz trzeba się martwić.
Jeszcze jedno czy 3 it (to miałeś na myśli 3 kuny).
meffistox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) meffistox » 01.08.2002 12:38

Do Thomazzo , Dynka, Pasty

Osoby ktora jada do Pani S. moga byc pewne, ze otrzymaja bardzo mila obsluge plus wszystko to co na jej stronie inernetowej.
Odleglosc od morza w pierwszym momencie troche przeszkadza (trzeba przejsc przez droge (mozna przejsciem podziemnym)) ale pozniej to nie przeszkadza, gdyz jestes z dala od zgielku ulicznego.
Sama Marina to mala miescinka z portem jachtowo-rybackim, oraz mala promenda z kilkoma knajpkami serwujacymi chorwackie jedzenie oraz piwo (oczywiscie wino i rakija nie jest problemem).
Osobiscie testowalem kilka piw , lecz jako milosnik Polskiego Zywca najbardziej przypadlo mi do gustu Karlovackie lane lub w czewonych puszkach - ale oczywiscie to kwestia gustu.
W Marinie jest plac targowy na ktorym mozna kupic ryby, owoce oraz pieczywo - do okolo 10 godziny. Ponadto przy promenadzie na przeciwko hotelu (chyba wierza) znajduje sie sklep spozywczy i kantor (mozna wymieniac takze zlotowki !!!) Przy samej plazy sa dwie knajpy z piwem itp. ja preferowalem piwo w pierwszej od strony Mariny - maja tam tez super lody w cenie 3 kuny / kugle z wspaniala (piekny usmiech) ekspedientka.
W samej Marinie przy poczcie jest duzy sklep typu market, gdzie takze mozna wszystko kupic.
Pieczywo w cenie 4.5 kuny mozna kupic takze przy promenadzie w piekarni ktora jest otwarta od 7-ok,11 i chyba od 16 - 21.
Sugeruje zabrac ze soba troche profiantu w szczegolnosci miesa, gdyz chorwackie jest nie specjalne i straaasznie drogie.
Wieksze zakupy robilismy w Splicie w supermarkecie Tommy-go. (za dwopasmowka, rondem do gory na centrum , po lewej stronie centrum handlowe a po prawej Tommy.
Polecam zobaczyc TROGIR, SPLIT (obowiazowo rujny w SALONie), Rogoznice, Primosten, Venice, ewentualnie jak macie okazje to zawincie do OMISia. Sibenik tez ladny aczkolwiek kwestia gustu.
Koniecznie wybiezcie sie do Trogiru na promenade w sobotni lub niedzielny wieczor- to samo dotyczy Mariny.
Na bazarze w Trogirze dosyc duzy wybor wsztystkiego !!
Moglbym pisac w nieskonczonosc

MUSICIE TO SAMI ZOBACZYC - POZDROWCIE p. STANISLAVE OD SLAWKA Z KRAKOWA.
dyniek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyniek » 04.08.2002 08:54

Eee,dzis o 19 wyjezdzam i mam pytanko do ciebie meffistox.Mozesz jakos orientacyjnie powiedziec jak trafic do p.najev juz w samej marinie?
dyniek
Karolcia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolcia » 14.08.2002 15:53

witaj, jutro (15.08.) wybieramy sie do Chorwacji i najprawdopodobniej zatrzymamy sie w Marinie. Wyzej czytalam ze warto zobaczyc Trogir, Split, Rogoznice...co jeszcze proponujesz zwiedzic...? czy sa tam miejsca w ktorych trzeba placic za wejscie? i jesli sie orientujesz w jakich cenach? jedziemy w ciemno...czy mozesz nam podac jakies adresy...? z gory wielkie dzieki - Karolina
Darek_S_Wawa
Autostopowicz
Jak trafić do Pani Najev

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek_S_Wawa » 23.08.2002 14:27

Sprawa jest b prosta. Na głównym skrzyżowaniu w Marinie skręcasz w lewo ( jadąc w kierunku od Zadaru do Dubrownika ) (skręt w prawo prowadzi do przystani rybackiej) . Podjeżdzasz pod górkę. Następnie na pierwszym skrzyżowaniu znowu w lewo. Po 5 m masz skręt w prawo. Po tym jedziesz do samego końca pod górkę. Jest to ostatni domek po prawej stronie. Zreszto jest tam zawsze dużo Polaków których możesz zapytać.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone