Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Właśnie wróciłem z Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 23.06.2008 07:15

Krótkie odpowiedzi na pytania
1. kuna przy płaceniu karta mastercard 0,47gr
2.kuna wymiana bank , kantor 1zł -2,05kuny
3.nikt nie sprawdzał i nie pytal czy wiozę żywność
4.porównując do zeszłego roku ceny wzrosły ok 10% chociać odojak z pod peke chyba staniał kg 80 kun w konobie

Byłem w Baśce Vodzie, Mlini i Czarnogórze objazdowo

A teraz idę spać
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 23.06.2008 07:44

Witaj drogomir :D

Jak się wyśpisz i ochłoniesz opisz coś, jakie wrażenia itp 8)

Nie zapomnij w opisywaniu wspomnieć o MNE :D ,gdzie byłeś i czy płaciłeś za wjazd?
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 24.06.2008 10:15

drogomir napisał(a):Krótkie odpowiedzi na pytania
4.porównując do zeszłego roku ceny wzrosły ok 10% chociać odojak z pod peke chyba staniał kg 80 kun w konobie

A teraz idę spać

Witaj -mam nadzieję ,że sie wyspałeś.

Napisz coś o BV-Twoje wrażenia ,ile byłeś tam dni ,może polecisz jakieś sprawdzone knajpki,gdzie plażowałeś,każde info o BV mile widziane

pzdr :D :lol: :papa: :hut:
dzoony
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzoony » 24.06.2008 10:34

WItam.
Napisz jak podobało ci się w Mlini.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 24.06.2008 11:54

drogomir napisał(a):Krótkie odpowiedzi na pytania

A teraz idę spać

Wyspałeś się ?????????? Już południe. Mam kilka pytań ??????????????
sirus25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirus25 » 24.06.2008 12:04

Ja równeiż wróciłem 2 dni temu z Chorwacji - Wyspa KRK (Silo i Baska)
Jeśli ktoś miałby jakieś - pytania - dawać śmiało ;-)
Jak chodzi o wwiezienie żywności - potwierdzam - żadnych kontroli.
Pozdrav.
jaranna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaranna » 24.06.2008 12:20

sirus25 napisał(a):Ja równeiż wróciłem 2 dni temu z Chorwacji - Wyspa KRK (Silo i Baska)
Jeśli ktoś miałby jakieś - pytania - dawać śmiało ;-)
Jak chodzi o wwiezienie żywności - potwierdzam - żadnych kontroli.
Pozdrav.

Za kilka dni wybieram się do Baski ( co polecasz Silo Baskę czy ew. Malińską ) , czy apartamenty wolne? - jadę w ciemno z rodziną, jak ceny na miejscu , pogoda no i wrażenia?
sirus25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirus25 » 24.06.2008 16:07

Jechaliśmy w składzie 3 osoby dorosłe + dwuletni dzieciak.
7 dni w Silo nocleg w apartamencie 3 osobowym 37E/dobę
3 dni w Basce j/w cena 35 E (pięknie polozona dzielnica ZAROK)
Od 21.06 gospodin miał juz zajęte wszystkei apartamenty do wrzesnia.
W tej chwili ceny napewno będą już wyższe.
Zdecydowanie polecam Baskę.
Silo to taka naprawde neiwielka miejscowoś gdzie panuje spokój. 3 restauracje. Jedena lodzirnia, market, piekarnia
Baska to taka polska Łeba, tyle że z pięknymi widokami, wspaniałą plażą niesmowitym morzem
Wracaliśmy 21.06 i zaczyanło się już robić tłoczno.
CAła masa kafejek, restauracji lodzirni itd.
Ceny:
Pizza 30-50 kun
Smażone kalmary 40-50 kun restauracja (30 w smażalni)
Frytki 10-15 kun
Hamburger 20 kun
Piwko lane w lokalu 15 kun (w sklepie 7 kun butelka)
Chleb 5-10 kun w zależności od wielkosci

Owoce i warzywka BARDZO DROGIE:
Winogrona 40 kun/kg
jabłka około 16/kg
nektaryny 27/kg
pomidory 18/kg

Podane ceny z Baski. W markecie w Silo było około 10-20% taniej.

Ogólnie z wyjazdu jestem bardzo zadowolony i polecam tę część Chorwacji. Kilka chłodniejszych dni wykorzystaliśmy na zwiedzanei Krk i Vrbnika.
Byliśmy tez w Malińskiej (ładne miasteczko), widzieliśmy jaskinie (polecam jako urozmaicenei wyjazdu)

Dodam jeszcze, że w chwili wyjazdu powrotnego temperatury były już straszne. O 11.00 konieczna ewakuacja z plaży - powrót po 16. (ze wzgledu na dzieciaka)

Wstępnie i na szyko policzony koszt wyjazdu 2,5 tyś - mneij niż zakładałem. Jedzenia braliśmy trochę z Polski.

Czekam na konkretne pytania ;-) Pozdrav.
sirus25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirus25 » 24.06.2008 22:33

Obrazek

Cennik Fastfood w Basce
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 25.06.2008 09:57

Witam Wszystkich
Przepraszam ale przespałem cały dzień.
A teraz jestem w pracy i przeżywam stres pourlopowy .
W Baśce Vodzie zdecydowanie polecam pizzerie Karlo, co do kwater w czerwcu było pusto i kwaterę można był znaleźć cenie 25Euro bez najmniejszego kłopotu wiadomo imbliżej plaży tym drożej.
Co do Mlini urocza maleńka miejscowość kwatery od 25-40 Euro piszę o 2 osobach.
Czerwiec pusto ale od 21.06 te najbliżej plaży były już zarezerwowane plaże żwirkowe a na jednej piasek i żwirek obok w Kupari duża plaża betonowo – żwirkowa las na zboczu przy zejściu na plaże przerobiony na park z alejkami i ławeczkami mały port i 4 konoby generalnie było pusto. Ceny w knajpkach niższe niż w Baśce Vodzie. Jak będziecie jechać przez deltę Neretwy koniecznie kupcie melony rewelacja samochód do tej pory nimi pachnie.
Jechałem w tamtą stronę przez Chyżne-Żylinę –Bratysławę- Jarowce –Eiss….ntz-Maribor-Zagrzeb-Baśka Voda. Wyjechałem o 5 rano do Chyżnego dowlokłem się za 2 godz ¾ drogi rozkopane ruch wahadłowy praktycznie od Rabki ruch wahadłowy na 5 odcinkach, w Żylinie korki tirów do autostrady na Słowacji dowlokłem się po 5,5 godziny później zacząłem nadrabiać z tym że w Austrii na autostradzie 2 gradobicia od Słowenii pogoda.
Wracałem przez Węgry i sprawdziłem iż czas przejazdu Kraków słowacka autostrada jest taki sam jak przejazd Kraków –Budapeszt zdecydowanie następny wyjazd przez Węgry.
ON w Słoweni na OMV tańszy prawie o 20 eurocentów niż na Stellu w Austrii przed granicą.
Na razie muszę kończyć muszę trochę popracować, pytajcie odezwę się w piątek miłych urlopów
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 28.06.2008 06:49

Przepraszam ale u mnie jeszcze nie wszyscy poszli na urlop :lol:
uspokoi się dopiero za tydzień.
Z Czarnogóry mam zle wspomnienia nawaliła mi pompa paliwowa i musiałem do Dubrownika (jedyny serwis citroena w promieniu 200km) wracac na lawecie. Nieocenione okazało się ubezpieczenie dodatkowe w Warcie.
Muszę przyznać że zajeli się mną dość solidnie. Zorganizowali transport, znaleźli serwis zarezerwowali hotel. Dowieźli nas do Dubrownika na 24 czekał gość z firmy ubezpieczeniowej rozładował nas przed serwisem i zawiózł do hotelu. Dla wyjaśnienia Warta zwraca za lawetę 75 euro za hotel po 50 euro od osoby. Cała sprawa skonczyła sie na drugi dzien o 11 i 12 byłem już na plaży w Mlini.
Wjazd do Czarnogóry 10 euro opłata środowiskowa, krajobrazy piekne natomiast życie późny Gierek i to mnie trochę przygnębiło. waluta obowiązująca euro.
[/list]
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 28.06.2008 06:55

Smażone kalmary 40-50 kun restauracja (30 w smażalni)

Mozesz napisac gdzie w Baska Voda znalazles smazalnie z takimi smakolykami?
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 28.06.2008 07:24

Kasiula.m napisał(a):Smażone kalmary 40-50 kun restauracja (30 w smażalni)

Mozesz napisac gdzie w Baska Voda znalazles smazalnie z takimi smakolykami?

W Baśce Vodzie nie znalazłem smażalni jest restouracja przy deptaku gdzie podają tylko ryby i owoce morza w czasie mojego pobytu była jeszcze zamknięta
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 29.06.2008 09:10

Ja tam jadę do Pisaka we wrześniu...
Jak wrócę i się wyśpię, to też Wam opowiem jak było.
Najbardziej interesuje mnie droga przez Węgry:Gołkowice, Bratysława, Budapeszt, Zagrzeb ... a później już jak po sznurku..
Kto ma doświadczenie co do tak przebiegającej trasy, proszę o opis.

Co z tymi TIR'ami w Żylinie, jakto ominąć ?
:)
Buziak
Autostopowicz
Witam sirus25. Jesli to nie problem mam kilka pytan.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buziak » 30.06.2008 10:08

Witam.
Zacznę od tego że wybieram sie w tym roku do Chorwacji a dokładnie chodzą mi dwa miejsca po głowie mianowicie
Baśka na KrK
lub Lopar na Rab.
Jadę z dwuletnim dzieckiem i chciałem sie spytac jak wygląda Baska pod kątem urlopu tam z dzieckiem. Tzn tez planuje dzielniece Zarok, jak wygląda plaża (czy bardzo kamienista?) czy strome czy łagodne zejscie do wody czy jakies place zabaw czy atrakcje dla malucha tam znajde poza plażą ? Dodam ze jedziemy w ciemno (mam nadziej ze cos znajde za 15-20 Euro od osoby?:-)) Jeśli to nie problem to wklej kilka fotek na forum lub na prywatną skrzynke adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Z góry dziekuje na wszystkie informacje.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone